Søk på nettsiden:

Åsane Tidende

hver tirsdag og fredag!

 

Tips oss

Tlf: 55185000 

95919755 (e. 16)

Epost: ove@aasanetidende.no

 

Annonser

Tlf: 93439755

Epost: kl@aasanetidende.no

 

Abonnement:

Tlf: 24146566

Epost: bydelsaviser@schibsted.no

HÅPER PÅ DET BESTE: – Vi håper at Alvilda klarer seg, men hun sliter fortsatt med store pustevansker og lungebetennelse, sier datteren Målfrid Harboe til Åsane Tidende. (Foto: Andreas Isaksen)

Alvilda (92) kjemper for livet

Skrevet av Andreas Isaksen
2009-10-27 10:10:25
Alvilda (92) har flere ganger klaget over at ansatte på Midtbygda sjukeheim råkjører med henne i rullestolen. For tre uker siden gikk det fryktelig galt.

Hjemme i huset på Hylkje sitter Alvilda Rundhovdes datter Målfrid og venter på nytt fra sykehuset. Hun forteller at familien håper på det beste, men at de er forberedt på at det ikke vil ende godt. Hun forteller hva som hendte 5. oktober.

– Dagen begynte vanlig for mor. Hun ble hentet hjemme med bil, for å kjøres til Midtbygda sjukeheim, der hun går på dagsenteret to ganger i uken. Hun har flere ganger tidligere klaget over at noen pleiere råkjører med henne i rullestolen, at de kjører altfor fort. Hun har sagt at hun ofte blir redd av dette. Denne dagen gikk det galt, forteller Målfrid.

 

Oppdaget ingenting

 

Det var utenfor sykehjemmet at uhellet skjedde.

– Pleieren kjørte rullestolen fort, og skulle ta ekstra fart for å komme over en asfaltkant. Hun kjørte stolen med forhjulene først, og mor stupte ut av stolen og rett i bakken, sier Målfrid. Hun forteller at flere av brukerne på Midtbygda så det som hendte

Etter uhellet ble Alvilda satt tilbake i stolen, og tatt med inn. Målfrid forteller at moren hadde store smerter, og at en lege ble hentet for å se på henne.

– Legen undersøkte henne, og konstaterte at hun ikke hadde brukket noe. Dermed ble hun værende på senteret hele dagen, til jeg hentet henne i halv to-tiden. Familien fikk aldri noen beskjed om at noe hadde hendt, men jeg merket jo at hun hadde store problemer med å komme seg inn i bilen. Hun fortalte at hun hadde falt ut av rullestolen, og at hun hadde fått smertestillende hele dagen, sier Målfrid.

 

Sendt til Haukeland

 

Hjemme på Hylkje skulle Alvilda og Målfrid på familiebesøk. Alvildas tilstand ble imidlertid verre og verre. Da Alvilda begynte å få alvorlige pusteproblemer, og delvis mistet bevisstheten, skjønte datteren at noe var fryktelig galt.

– Jeg ringte hjemmesykepleien, som kom raskt. De ringte med én gang etter ambulanse, og mor ble hentet. På legevakten ble det konstatert brudd i flere ribben på høyre side, både foran og bak. Hun ble da sendt til Haukeland, der hun ble værende i 11 dager.

Målfrid forteller at tiden på sykehus har vært svært tøff for Alvilda.

– Hun klarte ikke å hoste, for smertene var for store. Etter en uke fikk hun derfor lungebetennelse. Alle tablettene hun måtte ta, gjorde også at hun fikk blødende magesår. Hun mistet veldig mye blod, og flere ganger så det veldig mørkt ut. Etter en periode med blodoverføring, ble hun flyttet til Haraldsplass, der hun er fortsatt, på geriatrisk avdeling. Hun har fortsatt store problemer med å puste, og lungebetennelsen er der fortsatt. Vi vet ikke om hun klarer seg, forteller Målfrid.
– For det første var ulykken helt unødvendig. For det andre burde legen på Midtbygda ha oppdaget at mor hadde flere ribbensbrudd. Det som skuffer aller mest, er imidlertid at verken mor eller vi har hørt et ord fra Midtbygda etter det som hendte. De har ikke engang ringt for å høre hvordan det går. De andre brukerne på Midtbygda har sendt blomster, og det ble vi veldig glade for, sier hun.

– Jeg synes det er skremmende hvordan disse ansatte har kjørt rullestolen med mor i. Jeg har sett det selv, og det kan ikke fortsette, sier Målfrid til slutt.

 

Kjører forsiktig

 

Styrer ved Midtbygda Sjukeheim, Kjersti Munkvold, sier at det ikke er noen dårlig kultur med uforsvarlig kjøring av rullestolbrukere på sykehjemmet.

– Nei tvert imot. Jeg vil berømme de ansatte for at de er så utrolig varsomme som de er. Det er selvsagt veldig uheldig at noe slikt som dette skjer, sier hun og sier videre at det ikke stemmer at sykehjemmet ikke har vært i kontakt med Alvildas familie.

– Etter det jeg vet, har dagavdelingen vært i kontakt med datteren til denne brukeren, kort tid etter hendelsen.

– Var det dere som tok kontakt med dem?

– Nei, etter det jeg forstår, var det datteren som tok kontakt med oss, sier Munkvold. Hun understreker videre at ribbensbrudd kan være vanskelige å oppdage med én gang.

– Smertene ved ribbensbrudd kommer som regel mer og mer etter en tid. Vi hadde hele tiden dialog med denne brukeren, og det virket ikke som om det var så alvorlig. Vi synes selvsagt det er veldig synd at dette gikk så galt, sier hun.