Lokalavis for Åsane og omegn!
  • DEILIG MAT: Kjersi Sandnes har teke turen innom Åsanepodden for å snakke litt om spanande måtar å piffe opp årets julemat på! (Foto: privat)

Åsanepodden:

Tørr du å prøve litt annleis julemat i år?

I førre vekes episode fekk me besøk av Kjersti Sandnes, som har vore med i kakekrigen! Me snakka om kva favoritt-kjeks me må ha jula, men også korleis ein kan oppgradere nokre klassikarar. Så snakka me om både pinnekjøtt kokt på øl, ribbefett på klippfisk og Sandnes tok med oppskrifta på ein nydeleg julesalat med pepperkaker.

Mat er ein viktig del av jula for mange, anten ein sverger til ribbe, pinnekjøt eller anna julemat. I tillegg brukar me store delar av desember til å bake deilige kjeks, kaker og anna snop. Men treng me å lage den same maten kvart år? Er det rom for å pimpe opp julematen litt? Eller kanskje innføre litt anna tilbehør?

I 2012 blei Kjersti Sandnes årets åsabu, og i 2013 var ho med i den aller første sesongen av kakekrigen. Sidan då har det stort sett gått i mat hos ho. Og sjølv om både Sandnes og ÅT har stor respekt for at mykje julemat er hellig, kjem me i denne episoden med nokon forslag til korleis ein kan skape litt meir variasjon gjennom desember. For dei som vågar!

 

JULESALAT: Kva med å prøve denne lekre julesalaten med pepperkaker og grønkål? (Foto: privat)
JULESALAT: Kva med å prøve denne lekre julesalaten med pepperkaker og grønkål? (Foto: privat)

I episoden snakkar me også om kva julefavorittar me må ha for at me skal få den deilige julestemninga. I tillegg kjem Sandnes med oppskrift på gøye måtar å bruke pepperkakekrydder på. 

Oppskrifter på det meste me pratar om finn du nederst i artikkelen!

ISKAKE: Denne lekre iskaken er laga med pepperkake-botn og ripsis! (Foto: privat)
ISKAKE: Denne lekre iskaken er laga med pepperkake-botn og ripsis! (Foto: privat)

Oppskrifter:

Pepperkakekrydder:

2 ss kanel, malt

2 ss malt ingefær

1 ss nellik, malt

1 ss kardemomme, malt

1/4 ss malt stjerneanis (kan sløyfes)

Bland sammen og oppbevar på krukke, tørt og mørkt.

Pepperkakepannacotta (med appelsinsaus/clementinsaus/gele)

Pepperkakekarameller

Banankake

Pepperkaker

Kulturmelk med pepperkakesmak

Granola med pepperkakesmak

Pepperkakeis

Ostekake med smak av jul – pepperkaker i bunn, krydder i ostefyll - appelsingelètopp

Pepperkakemakroner- krydder i makroner – appelsincurd/pepperkakekaramell

Småkaker med pepperkakekrydder

For en glutenfri versjon, bruk glutenfrie kjeks i bunn!

 

Min Matgale Verden’s alternative julekake!

Start med marengsbunner:

2 eggehviter

1,5 dl sukker

noen korn salt

1/2 ts pepperkakekrydder

Pisk eggehviter og salt til myke topper, ha i sukker, litt og litt mens maskinen går. Pisk til en stiv marengs. Vend i pepperkakekrydderet, forsiktig, men godt. Bruk sprøytepose/slikkepott og fordel marengsen i to små kakeformer, 20″ (med bakepapir i bunn)

Stek marengs på 150 grader, skru ned til 125 grader etter du har satt dem inn, og stek ca 2 timer. La bunnene avkjøle på rist. Fjern så fra formen og bakepapiret.

 

Pepperkakebunn:

150 g pepperkaker, sprø

60 g smeltet smør

Knus pepperkakene og bland dem med smeltet smør. Trykkes forsiktig ned i en form, 20″ med bakepapir i bunn. Avkjøl.

 

Rips-is:

ca 4 dl tinte rips

3/4 ss sitronsaft

2,5 dl sukker

1 stor eggehvite

2 dl kremfløte

Rør sammen rips, sukker og sitron, press blandingen gjennom et dørslag (eller behold alt for risp-is med biter) Ha ripssausen tilbake i mikseren, tilsett eggehviter, og pisk til du har en «fluffy» stiv marengs. Pisk kremfløten stiv, og bland alt sammen forsiktig med en slikkepott.

Ta ut den stivnede pepperkakebunnen, Legg stiv plast rundt kanten, da kaken blir høyere enn formen!! Her kan man og bruke bakepapir, kaken blir da ikke helt snor-rett rundt kanten, men det fungerer. Ha på ca 1/3 av ripsisen, legg på en marengsbunn, trykk den forsiktig på plass, ha på 1/3 ripsis, og en ny marengsbunn, fyll på med resten av ripsisen, og bre den forsiktig utover. Frys minst 4-5 timer!

 

Karamellsaus med pepperkakesmak:

60 g brunt sukker

57 g smør

0,5 dl fløte

noen dråper sitron

noen korn flaksalt

1/4 ts pepperkakekrydder

Smelt sukker og smør til sukkeret smelter, ta av varmen og ha i resterende ingredienser. Avkjøl.

Eventuelle rester kan brukes til is.

Fjern form og plast/papir rundt kantene på kaken, og sett kaken på et kakefat.

Før servering ringler du karamellsaus over kaken, gjerne sånn at det renner ned fra kantene.

Jeg pyntet med myke gull-kuler. Nyt en helt annerledes julekake!!

 

BBQ-saus til svineribberester

Amerikansk BBQ saus

1 løk

1 rød chilipepper, fersk

1 boks hakkede tomater

1 ss soyasaus

1/2 ts kajennepepper

1 ss brunt sukker

1,5 ss eplecider eddik

1 ts dijon sennep

1 ss paprikapulver

1 liten ts worchestershiresaus

1/2 ts salt

1 ts pepper

1 ss olje

Fres løk og chili i litt olje til løken er myk, ikke ha for sterk varme. Ha i alle krydder og bland godt. Ha i de hakkede tomatene, rør sammen og la dette koke i 1,5 time, eller mer. Mos så sausen med stavmikser og ha i en skål. Oppbevar sausen i kjøleskap. I tett glass holder den seg 1 ukes tid. (Antagelig mye lengre)

Kjapp BBQ-saus:

Ketchup

Eplecidereddik

Brunt sukker

En skvett sterk kaffe

 

Julesalat

To never grønnkål

En bit rødkål, skåret i tynne strimler

Olivenolje

Sitron

Salt og pepper 

Granateplekjerner

Blåmuggost/brie

Pepperkaker

Valnøtter

Rens grønnkålen for biter og stilker. Masser den med olivenolje og sitron (drypp over og masser inn med hendene). Gjør det samme med rødkålen, men gjør det hver for deg. Grønnkålen blir mørk og glansfull, samt myk og bedre for magen å fordøye. Dryss over salt og pepper og dander på et fat. Strø over små biter muggost, knust pepperkake, valnøtter og granateplekjerner. Server.

 

Sveitsiske julekjeks:

Disse er forresten supre å bake sammen, siden den ene skal pensles med eggehvite, og den andre med eggeplomme.

Totenbeinli:

75 gr margarin

200 gr sukker

2 egg

Skallet av en halv sitron

1 ts kanel

1 knivspiss malt nellik

Noen korn salt

50 gr malte hasselnøtter

250 gr hele hasselnøtter

250 gr mel

Rør margaring og sukker godt sammen, før du har i eggene. Bruk rivjern til å rive skallet fra en halv sitron, og ha i røren sammen med krydderet og de malte nøttene. Rist de hele hasselnøttene lett i en panne så skallet slipper litt. Gni nøttene i hendene så du får av alt løst skall. Ha nøttene i deigen sammen med melet og la deigen stå kjølig i en halv time. Kjevle så deigen ut til den er omtrent 1 cm tykk (eller så flat som du får den med de hele nøttene i). Skjær fingerlange kjeks med en kniv og pensle de med eggehvite. Stekes 18-20 minutter på 200 grader midt i ovnen.

 

Mailänderli:

250 gr margarin

250 gr sukker

3 egg

Noen korn salt

Skallet av en sitron

500 gr mel

Rør margarin og sukker smidig og ha i eggene. Bruk rivjern og riv skallet av en hel sitron og bland i røren. Ha i de andre ingrediensene og la deigen stå kjølig i minst 30 minutter. Kjevl ut deigen på litt mel, litt om gangen, og stikk ut kakeformer. Pensle de med eggeplomme og stek de på 200 grader midt i ovnen i omtrent 10 minutter til de er gyldne.

 

Dubeli (fine rundstykker)

1 kg mel

1 pk gjær

150 gr smør

6 dl melk

1 ss salt

Hell melet i en bolle, smelt smøret og hell i melken. Når smør- og melkeblandingen er lunket, løs opp gjæret i det før du blander det med mel og salt. Deigen skal slåes eller blandes godt i kjøkkenmaskin før heving. Lag rundstykkene ved å dele deigen i passe store biter (tenk rundstykkestørrelse). Lag pølser av stykkene og lag en løkke. Før den ene enden gjennom løkken så den stikker litt opp. Etterhev før steking og pensle med egg før du setter de i ovnen på 200 grader til de er gyldne. Disse er supre å ha i fryseren, og smaker best når de blir varmet i ovnen like før servering!

LITEN DUE: Dubeli betyr direkte oversett liten due. Rundstykka er vanlege å ete i Sveits i adventstida.
LITEN DUE: Dubeli betyr direkte oversett liten due. Rundstykka er vanlege å ete i Sveits i adventstida.

Av

Andre saker