Lokalavis for Åsane og omegn!
  • Folk flest har meninger om disse elektriske framkomstmidlene. 

Åsanepodden:

– Elsparkesykler; elsket og hatet

El-sparkesyklene er både elsket og hatet. I Åsane bydel har to el-sparkesykler tatt fyr og to funnet i Dalaelven. I ukens Åsanepodden-episode gjør vi opp status for el-sparkesykkelprosjektet i Åsane og hva som er i vente for bydelen.

I et halvt år har Åsane hatt et prøveprosjekt, der el-sparkesykler er gjort tilgjengelig for åsabuene. Nå ligger et høringsforslag på bordet til Samferdselsministeren, med innspill fra Bergen kommunes byråd, men ikke alle er like entusiastiske for innholdet.

Elin Anne Aksdal er medlem av både Fotgjengerforeningen og Facebook-gruppen "La oss ta fortauene tilbake".

- Hvem vil bruke Bergen med hjerte i halsen, spør Aksdal retorisk, og sikter til en kommentar fra Bakke som oppfordrer til å bruke byen.

Aksdal og hennes medmedlemmer i Facebook-gruppen og Fotgjengerforeningen har gått igjennom høringsforslaget om el-sparkesyklene. De er ikke fornøyd og advarer mot at Åsane vil merke dette om ikke fremkomstmidlet reguleres strengere.

- Det kommer til å bli et hav av el-sparkesykler i tillegg til de som allerede er der, mener Aksdal.

Branntilløp og elvforurensning

Politiet i Bergen Nord har foreløpig ikke delt ut bøter eller gitt andre reaksjoner i forbindelse med uansvarlig el-sparkesykkelbruk. Prøveprosjektet har likevel ikke gått feilfritt for seg.

I tillegg til at politiet har måtte rydde vekk el-sparkesykler som bl.a. har ligget i fotgjengeroverganger, har to av løpehjulene tatt fyr den siste måneden. Først ved Åsane terminal mellom to containere, deretter i en bossbil ved Myrdal stadion. 

– I begge tilfellene har vi vært heldige med at brannene har foregått utendørs uten fare for spredning, sier avdelingsleder for brannforebygging Janicke Larsen ved Bergen brannvesen i ukens Åsanepodden-episode. Men alle branner har spredningsfare, så andre steder kunne dette utviklet seg annerledes.

Bergen brannvesen kom ut med en Facebook-melding etter brannen i en bossbil ved Myrdal stadion 14. februar. I den uttrykket brannvesenet at kasting av el-sparkesykkel i bosscontainer, fordi man ikke liker de, ikke er forsvarlig. 

I fjor høst ble to el-sparkesykler funnet i Dalaelven. I følge Miljødirektoratet inneholder lithiumbatteriene stoffer som kan være skadelig for mennesker, dyr og planter hvis de slippes ut i naturen. 

Gründer for Ryde, Espen Rønneberg, fortalte til Åsane Tidende i oktober at el-løperhjulene kan overleve i vann om de blir fraktet opp innen noen timer.

 

Av

Bjørnar Morønning

bjornar@aasanetidende.no

Thomas Gangstøe

thomas@aasanetidende.no

Relaterte saker