Lokalavis for Åsane og omegn!
  • MALER VESTLANDET: Håkon Liland åpnet nylig galleri i Salhusveien. 

  • 21 ÅR: Kunstneren har jobbet med faget siden slutten av 1990-tallet. 

Vestlandskunstner åpner galleri i Salhus:

– Jeg har aldri hatt en drøm om å åpne mitt eget kunstgalleri

Håkon Liland har malt Vestlandet siden læretiden i 1997. 21 år senere åpner han sitt eget kunstgalleri.

Vi treffer den lokale billedkunstneren hos musikkbutikken Dåvøy og Foss i Salhus – der han nå åpner sitt galleri , etter 21 år som kunstner.

– Mange som starter en virksomhet sier at det er en drøm som går i oppfyllelse. Noe de har jobbet for lenge. For meg har det aldri vært slik.

– Jeg har aldri drømt om å åpne galleri, men grafisk designer Mikael Leirgul som jeg kjenner godt og som jeg har jobbet tett med, i tillegg til flere av de som kjenner meg, ga meg et spark i baken som det ikke var så lett å vri seg unna. Jeg ville helst bare male, og la andre ta seg av salg og formidling, men når jeg først satte i gang var det ganske gøy. Jeg kommer i kontakt med mange kunstinteresserte, også kjenner jeg godt de som jobber her på Dåvøy. Kanskje det var på tide nå, smiler Liland.

For det er inne i den velkjente musikkbutikken hos innehaver Morten Foss, at Liland åpner galleriet med sine egne og andre lokale kunstneres malerier.

– Det handler om å samle kunst, kultur og musikk under samme tak og skape et helhetlig miljø. Det er jo en eksotisk butikk med mange instrumenter hvor folk gjerne blir i mange timer. Så blir det fint å samle kunsten og gjøre den mer tilgjengelig, sier Liland.

– Vi er en slags motvekt til resten av Åsane med alle kjøpesentrene, supplerer Foss.

Ensomt

Liland driver først og fremst med maling og billedkunst og jobber utelukkende med vestlandslandskap basert på foto han selv tar på sine mange turer i den Vest-norske naturen. Disse skaper grunnlaget for det endelige resultatet.

– Å være kunstner kan være både ensomt og hardt arbeid. Jeg jobber noen ganger åtte-ti timer dagen, men jeg trives og jeg reiser en del. En del av jobben skjer ute, blant folk og naturlandskap.

– Han har reist rundt i både innlandet og langs vestkysten i snart 20 år og mener akkurat det er en svært viktig del av jobben for å kunne trenge inn i landsdelens hemmeligheter og skape de riktige følelsene og autensiteten i maleriene sine.

Over 10.000 bilder

– Det kulturelle landskapet med småbruk, men også arkitekturen er viktig i mine bilder. Jeg maler sjeldent mennesker i bildene mine. Det for å opprettholde fokus på geografien og detaljene i de gamle løene og bygningene som ofte er en del av landskapet her på Vestlandet – og igjen sentrale punkter i mine bilder. Jeg vil at fokuset skal være landskapet og historien, ikke menneskene.

– Jeg har over 10.000 bilder på en harddisk fra mine mange reiser. Jeg liker å dra til små bygder, snakke med folk og lete etter motiver. Da er lokalbefolkningen en viktig kilde til potensielle motiver, og historien rundt disse. Nå står motivene i kø, fortsetter Åsane-mannen.

Det blir imidlertid ikke bare hans egen kunst som gjøres tilgjengelig i det nye galleriet.

– Jeg vil prøve å ha flere utstillere og helst nye hver måned, i hovedsak lokale kunstnere og helst med fokus på Vestlandet og norsk kulturtradisjon . Da sender jeg mine egne bilder ut på turné i mens. Dette er for øyeblikket det eneste permanente kunstgalleri i Åsane, derfor er det viktig at det skjer noe nytt med jevne mellomrom.

– Ingen moderne kunstner

– For meg er stofflighet og kvalitet i strøk og flate viktig; altså håndverk og formspråk. Noe som kan være tidkrevende er å finne riktig vinkel og utsnitt til motivet, slik at man får en optimal komposisjon. Jeg lager ikke såkalt moderne kunst og kommer aldri til å prøve å være provoserende eller kontroversiell i min måte å male på. Jeg har en grov malestil som passer til Vestlandet, det er slik jeg alltid har jobbet og Jeg merker at bildene kommuniserer med vanlige folk .Det er mange som liker figurativ kunst som er lett abstrahert med et tydelig malerisk og håndverksmessig preg. Jeg verdsetter vår kulturarv, så det er en glede for meg at mange kommer innom bare for å se, og slå av en prat.

– Salget har gått bra. Jeg har allerede solgt fem bilder siden åpningen i november, sier Liland, som omtaler seg selv som en typisk «heimstadsmaler» og fremhever viktigheten av å male bilder folk flest kan kjenne seg igjen i.

Av

Erik Madsen

erik@aasanetidende.no