Lokalavis for Åsane og omegn!
  • FORFATTER: Ingmar Morvik (86) har gitt ut boken «Mine fotefar». (Foto: Erik Madsen) 

– Jeg har skrevet alt for hånd

86-åringen Ingmar Johan Morvik bokdebuterte nylig. Han har skrevet livshistorien sin i boken «Mine fotefar». Det var stor lanseringsfest hjemme i Morvik. – Jeg har skrevet alt for hånd, forteller han.

For kort tid tilbake ga Ingmar Johan Morvik (86) ut boken «Mine fotefar». Der skriver han om hele livet sitt fra han ble født i 1932 og frem til dags dato.

– Jeg har skrevet hvert eneste ord for hånd, og deretter har jeg fått hjelp av Gunn Berntsen til å skrive det inn på maskin, forteller han da Åsane Tidende gjester lanseringsfesten.

Det er omtrent to år siden Morvik startet arbeidet med boken.

– Jeg har fått høre at jeg ikke er så god i rettskriving, men det visste jeg på forhånd. På skolen fikk jeg karakteren Ng i norsk, sier han og ler hjertelig.

Til Canada

Morvik forteller at hovedårsaken til at han har skrevet «Mine fotefar» er fordi barn, barnebarn og reisevenner gjerne ønsker å høre hans historie.

– Jeg har ofte blitt spurt om å fortelle ulike ting jeg har opplevd gjennom livet mitt både her hjemme og i utlandet. Nå er alt frem til dags dato i bokform, og kan dermed være til glede for dem som kommer etter meg, sier han. 

Morvik er født og oppvokst i nettopp Morvik. Han gikk på Tertnes barneskole. Deretter tok han teknisk skole ved Bergen mekaniske verksteder.

– I flere år arbeidet jeg ved verftet på Laksevåg, og hadde oppdrag på ulike avdelinger. Jeg var blant annet i platehallen der vi drev med sveising. Videre var jeg også innom smien. Da jeg var ferdig med teknisk skole var jeg ett år på tegnekontoret og tegnet skip. Alt var like interessant, uttaler Morvik.

Han legger til at han etter hvert fikk en trang til å reise ut i verden.

– Helt siden jeg var liten hadde jeg hatt et ønske om å dra til sjøs, men etter hvert som at jeg hadde blitt kjent med båter i mitt voksne liv var ikke dette den største drømmen lenger, forteller Morvik.

Han hadde imidlertid en fjern slektning som hadde flyttet til Canada. Morvik sporet opp adressen og sjekket i atlaset. Han søkte sammen med en kollega om både jobb og opphold i det store utland. Deretter var det tid for å spare penger. I tillegg måtte de to herrene skaffe seg sertifikat til jobben på en farm i Canada. I mars 1953 forlot Morvik Bergen til fordel for jobb i canadiske Gull Lake i staten Saskatchewan.

Tilbake til syk far

Etter fire år i Canada dro han hjem til Norge, Bergen og Morvik da faren hadde blitt syk.

– Jeg tok ferie den sommeren, men et skjørt krysset veien og jeg ble værende her hjemme, sier han med glimt i øyet.

Skjørtet han refererer til er Oddny som han giftet seg med i 1958. I november 2018 kunne det fremdeles like lykkelige paret feire 60 års bryllupsdag. Før både forlovelse og bryllup flyttet imidlertid Morvik til Rosendal. Han hadde fått seg jobb som sjef ved Skaaluren skipsbryggeri. Der la han om bryggeriet fra treskipsbygging til stålskipsbygging. Senere flyttet Oddny etter til Rosendal.

Høsten 1960 flyttet ekteparet Morvik tilbake til Bergen.

– Da fikk jeg arbeid i skipsverftet til Mjellem og Karlsen, forteller han.

Ingmar og Oddny har to barn, fire barnebarn og ett oldebarn. Morvik forteller stolt om dem alle sammen.

– Sønnen vår Morten er i dag teknisk sjef i kranselskapet T.T.S, mens datteren vår Kjersti er direktør i barne- og familiedepartementet, forteller han.

– Familien er selvsagt utrolig viktig, legger han til.

Verden rundt

Morvik og konen har reist på en rekke ferieturer. Først alene, men siden med både barna og gode venner.

– Da barna våre flyttet hjemmefra begynte vi å reise på større turer, og da gjerne opplevelsesreiser, sier han.

I 2005 ble ekteparet kjent med en privat reiseklubb, og meldte kjapt sin interesse. Året etterpå dro de med denne vennegjengen til Sør-Afrika. Siden den gang har det vært en rekke reiser med de samme menneskene.

– Dette har vært kjekt. Mange har reist på tur etter tur, og vi blir godt kjent med hverandre, sier Morvik.

Siden Sør-Afrika-turen i 2006 har ekteparet og vennegjengen besøkt Laos, Vietnam, Kambodsja, Thailand, Australia, USA, Argentina, Uruguay, Brasil, Burma, Ungarn, Alaska, Canada, Andorra og en rekke andre land. Bortsett fra i 2017 har de dratt på minst én tur i året med reiseklubben.

– Turene har vært flotte og interessante. Vi har sett og opplevd mye, og vi har knyttet varige vennskap, sier han.   

Stuen i Morvik

I huset til ekteparet i Morvik ringer det stadig på døren. En rekke venner og bekjente stikker innom på lanseringen for å gratulere bokdebutanten med dagen. På bordet i stuen ligger en stabel med bøker, og de fleste passer på å sikre seg et eksemplar.

– Det er alle tiders at så mange ville besøke meg på denne store dagen. Jeg setter stor pris på det store oppmøtet, og jeg håper selvsagt at alle liker boken, sier han med et smil.

Den store festen er akkurat startet da Åsane Tidende er innom, og mens vi takker for oss er det enda flere som tropper opp for å gratulere Morvik. Boken «Mine fotefar» er trykket i et opplag på 200 eksemplarer.

– Jeg håper at jeg skal klare å få solgt alle sammen, avslutter Ingmar Morvik med et smil.

Av

Nina Johnsen

nina@aasanetidende.no

Relaterte saker