Lokalavis for Åsane og omegn!
  • VIL DELE MED ALLE: Roald Heggernes er kjent for sitt enestående arbeid med å få kulturhus til Åsane, og for sitt umettelige engasjement for det frivillige kulturlivet i bydelen. 

Årets åsabu:

– Det har vært et lagarbeid

– Arbeidet for nytt kulturhus har vært et lagarbeid. Jeg tenker derfor at premien skal komme hele bydelen og kulturlivet til gode, sier årets åsabu, Roald Heggernes.

Åsabuen har sammen stemt frem årets vinner, og hedersplassen gikk i år til Roald Heggernes, som vant med nesten dobbelt så mange stemmer som andreplassen. Trond Spurkeland og Markus Sebastian Bruvik havnet på delt andreplass.

Heggernes er kjent for sitt enestående arbeid med å få kulturhus til Åsane, og for sitt umettelige engasjement for det frivillige kulturlivet i bydelen.

Deler heder og ære

Åsane Tidende treffer Heggernes til prisutdeling like etter nyttår. Han er både overrasket og overveldet over vinneresultatet.
– Først og fremst vil jeg rette en stor takk til alle som har stemt på meg. Det er en stor ære å bli kåret til årets åsabu i konkurranse med ni andre meget verdige kandidater, sier en tydelig ydmyk Heggernes.
Han konstaterer at innsatsen for kulturhuset spesielt, har vært en laginnsats fra dag én.
– Derfor ønsker jeg å dele all heder og ære med alle medlemmene i den lokale kulturhuskomiteen som jeg har samarbeidet med de siste femten årene, smiler prisvinneren.
Han synes det er veldig hyggelig at innsatsen har blitt lagt merke til og satt pris på.

Kampen om kulturhuset

Heggernes tror 2020 blir et veldig spesielt år, i og med at kulturhuset skal åpnes i september.
– Vi samarbeider nå med kulturkontoret om å forberede den offisielle åpningen. Dette er det sentrale i 2020. Og som tidligere nevnt: så lenge jeg har helse, vil jeg fortsette å engasjere meg i det lokale kulturlivet i Åsane.

– Har du alltid vært så engasjert?
– Mitt engasjement for kulturhuset har sitt utgangspunkt i korsang. Jeg har vært medlem i Bergen Nord kammerkor siden 1985, og i 2003 var det en situasjon hvor vi ble nødt til å bruke Åsanehallen som arena for konsert, forteller Heggernes, som etter konserten skrev et innlegg i blant annet Åsane Tidende.
– I dette innlegget skrev jeg om behovet for en ny kulturarena i bydelen.

Videre ventet en lang kamp som skulle ta hele 17 år.
– Det startet for alvor i 2004 da jeg ble spurt om å være med i en lokal aksjonsgruppe, da nå avdøde Severin Overaa tok initiativ til en underskriftskampanje. Det ble dannet en lokal kulturhuskomité, som jeg har ledet siden 2005, forteller Heggernes.
Han poengterer at det har vært mange involverte i prosessen for å skaffe kulturhus.
– At vi nå endelig får dette, er resultatet av samarbeid mellom mange instanser.

ÅRETS ÅSABU: Roald Heggernes mottar her diplom, penger fra Lions Club Bergen og gavekort fra Åsane storsenter.
ÅRETS ÅSABU: Roald Heggernes mottar her diplom, penger fra Lions Club Bergen og gavekort fra Åsane storsenter.

Fristet å gi opp

– Vurderte du noen gang å gi opp kampen for kulturhuset?
– Vi jobbet ti år med prosjektet, med utgangspunkt i at det skulle bli en del av Åsane storsenter sin planlagte utbygging, men så fikk senteret nye eiere som ikke ønsket å gå videre med den tenkte planen. På det punktet kunne det være fristende å gi opp, erkjenner Heggernes.
Han påpeker at de på mange måter ble satt tilbake til start, og at nye planer måtte legges.
– I 2014 tok vi et nytt initiativ. Et av medlemmene i komiteen var kjent med at det skulle bygges ny videregående skole i Åsane. Kunne det tenkes at det kunne bli et samarbeid mellom kommune og fylke? Det ble ett av temaene på en kulturhuskonferanse som vi arrangerte, forteller Heggernes videre.
Når han nå ser tilbake, er han fornøyd med den løsningen som det blir i dag.
– Vi i det frivillige kulturlivet har  gjennom brukergrupper fått være med når detaljene for kulturhuset skulle utformes, og det fortjener kommunen ros for.

En ny møteplass

– Er du spent på åpningen?
– Ja, jeg er veldig spent, men vi vet jo hva vi får siden vi har fulgt utviklingen så tett, svarer Heggernes, som tror at kulturlivet i Åsane vil få en helt ny hverdag.
– Vi får fremføringslokaler som vi har manglet, og vi får en fantastisk sal som rommer 500 mennesker. I tillegg vil dette bli en helt ny møteplass for befolkningen i Åsane. Jeg ser for meg et yrende liv fra morgen til kveld, slår åsabuen fast.

Et lagarbeid

Men årets åsabu har også engasjert seg flere steder. For kort tid siden tok han initiativ for innsamling for nytt flygel i kulturhuset.
– Denne innsamlingen pågår ennå, og vi har fått inn litt midler fra det private næringsliv og organisasjoner. Vi håper vi skal få samlet inn de midlene som trengs, og håper at kommunen til slutt vil bidra med noe, sier Heggernes optimistisk.

Når det kommer til premiepengene, er saken klar:
– Arbeidet for nytt kulturhus har vært et lagarbeid. Jeg tenker at pengene skal komme hele bydelen og kulturlivet til gode, og derfor vil de bli investert i nytt flygel, smiler Heggernes til slutt.

Av

Kristine Rande Nesheim

kristine@aasanetidende.no

Disse vant gavekort fra Åsane storsenter

Mange hundre har stemt på årets åsabu. Åsane Tidende har trukket fem heldige vinnere, som hver får et gavekort på 500 kroner fra Åsane storsenter. Gavekortene kan hentes i Åsane Tidendes redaksjon mellom 09.00 og 16.30 på hverdager. Vi gratulerer følgende vinnere:

Cecilie Mortensen
5118 Ulset

Eli-May Hordvik Espelid
5912 Seim

Lill Marie Birkeland
5099 Bergen

Knut Corneliussen
5122 Morvik

Laila Kriek
5136 Mjølkeråen

Relaterte saker