Lokalavis for Åsane og omegn!
  • BIBLIOTEKET: Avdelingen i Åsane anbefaler flere bøker. 

Biblioteket anbefaler

Biblioteket i Åsane anbefaler flere bøker denne våren.

Velkomponert psykologisk thriller

Alt er mitt

Ruth Lillegraven

Utgitt 2018

Kagge forlag

367 sider

Haavard og Clara er et tilsynelatende svært vellykket par, bosatt på Oslos beste vestkant. Han er lege og hun gjør karriere i Justisdepartementet. Så rystes byen av flere drap, som påvirker både arbeidslivet og etterhvert også privatlivet til Haavard og Clara. Haavard kan knyttes til drapene, men han er ikke den eneste. Boken veksler mellom Haavards og Claras perspektiv og mellom fortid og nåtid. Vi får presentert ulike bruddstykker av informasjon fra fortiden, som stadig snur opp ned på vår forståelse av det som skjer i nåtid, og viser oss at ikke alle er den de utgir seg for å være. Dette er en herlig blanding av intriger, maktkamp, mord og mysterier. Historien er velskrevet og spennende, med god driv og interessante personer. Boken kan leses digitalt på appen eBokBib.

Skrevet av Maria Lüpke Hopland

Den hardkokte detektiv

Den lange søvnen

Raymond Chandler

Utgitt 1954 (først utgitt på orginalspråket i 1939)

Gyldendal norsk forlag

190 sider

Den lange søvnen er en amerikansk kriminalroman, først utgitt i 1939. Dette er den første boken med privatdetektiven Philip Marlowe – en av de første hardkokte detektivene og dermed stamfaren til blant annet Harry Hole. Den Hardkokte detektiven er en tøff fyr, hard på flaska, men usedvanlig god i jobben sin, og utfører den med høyrere integritet og rettferdighetssans enn de fleste rundt ham. Marlowe blir hyret av den søkkrike general Sternwood for å løse en utpressingssak mot generalens yngste datter, Carmen. Snart blir han dratt inn i en langt større sak. Han må finne generalens forsvunne svigersønn, helst før alle romanens bifigurer er tatt av dage.

Historien er spennende og underholdende, og såpass kompleks at spenningen opprettholdes gjennom hele romanen. Det er mye som skjer, og mange mennesker involvert, så det gjelder å holde tungen rett i munnen for å følge historien. Det beste med boken er likevel ikke handlingen, men stemningen – det gamle Hollywood, femme fatale, kjederøykende menn med hatt og kjappe replikker. Dette alene er verdt lesningen. Boken er tilgjengelig på www.nb.no.

Skrevet av Maria Lüpke Hopland

Ikke les denne på bybanen!

Jeg ser deg

Claire McKintosh

Utgitt 2017

Cappelen Damm

380 sider

Zoe Walker sitter på t-banen, på vei hjem fra jobb, og leser lokalavisen. Blant kontaktannonsene ser hun noe uventet og ubehagelig; en av annonsene inneholder et bilde av henne selv. Verre blir det etter hvert som kvinner i lignende kontaktannonsene blir utsatt for forferdelige hendelser. Hvem står bak annonsene og hva vil skje med Zoe? Forfatteren veksler mellom å følge Zoe, politietterforsker Kelly Swift, som etter hvert blir koblet på saken, og en navnløs person som sniker i skyggene. Er denne personen en Zoe kjenner? Hvem kan hun egentlig stole på? McKintosh bygger opp en intens spenning og uhyggelig stemning. Som leser kan jeg formelig kjenne på følelsen av å være overvåket, og det frister lite å ta offentlig transport med det første. Boken kan leses digitalt på appen eBokBib.

Skrevet av Maria Lüpke Hopland

Høyt spenningsnivå

Glasshjerte

Torkil Damhaug

Utgitt 2017

Cappelen Damm AS

417 sider

Robin og Mikkel er brødre. Robin blir vitne til det grusomme som skjer med kusinen deres, Amina. Han kan ikke hjelpe henne, og heller ikke hente hjelp. Robin er ute av stand til å uttrykke hva han har sett. Mikkel vet noe han ikke vil fortelle, ikke til noen.

I Glasshjerte blir vi kjent med fire sentrale personer, Robin, Mikkel, Amina og Inga. Boken bytter på hvem av dem vi hører stemmen til. På den måten blir et puslespill lagt bit for bit. Måten boken er skrevet på, bidrar til et svært høyt spenningsnivå fra første til siste side. En forsvinning blir til mord, og gjennom øynene til disse fire personene blir vi litt etter litt kjent med sannheten. Alle mulige spørsmål en potensiell leser måtte sitte med blir besvart. Boken kan leses digitalt på appen eBokBib.

Av Marie Furnes Wiggen

Tidløs klassiker fra krimdronningen Agatha Christie

Doktoren mister en pasient

Agatha Christie

Utgitt 1994

De norske bokklubbene

254 sider

En av mine favorittkrimforfattere gjennom alle tider er krimdronningen Agatha Christie.

I Doktoren mister en pasient, har Hercule Poirot slått seg ned i en liten landsby for å leve i fred og ro. Makkeren Hastings, har reist til Sør-Amerika for å gifte seg. Handlingen begynner med at stedets lege, doktor Sheppard, kommer hjem fra et besøk hos enken fru Ferrars, som angivelig har begått selvmord ved å ta for mye Veronal. Like etter blir Roger Ackroyd fra godset Fernly Park funnet død med en dolk i ryggen. Han mistenkte at fru Ferrars ble presset for penger og var nå i ferd med å avsløre hvem som sto bak. Alle på godset blir mistenkt og den som hadde sterkest grunn til å ønske og ta livet av Roger Ackroyd var stesønnen Ralph, som nå er sporløs borte. Ralphs forlovede, Flora, ber Poirot om hjelp og han tar saken. Doktor Sheppard blir makkeren hans, slik som Hastings ellers pleier å være.

Fortelleren er doktor Sheppard som også er bokens jeg. Historien er Sheppards nedtegnelser om saken sett fra hans ståsted. Han bor sammen med søsteren Caroline som er stedets verste sladrekjerring.

Jeg koste meg med denne boken, det er en egen følelse og stemning i Agatha Christie sine bøker. Jeg så landsbyen for meg med alle de forskjellige karakterene. Boken er tidløs, og er etter min mening en av de aller beste hun har skrevet. Det er også den eneste Agatha Christie boken som er på listen i boken 1001 bøker du må lese før du dør. Krimromanen kan leses på i flere forskjellige utgaver på bokhylla.no.

Skrevet av Anne Marie Morvik.

Krim fra Voss

Fallesjuke

Randi Fuglehaug

Utgitt 2020

Kagge forlag

397 sider

Handlingen i Fallesjuke begynner med et brak, bokstavelig talt. Under en åpningsseremoni hopper fire barndomsvenninner i fallskjerm, ikledd bunad. En av dem dundrer til jorden fordi fallskjermen ikke åpnet seg. Det viser seg at den er sabotert, alle linene som var festet til fallskjermen var kuttet av. Tidligere VG-reporter Agnes Tveit, som nå jobber i lokalavisen Hordaland, begynner å undersøke saken ”off the record”. Hun og samboeren Fredrik, som er lege på lokalsykehuset, har nylig flyttet hjem fra Tigerstaden til lille Voss for å starte familie, men det har ikke blitt ikke slik som hun hadde forventet. Agnes er ikke så veldig snill mot samboeren og de sees veldig sjelden på grunn av jobb. Hun er sulten hele tiden, både på mat, sladder og nyheter. De fire venninnene som hoppet i fallskjerm, var alle tilsynelatende vellykket både i jobb og på privaten, men det viser seg at alle hadde hemmeligheter de ønsket å holde skjult. Ting som lenge har vært begravet, kommer for dagen og snur opp ned på liv.

Handlingen i Fallesjuke foregår på Voss og er den første kriminalromanen noensinne med handling derfra. Den er også skrevet på nynorsk. Det er én forteller og det er journalisten Agnes. Forfatteren Randi Fuglehaug er selv født og oppvokst på Voss. Dette er hennes første kriminalroman og hun er allerede i gang med oppfølgeren.

Skrevet av Anne Marie Morvik.

Hjerteskjærende krim fra England

Lisa Jewell

Så var hun borte

Utgitt 2019

Cappelen Damm forlag

348 sider

Lisa Jewell debuterte i 1998 med Ralph's party. For norske lesere er hun mest kjent for Barndomshjemmet og Dagen vi møttes. Så var hun borte er hennes første krimroman.

Ellie Mack var femten år og mors øyensten. Hun var yngst av tre søsken, ferdig med high school og klar for college. Sommerferien lå klar foran henne og kjæresten. En dag skulle hun en kjapp tur på biblioteket. Hun kom aldri tilbake. Ti år senere har Ellies mor Laurel lært å leve med tapet og hun får seg en kjæreste. Han har to døtre, den ene er prikk lik Ellie da hun var på samme alder. Dette får Laurel til å tenke på hva som egentlig skjedde da datteren som forsvant, og hun begynner å søke svar.

Det er en spennende og medrivende fortelling som godt kunne ha skjedd i virkeligheten, og med en veldig følelsesladet slutt. Jeg slukte boken fordi jeg måtte finne ut hva som hadde skjedd med Ellie.

Skrevet av Anne Marie Morvik

Svart humorkrim fra Finland

Mannen som døde

Antti Tuomainen

Utgitt 2019

Cappelen Damm

285 sider

Den finske forfatteren Antti Tuomainen er en prisbelønnet finsk forfatter. Han debuterte på norsk med Helbrederen i 2013 og i 2015 kom Mørkt som mitt hjerte.

Jaakko Kaunismaa er en suksessfull forretningsmann i soppbransjen, og en mann i sin beste alder. Han selger matsutake sopp til japanerne og firmaet går veldig godt. Jakko har den siste tiden ikke følt seg helt i form. Han er svimmel, svetter mye, har smerter i magen, og er konstant andpusten. Da han oppsøker lege får 37-åringen den sjokkerende nyheten at han er dødssyk. Symptomene peker i retning forgiftning av en plantegift over en lengre periode. Alle organene er forgiftet og han kan dø når som helst. Fast bestemt på å finne ut hvem det er som forgifter ham, begynner Jakko jakten sin. Under jakten på morderen møter Jakko på noen svært spesielle karakterer og havner i noen bisarre situasjoner.

Denne boken har en klassisk krimgåte som skal løses. En etter en eliminerer Jakko de mistenkte og plottet har mange uventede vendinger, og en ganske overraskende slutt. Det er ikke en blodig krim selv om det skjer dødsfall. Det er mye humor i boken, svart humor om livet og om døden, og den var både spennende og morsom. I tillegg til krimgåten, inneholder boken også både kjærlighet og svik.

Skrevet av Anne Marie Morvik

Nervepirrende thriller fra USA

Kjeden

Adrian Mckinty

Utgitt 2020

Cappelen Damm forlag

427 sider

Kjeden begynner med at Rachel Klein blir oppringt av en fremmed kvinne som sier at hun har kidnappet datteren hennes, Kylie. Den eneste muligheten Rachel har til å få datteren tilbake, er å selv kidnappe et annet barn og betale løsepenger. Kvinnen som ringer til Rachel har selv fått sitt barn kidnappet og barnet hennes blir ikke sluppet fri før hun har gjort det samme mot en annen familie. Hvis Rachel ikke gjør som stemmen sier, blir datteren drept. Rachel er skilt og har akkurat vært gjennom en kreftoperasjon, og hun eier ikke nålen i veggen. Ved hjelp av svogeren hennes Pete, begynner hun forberedelsene for å finne et barn som de kan kidnappe, samtidig begynner en katt og

mus lek for å finne dem som står bak Kjeden. Jeg synes boken var nervepirrende, unik og uforglemmelig.

Skrevet av Anne Marie Morvik

Taushet er gull

Den tause pasienten

Alex Michaelides

Utgitt 2020

Cappelen Damm forlag

379 sider

Den tause pasienten er Alex Michaelides debutroman og den gikk kjapt inn på bestselgerlistene i hele Europa. Til vanlig jobber han som manusforfatter og filmrettighetene til denne boken er allerede solgt.

En vakker dag skyter kunstneren Alicia ektemannen Gabriel fem ganger i ansiktet og slutter å snakke. Hun blir dømt til å sone på det nedleggingstruede psykiatriske sykehuset The Grove på lukket avdeling, der hun tilbringer de neste seks årene i taushet. Psykoterapeuten Theo Faber med en broket fortid, har vært fascinert av saken siden rettssaken, og da det blir utlyst en stilling seks år etter drapet, søker han på stillingen og får den.

Det er to fortellere i boken, Alicia sin stemme blir fortalt via en gammel dagbok, som Theo nå leser. Den andre fortelleren er psykoterapeuten Theo. Han funderer på hvordan han skal få Alicia til å snakke og fortelle hva som egentlig skjedde. Parallelt med dette får vi Theo sin historie fra barndom til voksen. Spenningen bygger seg opp etterhvert som fortiden avdekkes og Alicia blir mer og mer tilstede.

Dette er en spennende psykologisk thriller med en overraskende slutt. Kapitlene er korte og slutter med en cliffhanger så jeg måtte bare fortsette å lese selv om det var langt på natt.

Skrevet av Anne Marie Morvik

Ny spionkrim-serie

Sløve hester

Mick Herron

Utgitt 2020

Ascheoug forlag

389 sider

Sløve hester er første bok i en ny spionserie. Slough House er avdelingen hvor MI5-feltagenter blir omplassert etter å ha begått tjenestefeil eller tabbet seg ut. Neste bok i serien kommer i august 2020 og den tredje i januar 2021. Bøkene skal bli en tv-serie.

Feltagenten River Cartwright blir en av de sløve hestene da han tilsynelatende gjør en tabbe da han skal finne og pågripe en mistenkt selvmordsbomber på King’s Cross stasjonen. Av kollegaen sin blir River bedt om å se etter en mann fra Midtøsten, iført hvit t-skjorte under blå skjorte. Han blir funnet, men er ingen terrorist, kan det muligens ha vært blå t-skjorte under hvit skjorte? Kontoret River blir plassert i ligger i en nedslitt og falleferdig bygård. Alle de andre agentene på kontoret misliker

hverandre og ingen samarbeider. Når en ung pakistaner blir kidnappet og truet med å bli halshugget på direktesendt tv, må agentene samarbeide både med hverandre og med hovedkvarteret der de “ekte” spionene er. Tempoet blir skrudd opp for de har kun 48 timer på seg før halshuggingen skal skje.

Jeg synes det var en litt annerledes krimroman, men jeg likte den. Den var velskrevet og god, og jeg gleder meg til å lese neste bok.

Skrevet av Anne Marie Morvik

Troverdig og spennende krim fra en av Norges fremste krimforfattere

Evas øye

Karin Fossum

Utgitt 1995

Cappelen forlag

295 sider

Dagen da alenemoren og kunstneren Eva Magnus møter igjen barndomsvenninnen Marie, som jobber som luksusprostituert, blir skjebnesvanger for Eva. Hun er pengelens med mange ubetalte regninger og vet ikke hvordan hun skal klare å betale dem. Marie og Eva drar på kafé for å mimre og Marie forteller Eva at hun tjener gode penger på prostitusjon. Eva blir fristet til å prøve. Først skal hun være med Marie i hennes leilighet og se hvordan det hele foregår, men ting går ikke som planlagt og Marie blir drept av en kunde. Før hun dør forteller hun at hun har 2 millioner kroner i kontanter på hytten, som Eva skal arve. Dette gjør at Eva tar valg som får store konsekvenser.

Dette er Karin Fossums første krimbok og den første boken om Konrad Sejer. Han er en politimann uten laster som har orden på livet sitt. Jeg likte romanen veldig godt da jeg leste den første gang, og jeg ble ikke skuffet da jeg nylig leste den på nytt. Det er en spennende psykologisk thriller om vanlige folk som befinner seg i uvanlige situasjoner. Boken er også filmatisert. Boken kan leses digitalt på appen eBokBib.

Skrevet av Anne Marie Morvik

Hjerteskjærende historie fra Danmarks krimdronning

De glemte pikene

Sara Blædel

Utgitt 2013

Tiden forlag

350 sider

De glemte pikene er skrevet av den danske krimdronningen Sara Blædel. Louise har blitt sjef for en avdeling som skal etterforske savnede personer som mulige ofre for forbrytelser. I skogen på Sjælland blir liket av en kvinne funnet. Hun har et stort arr i ansiktet og da fotografiet av henne blir offentliggjort melder det seg en eldre kvinne som tror hun vet hvem det kan være. Den eldre kvinnen jobbet i sin tid på en anstalt for psykisk utviklingshemmede og tror at kvinnen kan være en som bodde på institusjonen. Kvinnen blir identifisert som tvillingen Lisemette, som døde mange år tidligere. Institusjonen er nå nedlagt, men i journalene finner de sjokkerende notater. Det er

hendelser som kan ha forbindelse til drapet og Louise må skynde seg før det er for sent. Hun er tilbake på gamle trakter og etterforskningen ripper opp i gamle sår som hun har prøvd å glemme.

Det var en troverdig og opprørende historie. Uten å røpe alt for mye kan jeg si at det dreier seg om overgrep mot de svakeste i samfunnet og det er en bok det var vanskelig å glemme.

Skrevet av Anne Marie Morvik

Krim fra de værharde Hebridene

Jeg svikter deg aldri

Peter May

Utgitt 2020

Goliat forlag

365 sider

Jeg svikter deg aldri er skrevet av den skotske forfatteren Peter May. Han er godt kjent av norske lesere for blant annet Lewis-trilogien, som har handling fra Lewis på Ytre Hebridene. Også i denne boken befinner vi oss på Hebridene, og også her treffer vi på den samme politimannen som har vært med i Lewis-trilogien og i den frittstående oppfølgeren Coffin Road, Politimannen George, som denne gangen har han en mer perifer tilstedeværelse i romanen.

Handlingen i Jeg svikter deg aldri begynner i Paris. Ekteparet Niamh og Ruairidh Macfarlane driver et veveri på Hebridene. Nå er de på tekstilmesse i Paris der de viser fram sine eksklusive tweedstoffer. Det er en trykket stemning mellom dem, Niamh har akkurat fått en anonym melding om at mannen Ruairidh har en affære. Når Ruairidh drar for å møte elskerinnen, følger Niamh etter og ser at bilen med de to blir sprengt i luften. Knust av sorg reiser hun hjem til Hebridene for å sørge og begrave mannen. Den franske etterforskeren Sylvie Braque blir satt på saken og reiser til Isle of Lewis. Her må hun samarbeide med politimannen George Gunn. Fortellerne i boken er Niahm og den franske politikvinnen Sylvie. Som med alle Peter May sine bøker har naturbeskrivelser, vær og vind en sentral plass i handlingen, noe som er med på å forsterke stemninger og følelser.

Jeg vil ikke akkurat kalle dette en klassisk kriminalroman, det er like mye en dramatisk, skjønnlitterær bok hvor hovedpersonen opplever situasjoner og hendelser som snur opp ned på livet hennes. Tempoet i handlingen begynner dramatisk for så å flate ut, før den springer av gårde igjen med en veldig dramatisk slutt.

Skrevet av Anne Marie Morvik

BIBLIOTEKET: Marie Furnes Wiggen (Foto: privat)
BIBLIOTEKET: Marie Furnes Wiggen (Foto: privat)
BIBLIOTEK: Anne Marie Morvik. (Foto: Privat)
BIBLIOTEK: Anne Marie Morvik. (Foto: Privat)
BIBLIOTEK: Maria Lüpke Hopland (Foto: Privat)
BIBLIOTEK: Maria Lüpke Hopland (Foto: Privat)

Andre saker