Lokalavis for Åsane og omegn!
  • AVLYSER: Årets sommermarked ble først flyttet fra mai til september. Nå er det avlyst. – Vi ville ikke klart å holde smittevernreglene om vi hadde gjennomført arrangementet, og da må vi ta ansvar og avlyse det denne gangen, sier Berit Gjerstad og Aida Rokolj.

Må avlyse trippeljubileum

Årets sommermarked ved U82-huset blir avlyst grunnet koronasituasjonen. I år skulle de feire trippelt jubileum da Bergen fyller 950 år, Åsane frivilligsentral 10 år og Eventyrskogen 5 år. – Det er trist å avlyse, men vi må ta ansvar for å hindre smittespredning, sier Berit Gjerstad.

Det årlige sommermarkedet i og ved U82-huset i regi av Åsane frivilligsentral, Arna og Åsane kulturkontor, Åsane hagelag og Bærekraftig liv Ulset skulle først gått av stabelen i mai år. Deretter  ble det utsatt til 5. september. Nå er arrangementet med eventyrskog, bruktmarked og kafé avlyst.

– Trist å avlyse

Berit Gjerstad, daglig leder for Åsane frivilligsentral, og Aida Rokolj, kulturkontorkoordinator ved Arna og Åsane kulturkontor, synes det er trist at årets sommermarked ikke kan bli noe av likevel.

– I utgangspunktet hadde vi planer om et stort arrangement for å feire at Bergen fyller 950 år, Åsane frivilligsentral har 10-årsjubileum og at Eventyrskogen har 5-årsdag. Vi skalerte ned alt sammen da vi utsatte sommermarkedet fra mai til september, og nå har vi altså bestemt oss for å avlyse hele arrangementet, sier Rokolj.

Det er koronaviruset, som har herjet i hele verden denne våren, som er årsaken til at sommermarkedet med eventyrskog og gjenbruksmarked ikke kan gå av stabelen. Gjerstad forteller at de blir møtt med forståelse for at de avlyser.

– De fleste er innforstått med at vi ikke kan gjennomføre sommermarkedet på grunn av koronarestriksjonene, sier hun.

Rokolj legger til at de ikke har markedsført årets arrangement noe særlig.

– Vi har holdt en lav profil grunnet risikoen for å nettopp måtte avlyse. Det har nok ført til at vi ikke har giret opp forventningene hos så mange potensielle deltakere, sier hun. 

– Vi må ta ansvar

Rokolj og Gjerstad poengterer at det ikke er maksgrensen på 200 personer på et offentlig arrangement som er hovedutfordringen.

– Hvis vi hadde gjennomført arrangementet ville vi ha fått problemer med å sikre nok avstand mellom alle deltakerne, sier Gjerstad.

Hun trekker frem at det normalt står folk tett i tett sammen for å se på gjenstandene som blir solgt på det årlige bruktmarkedet.

– I tillegg pleier det vanligvis å vrimle av unger rundt omkring i eventyrskogen. Det ville ha blitt omtrent umulig for oss som er ansvarlige å passe på at 1-metersregelen i forbindelse med koronaviruset blir overholdt, sier hun.

Rokolj skyter inn at det også ville ha blitt en utfordring med en eventuell smittesporing i etterkant.

– Vi pleier å ha aktiviteter både inne og utenfor U82-huset. I tillegg er vi oppe i skogen og borte på fotballbanen. Hvert år er det noen som oppdager arrangementet når de går forbi i nabolaget. Det blir en vanskelig, om ikke umulig, oppgave å lage en liste med navn og kontaktinformasjon over alle deltakerne, sier kulturkontorkoordinatoren ved Arna og Åsane kulturkontor. 

Vurderte å streame

Tidligere i år vurderte de å lage en film fra U82-huset i forbindelse med de tre jubileene som finner sted i 2020.

– Planen var da å ha fem gjester rundt bordet der vi pratet om både frivilligsentralen og eventyrskogen. I tillegg ønsket vi å vise noen gamle klipp fra tidligere arrangementer, sier Rokolj.

De valgte til slutt å droppe denne ideen.

– I vår var det veldig mange andre som valgte å streame da alt av sammenkomster og kulturopplevelser ble avlyst. I tillegg så vi etter hvert at vårt arrangement ikke egner seg like godt på film. Vår målsetting er å få folk ut i nabolaget for å være sosiale, og vi bestemte oss derfor for å gå bort fra ideen om å streame fra U82-huset, sier Rokolj.

Da de først utsatte datoen fra mai til september i år, hadde de tro på at koronasituasjonen ville roe seg ned innen den tid.

– Det var det mange som trodde før sommeren, men nå har vi økende antall smittetilfeller i Norge. Vi skulle hatt en trippel feiring i år, men det går dessverre ikke. Det er synd, men det har faktisk blitt en vane å avlyse ulike former for aktiviteter og arrangementer etter hvert, sier Gjerstad.

Ser etter alternativer

De to engasjerte kvinnene som Åsane Tidende møter i U82-huset har ikke gitt 100 prosent opp å få en eller annen form for markering av de tre jubileene i 2020, selv om det store sommermarkedet er avlyst.

– Vi er på jakt etter alternativer, men det må være noe som lar seg gjennomføre samtidig som smittevernet blir ivaretatt, sier Rokolj.

Hun fremhever at det er viktig for dem å vise at Åsane ikke er nedstengt.

– Det er nesten like farlig med «lock down». Vi mennesker er sosiale av natur, påpeker hun.

Rokolj trekker frem at vi blir utsatt for andre typer utfordringer, dersom vi må holde oss langt unna hverandre og ikke kan ha noen fysiske møter med andre mennesker.

– I verste fall kan folk ende opp med psykiske plager, sier hun.

Gjerstad nikker samtykkende.

– Du mister fort gleden og energien om du bli sittende alene hjemme. Det er derfor viktig at vi er synlige i lokalsamfunnet, sier hun og sikter til både frivilligsentralen og kulturkontoret.    

Diger bløtkake

Rokolj forteller at de vurderer å ta kontakt med barnehager og skolefritidsordinger i nærheten.

– Vi kan kanskje levere noe materiale til dem, slik at de kan lage pynt og kunstverk til U82-huset og området rundt. En av ideene er å ha en juleeventyrskog, sier kulturkontorkoordinatoren.

Hun legger til at de da kan ha en utstilling utendørs der publikum går forbi og titter på kunsten på eget ansvar.

– Da kan vi enten henge opp pynten fra barna selv eller invitere dem i kohorter hit for å bidra til utstillingen, sier Rokolj.

 

Frivilligsentralen og kulturkontoret har også planer om en diger bløtkake.

– Den skal være pynte med en rekke symboler på Bergen. Da tenker vi på alt fra regndråper til bybanen, gamle bygg og skillingsbolle, sier hun.

Gjerstad forteller at kaken blir juletreaktig i formen.

– Samtidig er det viktig å få frem at kaken er til pynt. Det blir ikke en spiselig bløtkake, poengterer den daglige lederen ved frivilligsentralen med et smil.   

 

Kommer sterkt tilbake

Gjerstad og Rokolj lover at sommermarkedet med eventyrskog for barna og bruktmarked til inntekt for risprosjektet i Burma ikke har gått av stabelen for siste gang. – Det blir avlyst i år grunnet korona, men sommermarkedet har kommet for å bli. Vi kommer sterkt tilbake til neste år, og da er målet å ta igjen for feiringen vi går glipp av i år, sier Rokolj,

Gjerstad er enig.

– Nå må vi først og fremst ta ansvar for å sikre liv og helse. Smitteverntiltakene kommer etter alt å dømme til å vare minst ut 2020, men vi krysser fingrene for at vi kan ha et normalt sommermarked til våren igjen, avslutter Berit Gjerstad.

Av

Nina Johnsen

nina@aasanetidende.no

Andre saker