Lokalavis for Åsane og omegn!
  • EN KULTURELL REISE: God stemning fylte lokalet da Åsane igjen feiret seg selv under Åsanekveld.

  • FANTASTISK: – Det har vært helt fantastisk å være her i kveld, sa Tor Endresen etter endt konsert.

  • THE GIRL YOU THINK I AM: Tor Endresens datter Anne-Sophie Endresen var sang en låt spesielt til faren.

  • FENGENDE: Løen storband sørget for en pangstart.

  • FOLKEMUSIKK: Vi tas med tilbake til en tid der folkemusikk regjerte, og det er flott å høre på.

  • NYDELIG: Edward Griegs «Morgenstemning» gir liv til den grasiøse balletten som fremføres.

  • ÅRETS KULTURPRIS: Kveldens vinner er en ildsjel, som har gjort en stor innsats i Åsane i et bredt felt: Åsane seniorteater ved Eva Budal.

  • ÅRETS KULTURVERNPRIS: Kulturvernprisen for Åsane 2020 gikk til Øvre Eide gård ved Arild Nydegger Øvre Eide.

Åsanekveld:

En reise i kulturens verden

– Kultur er best i levende livet, sier kultursjef, John Kristian Øvrebø. Kvelden ble en reise gjennom landskap av folkemusikk, klassisk musikk, dans, rock og country.

Kultursalen er så full som det tillates i disse dager, og mange har tatt til seg rådet om munnbind. Innen klokken slår 18.00, starter kvelden med fengende og stemningsfull musikk fremført av Løen storband. Det blir en pangstart, rett og slett.

Viktig del av Bergen

Marianne Herfindal Johannessen, historielagets leder, trer frem på scenen. Hun meddeler at Roald Heggernes, som vanligvis leder kvelden, har blitt syk.
– I år fyller Bergen 950 år, og vi vil markerer at Åsane er en viktig del av Bergen. Løen storband er et godt eksempel på lokalt kultursamarbeid, sier Johannessen.

Folkemusikk

Løen spiller to låter til, «Sprak Low» og «Just a Gigolo», mens de fortsetter å øse ut energien slik bare et storband kan. Dette er en gjeng som koser seg på scenen. Etterpå må de gi plass til Maria Skjeldrum Toppe og Kristoffer Kleiveland.
– Folkemusikktradisjonen står sterkt på Vestlandet, og derfor skal vi nå få møte en duo som utforsker samspillet mellom instrumentene sine: fiolin og trekkspill, informerer Johannessen.

Straks tas vi med tilbake til en tid der folkemusikk regjerte, og det er flott å høre på.
– Jeg tror flere setter pris på folkemusikk når de før høre slikt som dette, sier Johannessen etter applausen.

Ballett

Videre presenteres dansen, som også står sterkt som kulturutrykk.
– Hvert år er cirka hundre elever innom Åsane ballettskole, og i kveld skal vi få se tre ulike innslag herfra, sier Johannessen før senebelysningen senker seg. Edward Griegs «Morgenstemning» gir liv til den grasiøse balletten som fremføres. Ballerinaene svever over golvet i sine safirblå gevanter. Det er elegant, drømmende og nydelig.

En ildsjel

Så er tiden kommet for første prisutdeling, og John Kristian Øvrebø trer frem på scenen.
– Årets kulturpris deles ut til en som har engasjert seg særlig i kulturlivet, og premien er 20 000 kroner i prispenger. Selve prisen er en kopi av runesteinen som ble funnet på Vollane i Eidsvåg i 1901, forteller Øvrebø.

Han introduserer byråd for kultur, mangfold og likestilling, Katrine Nødtvedt, som skal dele ut prisen i år.
– Det er en stor glede å få være her i kveld! I fjor var vi i Åsane kirke, mens i år har Åsane fått et eget kulturhus. Det fortjener applaus!

Så er det tid for å avsløre vinneren.
– I samfunnet vårt er møter med ulike kulturelle uttrykk viktig, og det er fantastisk at så mange bidrar til dette. Kveldens vinner er en ildsjel, som har gjort en stor innsats i Åsane i et bredt felt. En viktig aktør som har gitt åsabuen store opplevelser hele livet, fortsetter Nødtvedt.
Vinneren viser seg å være Åsane seniorteater, ved Eva Budal. Hun mottar prisen, målløs.
– Jeg er helt i sjokk! Jeg kunne ikke ha forestilt meg dette. Tusen tusen takk, utbryter Budal.

Henger høyt

Etter nok et glamorøst innslag fra Åsane ballettskole, skal årets kulturvernpris utdeles.
– Å dele ut denne prisen er en lang tradisjon, og vi håper alltid at den skal motivere åsabuen til å gi en innsats innen det store kulturvernfeltet, innleder Johannessen.
Hun presiserer at dette er en pris som henger høyt.
– I år har styret enstemmig vedtatt hvem som skulle få prisen, sier Johannessen lurt.

Tydelig engasjement

Årets kulturvernprisvinner har kjempet en kamp for å bevare matjord når byen kommer stadig nærmere. Prisvinneren er eier av en landbrukseiendom med en uvanlig historie for å være i Åsane bydel.
– Årets prisvinner viser tydelig at engasjementet og stå-på viljen til en enkelt person gjennom mange år kan utgjøre en stor forskjell, meddeler Johannessen.
Hun forteller videre at vedkommende gjennom en årrekke har sørget for å restaurere ikke bare våningshuset med den velvede muringskjelleren, noe som er spesielt i Åsane, men også fått resten av gårdstunet til å bli en perle i Åsane. Det er bare dette våningshuset i Åsane som har fått datert at deler av tømmeret er trær felt på 1650-tallet og eldre.
– Selv løen – som ikke er så veldig gammel - har prisvinneren oppgradert til å bli et festlokale med fantastisk utsikt fra store vinduer i den ene gavlveggen.

Langvarig minne

Kulturvernprisen for Åsane 2020 viser seg å gå til Øvre Eide gård ved Arild Nydegger Øvre Eide. Han trer opp på scenen for å motta diplom og en pengesum på kroner 20 000, gitt av Sparebanken Vest avd. Åsane

– Jeg vil takke kulturkontoret i Åsane for langvarig samarbeid, og Åsane historielag for at de alltid stiller opp når man kommer i en situasjon der vi trenger hverandre, sier prisvinneren, som også lover at pengepremien på 20 000 kroner skal komme til god nytte.
– De skal brukes til noe som kan gi et varig minne, lover Nydegger Øvre Eide.

Rock og country

Så er det klart for kveldens avslutning, og neste gjest er ingen ringere enn Tore Endresen, med fullt band.
– For å feire har vi i kveld invitert en av byens mest anerkjente artister, sier Johannessen.
Tore Endresen og datteren Anne-Sophie Endresen trer inn på scenen, i følge med bandet.
– Jeg må få gratulere med dette fantastisk flotte kulturhuset. Vi har reist rundt i Norge, men vi har ikke sett noe kulturhus som kan måle seg med dette! I kveld skal dere få høre utdrag fra den nye platen vår, lover Tor Endresen, og meddeler at første låt heter «The Right Way Home».
Musikken er fantastisk fengende – dette blir man i skikkelig godt humør av. Videre får vi høre låten «Harmony», «The girl you think I am» (som Anne-Sophie synger til sin far) og «Wall Street Wannabe». Sistnevnte er en skikkelig rockelåt. Avslutningsvis serveres vi en countrylåt, der publikum lar seg rive med.
– Det har vært helt fantastisk å være her i kveld, sier Endresen til slutt.

Kultursjef John Kristian Øvrebø har til sist et par ord på hjertet.

– Dere har i dag vist at det går an å gå på kulturarrangement, og samtidig ta hensyn til smitte. Det er veldig bra, for kulturen er best i levende livet!

ENESTÅENDE: – Vi har reist rundt i Norge, men vi har ikke sett noe kulturhus som kan måle seg med dette, uttalte Tor Endresen under Åsanekveld.
ENESTÅENDE: – Vi har reist rundt i Norge, men vi har ikke sett noe kulturhus som kan måle seg med dette, uttalte Tor Endresen under Åsanekveld.

Av

Kristine Rande Nesheim

kristine@aasanetidende.no

Andre saker