Lokalavis for Åsane og omegn!
  • SATSER: Morten Paulsen skriver om egen kreftsykdom, farens bortgang, rusavhengighet i nære relasjoner og homofile venner når han i en alder av 56 år endelig satser på musikken. Tertnesbeboeren har brukt store deler av livet på å hjelpe andre artister. Nå følger han sin egen drøm, noe mange mener han burde gjort for lenge siden. Debutsingelen «Home» er allerede hørt og lastet ned av 150.000 på Spotify. (Foto: Thomas Gangstøe)

Kreftsykdom og sorg ble til musikk:

Nå følger Amas-gründeren endelig drømmen sin

Morten Egil Paulsen har skrevet låter hele livet, og har over 100 ubrukte skisser liggende. Først da faren gikk bort og han selv hadde kjempet seg igjennom en svært alvorlig kreftsykdom, valgte han å følge sin drøm.

– Samme dag som min far døde skrev jeg ferdig sangen på natten. To dager senere booket jeg tid hos Daniel Birkeland i Havnelageret Studio og spilte den inn på kort tid. Det måtte være ærlig. Da kisten ble båret ut under bisettelsen til min far, ble låten spilt for aller første gang. Det ble et veldig sterkt øyeblikk. 

Nå har snart 150.000 mennesker hørt singelen «Home» på Spotify. Den handler om faren, som ikke var redd for å dø, men også Morten som selv hadde kjempet sitt livs kamp for å vinne over egen kreftsykdom i årene før hans fars bortgang. 

 

– Det har tatt litt av. Jeg er veldig overrasket, men det er utrolig fint å føle at man når ut med musikken. Det var min far som til slutt fikk det siste ordet, og som er grunnen til at jeg ga den ut, sier Morten Paulsen til Åsane Tidende. 

Siden “Home” har han lansert ytterligere to singler som nå har passert 70.000 avspillinger. De kan du høre her og her.

Booket seg selv

Men la oss starte helt fra begynnelsen og skru tiden 30 år tilbake. Morten Egil Paulsen spiller egentlig keyboard. Han har fartstid fra en rekke bergensband, deriblant “Hva har du under Blues’n”, som senere skiftet navn til “Art by Accident”. Men ingen bookingbyrå eller management ville jobbe med bandet, og gjengen ble da enige om at Morten kunne få denne oppgaven. Dette ble veien inn i bookingbransjen.

– Det var helt vilt for jeg kunne jo ikke noe om dette. Jeg husker vi hadde spillejobb i Stavanger en torsdag, Hamar en fredag og Voss en lørdag. Vi måtte kjøre hele natten og dagen og var døgnville. Vi ble fullstendig utslitt, men jeg var med på galskapen selv. Jeg fikk deretter med meg to kamerater og vi startet et bookingbyrå fordi vi ønsket å hjelpe band og artister med booking av spillejobber, sier han. 

Navnet ble til slutt Amas.

Det var tydeligvis mangelvare. Etter hvert hadde Amas veldig mye å gjøre. Firmaet ble en stor suksess.

– Vi arrangerte konserter med både Europe og Snoop Dogg i Vestlandshallen. Vi hadde teknisk produksjon for Jerry Seinfeld og vi hadde storsuksess med ASGEIR (Asgeir Borgermoen) på Sætregården under Kulturdagene i Åsane, minnes han. Dette var jo kun i Åsane, da vi totalt leverte i hele landet. 

Paulsen har med andre ord levd av å leie bort utstyr, og har organisert konserter og turneer for andre band og artister i en årrekke.

Skrev over 100 låter

Men mannen som jobbet for andre musikere, skrev også låter selv. Mange låter. Ikke så mange kjente til hans hemmelige drøm om å en dag gi ut noe av materialet. For han turte nemlig ikke å fortelle det til så mange.

– Jeg tenkte ikke at det var så bra. Og jeg følte jo ikke jeg kunne synge. Men min far visste om det. Og i alle disse årene har han irritert seg over at jeg ikke har latt andre få høre låtene mine, sier Paulsen til Åsane Tidende.

De lå nemlig fortsatt og støvet ned i en skuff eller lå lagret på en gammel datamaskin. 

PÅ TUR: Her er Morten Paulsen på event med Eirik Søfteland senhøsten i 2018. Morten hadde med seg konen Camilla Karstensen. På dette tidspunktet var Paulsen under kreftbehandling. (Foto: Privat)
PÅ TUR: Her er Morten Paulsen på event med Eirik Søfteland senhøsten i 2018. Morten hadde med seg konen Camilla Karstensen. På dette tidspunktet var Paulsen under kreftbehandling. (Foto: Privat)

Den tøffe beskjeden

16. mars 2018 fikk imidlertid den da 53 år gamle Amas-sjefen en nedslående beskjed, som skulle endre livet hans både med hensyn til helse og karriere. Han hadde selv skjønt at noe var galt, og gikk til legen. Der fant de en 25 centimeter stor svulst i magen. 

– Det var en tøff beskjed å få, ikke minst for min kone og våre fem hjemmeboende barn. Legen spurte om jeg ville vite prognosen. Jeg svarte nei, for denne kampen skulle jeg vinne uansett, forteller han.

Den ble starten på hans livs tøffeste kamp. Åsabuen ble satt på cellegift og operert. I tillegg til svulsten ble magesekken, milten, tolvfingertarmen og deler av spiserøret fjernet. Morten gikk ned 46 kilo. Han var en tungvekter som nærmet seg 130, men var helt nede på 82 kilo etter flere runder med cellegift både før og etter operasjonen. 

– Jeg mistet håret, fett og musklene. Etter tre runder med cellegift etter operasjonen bestemte de seg for å avslutte. Da var jeg så dårlig som jeg aldri har vært. Kroppen var nedbrutt. Jeg mistet sansene, orket ikke å snakke og lå bare på sofaen. Da kjørte min kone Camilla meg opp igjen på Haukeland. Da vi kom dit og jeg ble lagt inn, snudde jeg meg og sa til min kone. «Venter du? Jeg er tilbake om 20 minutter». Det sier litt om hvor nedkjørt kropp og hjerne var. Den siste cellegiftkuren ble ikke gitt. 

Etter operasjonen toppet Paulsen situasjonen med dobbeltsidig lungebetennelse og vann på begge lungene. Jeg klarte knapt å puste og trodde min siste time var kommet. Jeg husker vagt lettelsen da de kjørte lange nåler inn i ryggen min og lungene begynte å fungere igjen.

– Jeg var så full av morfin i denne perioden etter operasjonen at jeg så både farger, tall, bokstaver og ligninger jeg aldri har sett før. Det var surrealistisk, men jeg forstod alt, sier Paulsen. 

Etter å ha fått behandling og den siste cellegiften forsvant ut av kroppen, ble Morten stadig bedre. Men det skulle vise seg å være en lang vei tilbake.

Skrev mye på sykehuset

Den tidligere Blues’n-artisten tilbrakte til sammen 65 døgn på Haukeland. Det ble mange timer i sykesengen. Og Paulsen fikk tid til å skrive enda flere nye låter og fullføre noen gamle tekster. Han hadde begynt å tenke på om han kanskje skulle gi ut en eller to av dem, om han kom seg igjennom sykdommen.

Morten ble kreftfri. Han funderte stadig mer på om han skulle tørre å gjøre noe med låtene, og følte han ville angre om han ikke gjorde det. 

Kort tid etter at Tertnes-beboeren ble frisk, ble hans store tilhenger og motivator gjennom mange år, syk. 

Faren til Morten døde i september i fjor. 

– Han hadde «Home» som sin store favoritt, men da med en litt annerledes tekst.

Denne hadde Morten opprinnelig skrevet til seg selv da ting ikke så særlig lyst ut. 

– På dødsleiet sa han fortsatt at jeg måtte gi ut musikken, og spesielt denne. Jeg lovet ham å gjøre det. Samme dagen som han døde, dro jeg altså rett hjem og på natten skrev jeg om teksten og gjorde den ferdig. 

– Hva handler låten om?

– Om oss to. Teksten er religiøs. Min far var en sterkt troende mann, noe som også ga ham styrke mot slutten. Han var ikke redd for å dø for han skulle hjem. Derfor ble tittelen naturlig nok «Home».Jeg var heller aldri redd for å dø, men redd for å forlate min kone og mine barn. For meg ble tittelen «Home» synonymt med det å bli frisk og komme hjem til dem, smiler Morten.

Han erkjenner at hans egen sykdom og hans fars død er grunnen til at han nå tør å gi ut musikken. 

– En ting er at jeg lovet min far å gjøre det, en annen ting er at man får endret perspektivet på livet når man gjennomgår en så alvorlig sykdom der risikoen for å dø er stor. Jeg måtte bare gjør det, for meg selv og for min far. 

NÅ: F.v. Morten Skaget (Morty Black) fra TNT, gitarist Skjalg Råen Mikalsen, Morten Paulsen og Steinar Krokstad (Sambandet, Stage Dolls, Voksne Herrers Orkester) i Nidaros Studio i Trondheim. (Foto: Privat)
NÅ: F.v. Morten Skaget (Morty Black) fra TNT, gitarist Skjalg Råen Mikalsen, Morten Paulsen og Steinar Krokstad (Sambandet, Stage Dolls, Voksne Herrers Orkester) i Nidaros Studio i Trondheim. (Foto: Privat)

Gir bort pengene

9. oktober ble «Home» lastet opp på Spotify og eventuelle inntekter skulle gå til Kirkens Bymisjon. Uten noe selskap i ryggen og uten noe form for distribusjonskanaler, er sangen nå avspilt over 140.000 ganger. 

– Det kom som et sjokk at det tok slik av.  Det ga meg en utrolig inspirasjon til å utgi en ny melodi, forteller 56-åringen.

På et arrangement på Stadlandet, så hørte Steinar Krokstad melodien for første gang og spurte om Morten satt på noe mer materiale. Det gjorde han, så trommisen til Åge Alexandersen, Stage Dolls og Voksne Herrers Orkester, inviterte åsabuen opp til Trondheim i desember. Innspillingen av «Let Your Needle Fall» var en realitet. Akustisk flygel ble innspilt i Åsane Kulturhus på deres nyinnkjøpte Steinway & Sons konsertflygel, og vokalen ble deretter ferdigstilt på kontoret til Paulsen hos Amas i Blådalen. 

Singel nummer to ble utgitt 13. februar på dagen da hans far ville blitt 85 år. 

«Let Your Needle Fall» er en sann historie om det store kjærlighetsforholdet som rakner på grunn av at den ene partneren blir avhengig av narkotika. De stadige lovnadene om bedring, brutte løfte og gjentatte tilbakefall er noen Morten selv har følt på kroppen og gitt ham godt nok alibi og innsikt til å skrive om temaet.

– Jeg har opplevd både dødsfall av overdose i nær familie samt en som klarte å komme seg ut av rusproblemene. 

Skriver om homofile venner

Rett før sommeren, nærmere bestemt 28. mai 2021, kom åsabuens tredje og hittil siste låt. «Lost and Found» handler om to nære venner av Morten, som begge var i godt etablerte forhold med barn før de oppdaget at de var homofile. Begge vennene lever nå ut sin homofile legning uten å ha brutt med sin familie. De to siste låtene er innspilt i Nidaros Studio med Steinar Krokstad som medprodusent. På gitar har han fått hjelp av Skjalg Raaen Mikalsen og Morten Skaget på bass. Alle tre er fra Sambandet. Piano og vokal er innspilt i Amas sitt eget studio i Bergen og melodien er mikset av Andreas Kvinge Sandnes i Los Angeles og mastret av Evren Goknar i samme by. 

Lever ut drømmen

Tre låter, over 215.000 avspillinger. Hva nå, Morten Egil Paulsen?

– Ja, hva nå? Nei, jeg har faktisk bestemt meg for å gi ut et helt album og starter på dette nå til høsten. Jeg skal opp til Trondheim i september å spille inn nye låter, og gleder meg veldig til det. 

– Du blir popstjerne i en alder av 56?

– Tja, tvilsomt. Jeg bare lever ut drømmen og koser meg med musikken. Jeg har fått livet i gave og jeg har hatt en far som motiverte meg til dette. Jeg håper han kan se meg nå.

– Er du frisk?

– Jeg er friskmeldt, men fortsatt i en oppbyggingsfase etter sykdommen. Noen dager kan være fin og andre dager helt grusom.  Tilbakefall kan også skje, men det forsøker jeg å ikke tenke på. Nå er jeg sammen med familien og jeg spiller inn musikken min – noe jeg burde gjort før. Så får vi se hvor mye popartist det blir ut av en godt voksen mann på 56 år, ler Morten «Amas» Paulsen til Åsane Tidende.

Men det måtte en alvorlig kreftsykdom til og en sta far.

Av

Thomas Gangstøe

thomas@aasanetidende.no

HOME

WHEN YOU REACH THE END

YOU DON’T NEED TO FEAR

CAUSE ALL YOUR DUTIES ALL YOUR TASK YOU LEAVE BEHIND

BUT IN THIS VERY MOMENT

YOU FEEL YOU NEED TO SHARE

ALL UNSPOKEN WORDS BECAUSE YOU KNOW THE END IS NEAR

 

I WANNA GO HOME

HOME TO THE PLACE WHERE I BELONG 

I WANNA GO HOME

HOME TO THE PLACE WHERE I BELONG

 

IT’S MAYBE TIME FOR TEARS BUT DO REALISE 

I HAVE SEEN THE LIGHT THAT MAKES ME WANNA SHINE 

SO IN EVERY HEARTBEAT AND EVERY BREAT YOU HERE

I TELL MY LOVE FOR YOU BECAUSE I KNOW HOW MUCH YOU CARE 

 

I WANNA GO HOME

I WANNA GO HOME TO THE PLACE WHERE I BELONG

I WANNA GO HOME

HOME TO THE PLACE WHERE I BELONG

 

I WANNA GO HOME

HOME TO THE PLACE WHERE I BELONG

I WANNA GO HOME

HOME TO THE PLACE WHERE I BELONG

Andre saker