Lokalavis for Åsane og omegn!
  • KLARE FOR HULEN: Bandet består av Sindre Stonghaugen (Gnist) på vokal, Kristian Magnussen Olsen (Thamuz) på trommer, åsabuene Oliver Kartevold (Alfhar) på gitar og Morgoth på bass.

Konflikter gjorde at to medlemmer trakk seg. Så kom Oliver fra Åsane inn – med ett krav

Heimland garanterer nakkesleng og liksminke når de kickstarter julehøytiden på Hulen. Med på metalfesten er en fra Morvik og en fra Eidsvåg.

Black metal-bandet fra Karmøy har sluppet to singler (Skog og Heimland, journ.anm) før bandet ga ut EPen «Fimbulvinter» tidligere i år, med to åsabuer som nye rekrutter til Heimland.

Om to dager er de klare for å sparke julen i gang på Hulen med «sin mest ekstreme konsert» noen sinne:

– Publikum kan forvente den mest ekstreme «Heimland»- konserten hittil. Vi kommer til å spille nye låter som havner på et kommende album, og dra frem en eldre låt som ikke har blitt spilt på flere år.

Bandet består av Sindre Stonghaugen (Gnist) på vokal, Kristian Magnussen Olsen (Thamuz) på trommer, åsabuen Oliver Kartevold (Alfhar) på gitar og Morgoth på bass.

De sier dette om sin nyeste EP, som inneholder låtene «Fimbulvinter», «Sjellaus» og «Fallen Konge»:

– «Fimbulvinter» er et stort steg frem for bandet da låtskrivingen, både tekstmessig og melodisk, er mer moden og gjennomført. Samtidig opprettholder bandet «Old School»-sounden, men gjør det mer ekstremt, sier bandet til ÅT.

– Dere har gått gjennom litt utskiftninger i lineupen. Hvordan har det påvirket lydbildet og de musikalske ideene?

– Da Alfhar (gitaristen, journ.anm) ble med i bandet, hadde allerede Thamuz (trommeslageren, journ.anm) rekruttert og fått tilbake den originale vokalisten i bandet «Gnist». Bandet startet med en gang med å lage de tre låtene som skulle bli «Fimbulvinter”»-Ep-en. Låtene var mye mer varierte og ekstreme i forhold til de tidligere singlene. Låtskrivingen er mer fokusert og hele bandet kommuniserte bedre sammen, både om hva tekstene skulle handle om og hvordan strukturen på låtene skulle være.

Åsabuen krevde noe mer ekstremt

Heimland ble startet på Karmøy, en kommune med omtrent samme innbyggertall som Åsane, i 2016, av Thamuz, Gnist og en tidligere gitarist.

Men konflikter i bandet gjorde at to medlemmer ga seg. Da dukket en åsabu opp og «krevde» et mer ekstremt uttrykk for å bli med:

– Vi ble inspirert av Norske Black Metal-band som; Kampfar, Enslaved og Finske Sargeist. Vi spilte en del konserter rundt om på Vestlandet og slapp to singler i 2018.

– Men i starten av pandemien ble det konflikter rundt kreative beslutninger og imaget til bandet som resulterte i at bassisten/vokalisten og gitaristen sluttet. Like etter søkte vi nye likesinnede medlemmer. Oliver Kartevold fra Åsane tok kontakt og sa han ble med så lenge bandet kom til å gå frem med et mer ekstremt image, som blant annet innebar en samkjørt stageoutfit og liksminke.

– Senere samme år ble vi spurt om å spille på Black Night vol 2; festivalen under Karmøygeddon, der vi fikk spille med kjente band som; Djevel, Mork og Helheim. Og i desember rekrutterte vi Morgoth som også er fra Åsane da vi spilte inn debut EP’en vår i Bergen. Siden har vi blant annet varmet opp for Order og Gehenna.

– Blir det et studioalbum den nærmeste tiden?

– Målet er å spille inn en fullengder på starten av neste år, som vi forhåpentligvis slipper til høsten en gang, bekrefter de.

Black metal ble startet som en ukommersiell og ekstrem sjanger allerede på begynnelsen av 1980-tallet med utenlandske band som Venom, Celtic Frost, Bathery og Hellhammer.

Den andre bølgen av det mange betegner som black metal i dag, utspilte seg fra starten av 1990-tallet med de norske bandene i søkelyset – som Mayhem, Burzum, Darkthrone, Immortal og Emperor.

De rystende hendelsene i førstnevnte band, som endte i selvmord, drap og to kirkebranner, blant annet i Åsane, gjorde sjangeren til internasjonal interesse og black metal er i dag en av Norges største eksportvarer innenfor musikk.

Black metal er fortsatt populært

– Black metal, slik den vokste frem på 1980 og 1990-tallet, med de utenlandske bandene, før Mayhem, Darkthrone, Immortal, Satyricon og alle de norske gigantene kom til, ble jo en stor greie i miljøet og innenfor sjangeren generelt. Er det vanskeligere å lykkes innenfor Black metal i 2021?

– Det er litt både og. Teknologien gjør det mye lettere å holde folk oppdatert og slippe musikk. Samtidig så kan alle starte black metal-band og det er ekstremt mange enmannsband som bare slipper musikk med programmerte trommer og aldri spiller live. Det som en gang funket vil som regel alltid funke. Det vi gjør er selvfølgelig mer velprodusert, samtidig som vi holder det Old School. Å spre ordet er mye lettere i dag, noe som har gjort at vi har fått mange kontakter og litt lyttere rundt om i verden.

– Heldigvis er Norsk Black Metal veldig populært da det ble mye oppmerksomhet rundt dette på 90-tallet..

– Våre ambisjoner er å lage ekstrem musikk og videreføre tradisjonen om Norsk Svartmetall. Vi ønsker å slippe et solid debut album og samtidig spille flere konserter og dra på turne i hele verdenen.

Fredag står de på scenen i den legendariske Hulen på Møhlenpris.

– Hva kan vi forvente av dere der?

– Publikum kan forvente den mest ekstreme «Heimland»-konserten hittil. Vi kommer til å spille nye låter som kommer på albumet og dra frem en eldre låt som ikke har blitt spilt på flere år, noe som kan garantere nakkesleng.

Sterkt live-fokus

– Bandet har hatt mye fokus på å spille live, selv under pandemien. På konsertene våre er det mye energi og alle i bandet bruker corpsepaint, bulletbelts og nagler som binder det hele sammen til en ekstrem opplevelse. Vi har spilt flere ganger over hele Vestlandet og gjort det i godt selskap med legendariske band somTaake, Djevel, Gehenna, Helheim, Mork og Order.

– Hva med Åsane? Her har vi nettopp fått Vestlandets mest moderne kulturhus. Kan det bli spillejobb i Åsane i nærmeste fremtid?

– Vi har booket tre konserter på nyåret, men ingen i Åsane foreløpig. Vi synes det er stas med et nytt kulturhus. Det hadde vært veldig kult å spille i Åsane en gang, kanskje på U82 da vi har gode minner derfra.

Av

Erik Madsen

erik@aasanetidende.no

Andre saker