Lokalavis for Åsane og omegn!
  • BLINKSKUDD: ÅT har spurt Yvonne Renate Borlaug og Lena-Therese Lie som står bak FotoFruene i Myrdalskogen om deres beste tips til å få gode bilder nå i påsken. (Illustrasjonsfoto: Pixabay)

Slik tar du gode påskebilder

På jakt etter blinkskuddet? To av Åsanes proffe fotografer gir deg tipsene.

Påsken har allerede startet for mange, og erfaringsmessig tar flere turen opp på fjellet for å nyte deilig sol, appelsiner og puddersnø. Da gjelder det å ha kameraet eller mobilen klart, slik at man kan forevige de flotte øyeblikkene.

Men hvordan kan man ta best mulige bilder?

ÅT har spurt mester-fotografene Yvonne Renate Borlaug og Lena-Therese Lie hos FotoFruene i Myrdalskogen, og sammen har de samlet et knippe gode tips til åsabuen.

Her er tipsene som gjelder når du skal ut å ta bilder av dine nære og kjære i påsken:

Husk å gå nært nok

Yvonne; Dersom omgivelsene ikke har veldig mye å si for bildet, så gå nærmere. Det er som oftest personen eller dyret du tar bilder av som er mest interessant, ikke alt du ser rundt. 

Taket eller gulvet er ikke interessant

Lena: Det er mange som ikke tenker over det, og får med gulv eller tak (eller himmel) på nærmest halve bildet. Vipp kamera litt ned eller opp, eller gå nærmere.

Lek med perspektiver

Yvonne: Prøv å gå litt opp i en høyde eller helt ned på bakken og se om du kan få noen kule vinkler derfra. Hva med å ta bilder av refleksjonen til noen i en dam?

Komposisjon

Yvonne og Lena: Hvordan kan du få bildene litt mer spennende å se på? Det er ikke alltid så mye som skal til. Tenk på hvordan du plasserer motivene i bilderammen. Hva med å plassere motivet ut mot en av sidene fremfor å ha det helt midtstilt (sjekk gjerne ut «det gylne snitt»). Det gir ofte litt bedre dynamikk i bildene. Du kan også skape en naturlig ramme rundt bildene ved å fotografere gjennom for eksempel åpninger i trær. 

Barn og dyr - gå ned i samme høyde

Lena: Gå ned til deres perspektiv i øyehøyde. 

Se på horisonten

Yvonne: Følg med på bakgrunnen og hold horisonten i vater. Du kan så klart leke deg og ta bilder på skrå, men gjør det med viten og vilje. Aktiver gjerne rutenett fra innstillinger på telefonen. Dette kan brukes både til å få horisonten i vater, og til å se hvor man kan plassere motivet i stedet for i midten.

Snapchat

Yvonne og Lena: Mange tar bilder på Snapchat og lagrer dem på telefonen. Vær obs på at det er elendig kvalitet på disse bildene. Dersom du vil printe dem ut på et senere tidspunkt, kan de lages i maks 10x15. Knips gjerne et bilde med kameraappen på telefonen i samme slengen, sånn at du har bildet i høyere oppløsning. Det er mange som ikke tenker over det og blir skuffet når de skal forstørre de fine bildene sine.

Skarpe bilder

Lena: Det er som oftest autoinnstillinger på kamera på telefonen, og mange bruker også autoinnstillinger på kompaktkamera sitt. Hvis du tar bilder i dårlig lys, vil kamera kompensere for dette ved å stille på lukkeren. Det vil si at kamera bruker litt lengre tid på å ta bilde, for å slippe inn mer lys. Dette gjør også at man vil få bevegelsesuskarphet. Her må du enten holde både kamera og motivet helt i ro (kan for eksempel bruke stativ), eller du må få inn mer lys. Ofte er sistnevnte lettere. Skru for eksempel opp lysstyrken på taklyset, flytt motivet nærmere en lyskilde eller få noen til å lyse opp motivet med lykten på mobilen sin. 

Hold kamera stødig

Yvonne: Dersom du ikke kan få mer lys, så hold kamera så stødig som mulig. Hold kamera tett inntil kroppen, bruk søkeren på kamera (om du har), og bruk ene hånden til å støtte opp kamera på undersiden. Du kan også støtte kamera mot en bordkant, hylle eller lignende. 

Dersom du tar bilder med telefonen, så hjelper redigeringen i bilder-appen deg et godt stykke på vei, om ikke du har apper til fotoredigering. 

Lek og ha det gøy

Yvonne og Lena: Prøv og prøv igjen, i verste fall er det jo bare å slette de bildene som ikke blir bra. Lek og ha det gøy, prøv ut nye vinkler og perspektiver, og lek med lys og linjer. Fang øyeblikkene og få noen til å ta bilder av deg også. 

Vi ønsker åsabuen en riktig så god fotopåske!

For ekstra inspirasjon kan du jo ta en titt på noen av bildene til de to fotografene:

www.fotofruene.no 

Ikke glem å fange noen bilder av deg selv også.
Ikke glem å fange noen bilder av deg selv også.

Av

Sandor Dahl

sandor@aasanetidende.no

Relaterte saker