Lokalavis for Åsane og omegn!
  • Er det mulig å rømme fra fortiden?, spør forfatter Katrine Nedrejord i denne spenningsromanen.

Påskekrim for barn og ungdom

Åsane bibliotek kommer med noen gode tips til spennende bøker for barn og unge i påsken.

3-6 år

Hvor er nesa til påskeharen? 

Lars Mæhle  

Illustrert av Odd Henning Skyllingstad  

Utgitt 2022 

Ena forlag  

33 sider 

Leon og Live er på påsketur på hytta, sammen med Mario, Aksel og Latifa og foreldrene deres. Pappaen til Leon og Live har tatt med seg et puslespill med HUNDRE brikker. De pusler og pusler på påskeharen, og når de bare har én brikke igjen, merker de at den er sporløst forsvunnet. Hvor i alle dager har nesa til påskeharen blitt av? Dette resulterer i en stor leteaksjon for de unge detektivene. Dette er siste bok i den populære serien om Leon og Live som løser hverdagsmysterier.  

Av Trine Dale 

 

Detektiv Rumpe  

Yõko Tanaka 

Illustrert av Masahide Fukasawa 

Utgitt 2021 

Figenschou forlag  

31 sider 

Detektiv Rumpe er en lynskarp og kreativ detektiv som kan løse de vanskeligste saker. Han lukter når det foregår noe mystisk, og leter etter spor som kan avsløre hva som har skjedd. Møter han på trøbbel har han et hemmelig våpen som setter skurkene ut av spill. Samtidig klarer ikke detektiv Rumpe å løse sakene alene, han får god hjelp av hunden Brun, og ikke minst av deg! Som leser får du prøve seg som detektiv ved å løse oppgaver og følge ledetråder underveis. Detektiv Rumpe er en rikt illustrert bok som kombinerer ulike format. Det er første bok i Japans mest populære detektivserie for barn, og foreløpig er to av dem oversatt til norsk. 

Av Lisa Selvik Bjorheim 

 

6-9 år 

Kitty og midnattsoppdraget   

Paula Harrison  

Illustrert av Jenny Løvlie 

Utgitt 2021 

Forlaget Vigmostad & Bjørke  

117 sider 

Hver kveld må moren til Kitty ta på seg kattedrakten og gå ut i natten for å hjelpe de som er i nød. En kveld etter at moren har reist, kommer en katt og spør Kitty om hjelp. Kitty kan snakke med katten, noe som betyr at hun må ha arvet kattesuperkreftene til moren. Katten trygler Kitty om hjelp. Det er en liten kattunge som sitter fast i det høge klokketårnet i byen, og det er bare Kitty som kan hjelpe. Men hun har aldri vært ute på oppdrag før! Hun må samle alle krefter og tenke på moren sine ord: “Du er modigere enn du tror”. Dette er uskyldig kosekrim for ferske lesere, flott og gjennomført illustrert av Jenny Løvlie.  

Av Trine Dale 

 

Hvem rumpet brunosten? Et kriminalmysterium fra virkeligheten 

Erlend Loe 

Illustrert av Kim Hiorthøy 

Utgitt 2021 

Cappelen Damm forlag 

48 sider 

På et gårdsmeieri i Norge lages verdens beste brunost! Denne brunosten vil selveste kongen smake på, og han inviterer eieren av gården, Lisen von Kvantum, til slottet. Hun tar toget sammen med et stykke brunost og låser seg inn i kupé nummer 2 hvor hun tror brunosten er trygg. Dessverre sovner Lisen og når hun våkner har det mest avskyelige skjedd. Noen har rumpet brunosten! Heldigvis for Lisen og kongen blir verdens beste detektiv, herr Fluffenberg, tilkalt. Toget stanses og ingen av passasjerene får forlate toget før Fluffenberg finner den skyldige som har rumpet brunosten til kongen. 

Av Amalie Holst Nilsen 

 

9-12 år 

Et høyst upassende mord  

Robin Stevens 

Utgitt 2019 

Aschehoug forlag 

322 sider 

Året er 1934 i England, og Hazel Wood har skrevet beretningen om mordet på frøken Bell. Hazel og venninnen Daisy Wells går på Deepdean skole for piker. En dag finner Hazel frøken Bell liggende død i gymsalen. Hun tror det har skjedd en ulykke og løper for å skaffe hjelp, men når de kommer tilbake er lærerinnen sporløst forsvunnet. Noen har fjernet liket, men hvem? Heldigvis har de to venninnene akkurat startet detektivbyrået Wells og Wong, for plutselig har de et ekte mord å oppklare. Dette er klassisk krim satt i et konservativt miljø, med et rikt persongalleri og en god porsjon forviklinger. 

Anbefalt av Trine Dale  

 

Malamanderen  

Thomas Taylor  

Utgitt 2022 

Solum bokvennen 

306 sider 

Det er vinter i den lille kystbyen Illevik, og i kjelleren på Grand Hotell Nautilus sitter den 12 år gamle hittegodsforvalteren Herbert Lemon. Det er ikke mange som tar turen ned i den støvete kjelleren, men en dag smetter en jente inn vinduet og gjemmer seg der. Violet Parma leter etter foreldrene sine som forvant da hun var et spedbarn. Sammen besøker de det eneste bokapoteket i verden, og hun får utdelt en bok på resept av en en mekanisk havape. Resepten gir henne boken Malamanderen, et gammelt sagn om et fryktet sjømonster. Hva kan dette eldgamle sagnet ha å gjøre med foreldrene til Violet sin forsvinning, og hvem er egentlig Kaptein Krok, eller den mystiske Sebastian Åhl? Dette er sjøsalt eventyrkrim om eldgamle sagn og mysterier fra fortiden som Violet og Herbert må løse.  

Av Trine Dale  

 

Ungdom  

 

Brådypt  

Elin Viktoria Unstad 

Utgitt 2019 

Cappelen Damm 

222 sider 

Vilja druknet og var død i nøyaktig 23 minutter. Etter dette ble livet hennes aldri det samme igjen. Hun prøver å leve som normalt igjen etter den traumatiske opplevelsen, men plutselig blir hun kidnappet. Dagen etterpå er hun hjemme i sin egen seng igjen. Hun er sikker på at hun ble kidnappet, men det er ingen som tror på henne. Alle tror at hun hallusinerer. Skjedde det ikke likevel, var alt bare i hodet hennes? Vilja prøver å tenke tilbake og nøste opp i hva som skjedde med henne, og etter mye forvirring kommer sannheten for en dag, og den er større og vanskeligere enn hun hadde sett for seg. I sannheten skjuler det seg store familiehemmeligheter. Boken veksler i tidsperspektiv, og det er medrivende å følge Vilja sin vei mot sannheten.  

Av Trine Dale 

 

Det finnes ingen sannhet  

Kathrine Nedrejord 

Utgitt 2021 

Aschehoug forlag 

164 sider 

Er det mulig å rømme fra fortiden?  

15 år gamle Vilma og foreldrene rømmer fra en dyster fortid i Dalen, og flytter til en ny by hvor de kan starte på nytt. De har opplevd en alvorlig hendelse som preger dem sterkt og som ingen må få vite om. På grunn av familiens hemmelighet sliter Vilma med angst, som også påvirker hukommelsen hennes. Husker hun egentlig hva som skjedde i Dalen? Til tross for dette får Vilma seg en ny venn, Amina, og hun føler hun kanskje kan legge bak seg det som skjedde og se fremover. Men når politiet en dag dukker opp på døren deres, og hennes nye venn Amina begynner å stille spørsmål om fortiden slår fasaden raskt sprekker; sannheten er på vei ut.  

Det finnes ingen sannhet har et interessant plot, er fengende og lett å lese. Forfatteren er flink til å holde på oppmerksomheten til leseren fra start til slutt. Anbefales absolutt for ungdom som vil ha en lettlest og spennende bok!  

Av Amalie Holst Nilsen. 

 

Andre saker