Lokalavis for Åsane og omegn!

Salhus bør få eget kultur- og idrettsmuseum

Hvorfor i alle dager henger ikke mandolinen til Monrad Holm Johnsen på en vegg omkranset av et glassmonter, hvor hele byen kan komme og se?

Kan hende noen mener dette er et skudd fra hoften. Etter en lengre samtale med blant annet friidrettsgeneral og Salhus-personlighet Kjell-Magne Ebbesvik i forbindelse med bortgangen til Salhuskvintettens siste medlem, Ole Mjelde sist tirsdag, klarer jeg ikke å la være å lansere en litt spennende ide. Ebbesvik er for ordens skyld svigersønnen til frontfigurer i kvintetten, Monrad Holm Johnsen.

Åsane Tidende synes det bør etableres et eget kultur- og idrettsmuseum i Salhus. Alle kjenner til det flotte trikotasjemuseet som slynger seg rundt kaien i den vakre bygden. Dette dokumenterer den fantastiske industrihistorien til Salhus.

Men;

Salhus har og har hatt et utrolig rikt kulturliv, hvor Salhuskvintetten har stått helt sentralt. Tenk på prisene de har fått, gullplatene? Tenk på mandolinen til legenden Monrad Holm Johnsen, eller munnspillet til Ole Mjelde. Hvorfor i alle dager henger ikke mandolinen til Monrad Holm Johnsen på en vegg omkranset av et glassmonter, hvor hele byen kan komme og se. Salhus har dessuten Vinskvetten, som har holdt på i mer enn 30 år, og Salhuspinsetten som oppstod i kjølvannet av dem. Salhus har den unike og populære Nornarevyen, med en historie tilbake tidlig på 1900-tallet. Og hva med Salhus musikklag, som ble startet i 1911, eller Salhus skolemusikk? Bygden med bare noen få 100 innbyggere er også i besittelse av Salhuskoret. Beate Jacobsen fra Salhus herjet på 80-tallet og ble dessuten nummer to i Melodi Grand Prix med den Monroes-skrevne låten «Strand hotel». Hun bidro også til superhiten «Like a river». Ikke minst har vi komiker- og skuespillerduoen Cato og Claus som har gjort det stort på teaterscenen. Det er umulig å nevne alle, men bare tanken på alt av historiske rekvisitter og gjenstander som finnes nedstøvet i kjellere og på loft, og som i seg selv kunne og burde fylt et helt museum, gjør oss nesten sentimentale.

Også på idrettsfronten har Salhus markert seg i over 100 år. Salhus turn- og idrettslag ble grunnlagt i 1918. Norna-Salhus er også en av landets beste friidrettsklubber, og har hentet hjem NM-gull etter NM-gull. Bare pokaler, medaljer, bilder, sko, trøyer og avisutklipp kunne fylt et rom på flere hundre kvadratmeter.

Det kryr av spennende gjenstander og historie, som bør ivaretas og vises fram på et museum i Salhus.

Hvorfor ikke gjøre plass på Salhus trikotasjemuseum, eller direktørboligen Kveldheim. Kanskje det her burde vært satt av en egen avdeling til idrett og kultur i bygden – det er tross alt mange av industriarbeiderne som på fritiden bidro til den utrolige idretts- og kulturhistorien Salhus har i dag.

Av

Thomas Gangstøe

thomas@aasanetidende.no

Relaterte saker