Lokalavis for Åsane og omegn!

Hva sier jeg til treåringen min når hele byen sykler uten hjelm?

Er det plutselig blitt greit å sykle rundt i all offentlighet uten å beskytte hodet? Mange års forebygging og fantastiske resultater virker å bare være skjøvet til side. Vi har gått fra å sykle helt uten beskyttelse til nærmest 100 prosent bruk av hjelm på et drøyt tiår. Men nå kan hvem som helst tydeligvis bare trø av gårde helt uten vern.

For nylig ble bysykkelordningen innført i Bergen. En rekke steder kan man leie en sykkel, sponset av Obos, til en billig penge. Supert for miljøet, strålende for turister og fantastisk for alle som er glade i å bruke en tohjuling til og fra byn.

Siden min snart tre år gamle gutt fikk sykkel av oldemoren sin for halvannet år siden, har han brukt hjelm. Selv om det er en liten trehjulsykkel med håndtak, som pappa kan holde i og styre, har han fra dag én hatt på seg en kul liten blå hjelm som han arvet fra en større kamerat i barnehagen. Fortsatt bruker han denne hjelmen, og skulle pappa glemme den, så kommer det klart og tydelig fra treåringen; hjelm!!!! Den samme hjelmen, som nå er i ferd med å bli for liten, vil han også ha på seg når han bruker løperhjulet eller sitter på plasttraktoren i hagen. Litt fordi han vet at han kan slå seg om han faller, men mest fordi han synes det er litt stas.

Jeg la først selv ikke merke til det, men da vi sist søndag gikk på tur i sentrum, pekte treåringen på en gruppe mennesker som syklet langs bybanesporet; se, ingen hjelm? Hvorfor bruker de ikke hjelm, pappa? De har helt sikkert glemt den hjemme, svarte jeg. Da han påpekte det en, to og tre ganger etter ytterligere observasjoner på vår vei gjennom bygatene, hadde jeg ikke lenger noe svar å komme med.

Så hva er det vi forteller våre barn når hele byen kan låne seg en sykkel uten at det er krav om å bruke hjelm. Jo, at det vi har brukt flere år på å innføre ikke er så viktig likevel. Det er kanskje ikke så kult å bruke hjelmen. Eller er hodet så hardt at man likevel ikke får skader når man faller?

Når man først innfører en bysykkelordning, som er kjempebra for miljøet, så burde det faktisk være mulig å hekte på en universal hjelm, kanskje sponset av If, Tryg eller Frende. Dette burde Bergen kommune tenkt på før de satte i gang bysykkelordningen, mener vi.

Erfaring fra andre byer tilsier at færre bruker bysykler om man innfører påbud om hjelm, sier sjefen som har utformet bysyklene til BT. Axel Bentsen i Urban Infrastructures Partner sier videre til avisen at skadestatistikken ikke har gått ned med et slik påbud.

Men i alle dager?

Er det dette jeg skal fortelle treåringen. At folk ikke bruker syklene om de må ha hjelm. Og at man ikke blir skadet oftere selv om man ikke bruker hodebeskyttelse. Det gir i hvert fall ingen motivasjon for mine barn til å bruke hjelm i fremtiden. Og skulle treåringen min falle på verst tenkelige måte og slå hodet i fortauskanten, så skal jeg prise meg lykkelig for at min sønn fortsatt synes den blå hjelmen er kul.

Av

Thomas Gangstøe

thomas@aasanetidende.no

Andre saker