Lokalavis for Åsane og omegn!
  • FERIESKAM: Skal vi skamme oss sønder og sammen, eller finnes det bedre måter å nærme seg klimakrisens utfordringer?

Bør vi føle ferieskam?

Finnes det andre og bedre løsninger fremfor å kreve at enkeltmennesker skal skamme seg for feriene sine?

Bompenger er et hett tema om dagen. Like hett kan det bli når miljøet diskuteres, og nå når sommeren nærmer seg er dette meget aktuelt. For hvordan skal vi tilbringe ferien, og hvor miljøbevisste er vi når vi planlegger?

På kort tid har ordet «flyskam» fått sitt virke. Kanskje havner det i ordboken. Hvor mange går rundt og føler på denne såkalte skammen, og hvor virkningsfullt er det? Ikke minst: hvor mye skal en fly før en bør kjenne på slik flyskam?

Enkelt på papiret

Noen mener vi bør holde oss helt unna fly, spesielt langdistanseflyvninger. Helst droppe USA og Thailand. Andre mener vi bør kutte ned på antall flyturer generelt. Noen mener vi bør holde flyturene våre for oss selv, og ikke snakke høyt om dem. Å kutte ut fly er kanskje enkelt på papiret, men ikke så greit i praksis. Det er mye som påvirkes, spesielt i de tilfellene hvor det kreves fly for å ankomme destinasjonen i det hele tatt.

Dersom alle slutter å dra til syden, hva skjer med de landene som lever av turismen? Dersom man har slektninger og familie på et annet kontinent, hvordan skal man kunne besøke disse? Hva med alle jobbene som inngår i reiselivsbransjen? Listen er lang. Det betyr ikke at vi skal fly som aldri før, men la oss erkjenne at å kutte fly tvert vil være vanskelig.

Få alternativer?

De som sverger til at alle bør ta færre eller null flyturer, har de løsninger som kan erstatte fly? Noen kritiserer bilbruk i samme grad. Bør man da droppe biltur i sommer? Hva om man bruker elbil, er det greit da? Noen vil si ja. Kan båt og cruise være en løsning? Nei, det er mye skepsis her også. Står vi da tilbake med bare buss og tog? Hvor langt kommer vi oss med disse to? Kan det tenkes at alternativene, per dags dato, er for få? Når togprisene og bussprisene i mange tilfeller er dyrere enn flyprisene, er det da noe som skurrer?

Sosiale forskjeller

Finnes det andre og bedre løsninger fremfor å kreve at enkeltmennesker skal skamme seg for feriene sine? Hva med el-fly, kan det være en løsning? Fly som avgir mindre drivstoff? Hva om myndighetene innfører en flykvote per innbygger? Slik at alle kan fly et visst antall ganger, og deretter fly med et større gebyr? Kanskje, kanskje ikke.
Flyseteavgift ble innført, men førte den frem? Eller vil slike avgifter heller føre til skiller mellom innbyggerne? De rike flyr så mye de vil, mens de med mindre penger sitter hjemme. Det høres ikke rettferdig ut.

Bidrar neppe til godt

Klimautfordringene er i vinden, men de har vært her lenge. Vi kan ikke forvente at levemåten nå skal bråsnu, og at Norge og innbyggerne skal endre seg over natten. Bedre og nye løsninger må til, men det kan ikke skje med et knips. Ord som «flyskam» bidrar neppe til saken på en god måte. Det blir rett og slett et «billig» forsøk på å fordele skyld.
Hva blir det neste? Kjøttskam? Bilskam, båtskam og shoppingskam? Vi kan føre skam over det meste, men mer hensiktsmessig blir det å oppfordre hverandre til å velge annerledes. La oss skryte av gode miljøvalg og heller bruke positivt ladde ord for å kaste lys over gode alternativer!

JA til gulrot fremfor pisk.


 

Av

Kristine Rande Nesheim

kristine@aasanetidende.no