Lokalavis for Åsane og omegn!
  • MÅ HA FORSTÅELSE: Vi er nødt til å ha forståelse for at enkelte vegrer seg for å sende fra seg barn som knapt kan snakke eller gå. Ønskes flere fødsler, nytter det ikke å ignorere slike følelser og ønsker.

Leder:

Nok et slag for valgfrihet

«Det må være mulig å se verdien i at et barn får tilbringe fulltid sammen med en av sine foreldre ett ekstra år.»

Barnehage, skole og oppvekst har vært litt i vinden i det siste. Blant annet har Arbeiderpartiet, med byråd Linn-Kristin Engø i spissen, sagt at de ønsker gratis SFO for de yngste, gratis skolemat og barnehage i egen bydel.

Et godt steg

Like før sommeren gikk Arbeiderpartiet ut og sa at målet om å gi barn barnehageplass egen bydel hadde blitt innfridd. Dette gir bedre muligheter for både foreldre og barn, da hverdagens stress kan begrenses. Lange kjøreturer og sene kvelder kan unngås. Altså et flott tiltak, og egentlig en nødvendighet for mange. Å ha barnehageplass på andre siden av byen fremstår meget ugunstig. Barnehage i egen bydel er derfor et godt steg i riktig retning. Hurra for det!

Samtidig, med mye fokus på barnehage og SFO, er det greit å huske at ikke alle ønsker å sende barna sine i barnehage, tidlig eller sent. Noen vil være hjemme lengst mulig, mens andre ønsker ett ekstra år med barnet sitt. Få partier snakker om å verne kontantstøtten, men i debatten om barnehage, skole og oppvekst bør den tas med i betraktningen.

Til hvilken pris

Gratis SFO koster penger. Gratis skolemat koster penger. Da er det viktig å fundere over om slike gode kan komme til å gå utover andre alternativer, som nettopp kontantstøtten. I dag kan foreldre velge å være hjemmet med barnet fra det er ett til to år, og samtidig motta en økonomisk støtte på ca. 7500 i måneden. Er vil villige til å vrake denne mot å få andre goder? Det er et spørsmål som kan bli relevant.

Når samfunnet  sårt ønsker flere fødsler og vil oppmuntre til det, er man nødt til å ha forståelse for at mennesker er ulike, med ulike behov. Å legge opp til et system der mødre og fedre ikke ser noe annet valg enn å sende barna i barnehagen tidlig, er ikke gunstig. Vi er nødt til å ha forståelse for at enkelte vegrer seg for å sende fra seg barn som knapt kan snakke eller gå. Ønskes flere fødsler, nytter det ikke å ignorere slike følelser og ønsker.

Strides

Summen på 7500 er ikke stor, og kan ikke erstatte en inntekt. Ingen blir rike av kontantstøtten, men for noen kan det være den lille hjelpen som trengs for å få ting til å gå rundt. Det må være mulig å se verdien i at et barn får tilbringe fulltid sammen med en av sine foreldre et ekstra år. Fortsatt strides man om det beste for barnet er tidlig barnehage eller å være sammen med mor/far lengst mulig. Av samme grunn bør begge deler være en mulighet, en mulighet samfunnet fint kan hjelpe til med å realisere.

Ved utgangen av mars 2019 var det, ifølge Nav, 16 249 som valgte å benytte seg av kontantstøtten. Dette tyder på at ordningen fortsatt tas i bruk, og fortsatt er ønsket hos mange familier.
Gratis skolemat og gratis SFO er fine tanker, men kontantstøtten er også et gode, som ikke må glemmes, og som gjør hverdagen enklere for mange småbarnsfamilier. Slik bør det fortsette å være. Kan vi klare alt sammen?

Å fjerne kontantstøtten, er å fjerne nok en valgmulighet for familier.

Av

Kristine Rande Nesheim

kristine@aasanetidende.no

Andre saker