Lokalavis for Åsane og omegn!
  • IKKE ALLTID LETT: Mange bruker nok slike summer, kanskje fordi det er forventet. Samtidig er det ikke lett for dem som føler at første skoledag blir en stor utgiftspost.
    Bilde: illustrasjonsbilde.

Leder:

Starten på resten av livet

«Det er ikke lett for dem som føler at første skoledag blir en stor utgiftspost. Det er heller ikke enkelt å skulle være den forelderen som sier nei, dersom «alle andre» får en bestemt sekk eller mange nye skolesaker.»

Fredag 16. august sto spente elever og foreldre klare utenfor skolen. En stor dag for store og små. Det sies at man husker sin første skoledag resten av livet. Mange kan bekrefte at det stemmer, og at denne dagen fortsatt står sterkt i minnet.

Alt nytt

Det er noe høytidelig over skolestart – noe som setter følelser i sving. Selv den mest sosiale elev kan bli sjenert ved dette første møtet. Mange velger å pynte seg, med kjoler, skjorter eller sløyfer. Det er en stor dag.
Mange kjøper nye sekker, nye pennaler og kanskje nye klær. I denne sammenheng er det lett å tenke at alt må være nytt, og at bare flunkende nye pennaler fra bokhandleren duger. Kanskje årets nyeste modell.

Brukte skoleaker

Hvor åpne er vi for å tenke litt utenfor dette? Hva med å kjøpe den nye skolesekken brukt? Så sant den er i god stand. Eller et brukt pennal?
Det er kanskje enklere i teorien enn i praksis. Å kjøpe brukt er fortsatt noe uvanlig i en del husholdninger, og mange foreldre tenker kanskje at barna helst vil ha noe nytt og ubrukt. Kanskje fordi de andre elevene får det.

Er det viktig å ha de dyreste sekkene? Kjøper et flertall de samme merkene? Eller spiller slikt lite rolle på barneskolen? Man hører om klespress og merkepress blant tenåringer spesielt. Men hvordan utarter dette seg de første skoleårene?

Kan bli dyrt

Dersom det skulle være slik at alle helst må kjøpe den samme type skolesekken, hadde det ikke vært greit om terskelen for å kjøpe brukt var lav? Ikke alle foreldre føler at de kan ta seg råd til sekker til 600 kroner. For eksempel: skolesekkene fra Becman koster gjerne fra 600 til 800, og skal du ha med gymsekk og pennal kan prisen for komme opp i 1400 kroner. Skal man også ha splitter ny drikekflaske og matboks med motiv, kan prisen fort nærme seg 2000-lappen. Det blir fort penger.

Skummelt

Mange bruker nok slike summer, kanskje fordi det er forventet. Samtidig er det ikke lett for dem som føler at første skoledag blir en stor utgiftspost. Det er heller ikke enkelt å skulle være den forelderen som sier nei, dersom «alle andre» får en bestemt sekk, et klesplagg eller mange nye skolesaker.

Tør vi å kjøpe brukte skolesaker dersom prisnivået på nytt føles for høyt?

Gjenbruk er tross alt i vinden for tiden. Men det kan føles skummelt i blant.


 

Av

Kristine Rande Nesheim

kristine@aasanetidende.no

Andre saker