Lokalavis for Åsane og omegn!
  • PRIVELIGERT: Når vi går inn i desember i år, som alle år, er det er påminnelse om mer enn julegavekjøp. Det er en påminnelse om hvor privilegerte mange av oss er.

Leder:

En viktig påminnelse

«Når vi går inn i desember i år, som alle år, er det er påminnelse om mer enn julegavekjøp. Det er en påminnelse om hvor privilegerte mange av oss er.»

Endelig, straks er det advent. Eller – mens noen sier «endelig», sier andre «ikke ennå!». For sammen med en horde av kakemenn, pepperkaker og marsipangriser, kommer også alt annet som skal kjøpes inn. Og det er mye. Kanskje for mye?

Len deg tilbake, skrell en klementin og tenk over det mens du hører julemusikk i bakgrunnen. Er du stresset? Er det slitsomt med alle gavene?

Ekstra spesielt

Først og fremst er det trist at julegavekjøp for mange betyr stress, når det egentlig burde være en hyggelig prosess. Trolig har mye endret seg med årene på dette punktet. Blant annet er det vanskeligere å kjøpe julegaver i dag, fordi de fleste har alt de trenger allerede. Ikke bare alt de trenger – men også alt de har lyst på. Mange har i dag en økonomisk situasjon som tilsier at de kan kjøpe seg det meste når som helst på året, istedenfor å sette det på en ønskeliste frem i tid.

Kanskje er dette med på å ta bort litt av magien ? Det å få en ting man har ønsket seg lenge, er ekstra spesielt. Men dette forsvinner litt dersom man har kjøpt seg alt/fått alt på forhånd.

Et slavisk løp?

Når vi går inn i desember i år, som alle år, er det er påminnelse om mer enn julegavekjøp. Det er en påminnelse om hvor privilegerte mange av oss er. Hver eneste gang noen må bruke dagevis og ukevis på å tenke over hva de ønsker seg, er det et tegn på at vi lever under gode kår. Det er faktisk verdt en tanke.

For når man går rundt og traver, og kjøper den ene gaven etter den andre – ofte gaver man ikke aner om mottaker vil like engang, dukker det av og til opp en følelse av forundring. Er førjulstiden mest fin og hyggelig – eller kjører vi et slavisk løp der det som betyr mest er å kjøpe de riktige julegavene?

Den gode ventetiden

Det er veldig hyggelig å gi gaver, når man føler at man har gjort et knallkjøp som mottaker garantert vil sette pris på. Det er en god følelse å gi noe fint til noen. Det er også veldig hyggelig å få en gave man har ønsket seg eller ikke visste at man trengte. Men i enkelte tilfeller virker det nesten umulig å komme opp med noe, og det er en tankevekker.

Hva skal til for at vi kommer tilbake til en tid der ønskelisten er lang og ventetiden spennende? Kan vi begrense kjøpene vi selv gjør i dag, og heller tenke «dette kan jeg ønske meg i morgen»? Kanskje kan man som foreldre ha et nøkternt forhold til kjøp av ting resten av året? Ikke minst begrense altfor dyre kalendergaver, slik at julaften blir litt ekstra stas? Vi må aldri undervurdere verdien av å spare til noe eller ønske oss noe. Ventetiden er en del av prosessen, og bør kanskje verdsettes mer.

Et vanvittig gode

Vi kan alle ta oss i å gruble over ønskelisten. Da er det viktig å ikke tenke at det er et «problem». Dersom man blir spurt om juleønsker, og sliter med å svare – ja, da bør man samtidig huske på hvorfor. Å ikke ha noen juleønsker er verken problematisk, slitsomt eller kjipt. Det er et vanvittig gode. La oss huske å være takknemlige for det.

Det er verdt å tenke over det. Av og til.

God advent.
 

Av

Kristine Rande Nesheim

kristine@aasanetidende.no

Andre saker