Lokalavis for Åsane og omegn!
  • Universitetet i Bergen tok en beslutning om å ha julebord uten pinnekjøtt og ribbe i år. Dette fikk mange til å se rødt.

Leder:

Kjøttskam i juletiden?

«Blir det for radikalt, blir det straks avfeid.»

I det siste har det vært blest rundt julebord uten kjøttalternativer. Blant annet skrev NRK at Universitetet i Bergen hadde tatt en beslutning om å ha julebord uten pinnekjøtt og ribbe i år. Dette fikk mange til å se rødt. Blant de som reagerte kunne vi finne Bård Hoksrud (Frp) og Pål Hermod Bakka (bibliotekar ved UIB), samt ansatte ved universitetet.

Avdelingsleder ved UIB, Synnøve Myhre, gikk ut og sa at en klimaendring krever en egeninnsats. Samtidig nevnte hun at mange av studentene er opptatte av hva de spiser.

I kommentarfeltet på Facebook haglet det (ikke overraskende) inn kommentarer fra både den ene og den andre. Felles for mange var at de presiserte hvor mye kjøtt de aktet å spise, og reaksjonene var jevnt over negative.

Mer motvind enn inspirasjon

På mange måter er det fint å ta slike grep, og det er bra å bry seg om miljøvennlige alternativer. Samtidig må man kanskje spørre seg om hvorvidt slike tiltak kanskje medfører større motvind enn inspirasjon. Slik mange lirer av seg i kommentarfeltet, er det tydelig at et totalt kjøttfritt julebord blir å dra det litt langt.

Hvorfor blir folk så irriterte? Kanskje fordi et kjøttfritt julebord vil ha liten effekt på selve miljøet, annet enn symbolsk? Det som virkelig teller, er tross alt matvanene våre i det daglige, de resterende 364 dagene i året.

Noen vil hevde at det handler om en holdningsendring, og om å gå foran med et godt eksempel. Kanskje også å sette fokus på at det finnes god vegetarmat der ute, som kan nytes til fest. Det er det nok ingen tvil om. Spørsmålet blir likevel om slike tiltak er til hjelp for miljødebatten – eller om det blir litt for «radikalt» for folk flest.

Litt balanse

På mange måter handler det om å ha litt balanse. Tidligere har det blitt foreslått å ha én vegetarmat-dag i kantiner. Det høres overkommelig ut. Samtidig vil MDG i Oslo ha gratis, kjøttfri skolemat til elever i skole. Hver eneste dag. Sistnevnte får mange til å rase. Forslag som fremstår voldsomme, faller sjeldent i god jord hos folk flest. Derimot provoserer det veldig mange. Da må det være lov til å undre over om man kanskje skal ta stegene noe roligere. Hva med å gi elever i skolen ett eller to kjøttfrie skolemåltider istedenfor? Hva med å ha vegetarmat som et godt alternativ på julebord – og heller oppfordre til å teste ut dette?

Slik vil man kanskje myke opp stemningen, og få enda flere med på laget. For det er vel litt av poenget? Å inspirere flest mulig til å spise mindre kjøtt? Blir det for radikalt, blir det straks avfeid. Hva er vitsen med det?

La oss ta det steg for steg. Ett kjøttfritt måltid i uken året rundt gagner tross alt mer enn ett enkelt julebord uten pinnekjøtt.
 


 

Av

Kristine Rande Nesheim

kristine@aasanetidende.no

Andre saker