Lokalavis for Åsane og omegn!
  • UBEGRIPELIG: Det er uforståelig at så få velger å bruke belte. Setter du deg inn i en bil er belte den største selvfølgelighet. Det er det ikke i bussen. Illustrasjonsbilde.

Leder:

I Ytterste konsekvens forskjell på liv og død

«Tror passasjerene at det er tryggere å kjøre kollektivt uten sikkerhetsbelte på buss enn i bil? Det kan nesten virke slik»

Fra oktober skal alle busser i Bergen og Åsane ha installert sikkerhetsbelte på setene. I dag er det allerede påbudt å bruke belte på alle busser som har dette installert. Selvsagt fordi man skal redusere tallet på alvorlige skader og dødsfall dersom ulykken først skjer. Som vi vet av all verdens forskning, er det større sjanse for å overleve eller få redusert skadene når man er sikret med belte. Likevel er det altså et ytterst fåtall som velger å bruke sikkerhetsutstyret, selv om man ved et enkelt klikk kan gjøre bussturen langt tryggere.

To av 37

Åsane Tidende ble med bussjåfør Frode Taule på Åsane terminal. Han kunne fortelle at han nylig fraktet 37 elever til en skole. Bare to av ungdommene valgte å sikre seg med belte. Altså to av 37 unge mennesker. Bussen Åsane Tidende ble med skulle videre til Tertnes. Av seks passasjerer tok én på seg belte. Ytterligere én festet det etter å ha overhørt samtalen mellom ÅTs journalist og sjåføren.

Det er uforståelig at så få velger å bruke belte. Setter du deg inn i en bil er belte den største selvfølgelighet. Det er det ikke i bussen. Er det fordi passasjeren ikke bry seg, eller tror de at de er tryggere på en buss enn i en bil? Vi nekter nemlig å tro at det er fordi de ikke vet bedre. Hele bussen ÅT var på, var skiltet med at det var påbudt med sikkerhetsbelte, og det er lett å se på installasjonen på hvert eneste sete.

Ikke tid

Vegvesenet har kontroller, og man må ut med 1500 kroner om man blir tatt. Bussjåføren Åsane Tidende pratet med forteller at han ofte ber reisende om å feste sikkerhetsbeltet, men at det ikke er tid til å kontrollere at alle bruker belter.

Vil skje igjen

Åsane Tidende mener det bør være forbudt å kjøre bussen før alle passasjerene er sikret. Det tar tid, skaper forsinkelser og irritasjon, men er trolig også det mest effektive virkemiddelet. Har du ikke på deg beltet, eller ikke vil bruke det, så gå av. Enkelt og greit. Bussen får ikke lov til å kjøre før alle har på beltet. Et alternativ er å spille av en lydfil på hvert eneste stopp, som forteller at man vennligst skal feste sikkerhetsbeltet.

Det virker nemlig ikke som om passasjerene bryr som om at man kan miste livet dersom bussen skulle kjøre utfor veien. Det har skjedd før, og det kommer til å skje igjen.

 

 

 

 

                                                                                      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av

Thomas Gangstøe

thomas@aasanetidende.no

Andre saker