Lokalavis for Åsane og omegn!
  • Mange gir blaffen i hva og hvor de kaster fra seg avfallet sitt (Illustrasjonsfoto)

KOMMENTAR:

Brukte bleier, toaletter og sofaer i el-avfallet

Det tenderer til det provoserende når noen kaster fra seg en sofa utenfor Power, eller et bilvrak utenfor Elkjøp.

«Det virker som om folk gir blaffen», sa varehussjef Kaj Stian Larsen hos Elkjøp i mai. Da hadde det gått seks måneder siden elektrogiganten flyttet fra varehuset sitt i Liamyrane og til Åsane storsenter. Likevel måtte de ansatte daglig dra til sin gamle tomt for å fjerne alt fra gamle bleier, bilvrak, toaletter og masse annet restavfall. Til slutt ble hele området isolert med et gjerde for å unngå at folk brukte det som en offentlig søppelplass.

De siste ukene har Power i Ikea sitt gamle bygg på senterområdet, hatt tilsvarende problem. Mengder med elektronisk avfall og andre ting lå strødd ut over hele plassen på baksiden. – Det er ikke noe hyggelig å gå forbi her sa en av tipserne til ÅT.

Varehussjef Alf Engen tok raskt affære og flyttet returcontaineren til nær hovedinngangen for å unngå at folk tok seg til rette. I onsdagens avis forteller samme Engen at det ikke bare er elektrisk avfall som leveres inn, men at folk kaster fra seg alt fra sofaer til spesielle lamper, noe som skaper ekstra utfordringer fordi det ikke kan kategoriseres som el-avfall.

Det er uforståelig at folk lemper fra seg boss i naturen, og det tenderer til det provoserende når noen kaster fra seg en sofa utenfor Power, eller et bilvrak utenfor Elkjøp. Det er også provoserende å se gamle sykler, stoler, bildekk og bilbatterier som flyter utenfor papir- og glasscontainerne til BIR. Hva er det som får mennesker til å kaste fra seg et par gamle barneski i en bosscontainer for plast.

Bryr de seg ikke?

Nei, sannsynligvis ikke. Kan hende man ikke gidder å kjøre avfallet dit det hører hjemme, nemlig ved gjenbruksstasjonene. Å lempe den gamle sofaen bak et varehus og så stikke, virker kanskje som den enkleste løsningen. Men det er også den mest egoistiske og miljøuvennlige løsningen.

Det beste er å gi gjenstandene bort til et loppemarked eller på finn.no, hvis du absolutt ikke vil betale 50 kroner hos BIR.

Tenk litt på miljøet, davel!

Av

Thomas Gangstøe

thomas@aasanetidende.no

Andre saker