Lokalavis for Åsane og omegn!
  • En barnehage i Åsane talte og plukket i 2018 hundeposer tsom urgåere kastet fra seg. (Arkivfoto)

Dette er til dere som gir blaffen

Kjære hundeeiere: Beklager å si det, men noen av dere er noen ansvarsløse griser.

De aller fleste som eier en hund, plukker opp etter den firbente når den gjør fra seg på et fortau hvor syklister, gående og barn ferdes - eller på en gressplen der smårollingene våre løper rundt og legger seg ned med et stort smil om munnen. Vel uvitende om at risikoen for å få hundebæsj på klærne, hendene eller i ytterste konsekvens i ansiktet, er til stede.

Dette er til dere få som gir blaffen, ikke til dere mange som tar ansvar og plukker oppetter dyrene. For de aller fleste gjør det. Men så er det noen, som lar sin store Golden Retriever, Schæfer eller Rottweiler legge fra seg klumper eller en pudding på størrelse med en skillingsbolle. Dette merkes spesielt i disse dager etter at snøen har forsvunnet, og våren titter frem. Klumpene kommer ofte i forskjellige farger og fasonger, og lukter dårlig. Mange av dem er dessverre smurt ut over fortauet eller har tydelig spor etter sko. Andre er av langt indre størrelse, og skjuler seg gjerne i gresset, mellom noen tuster slik at de er vanskelig å se. 

Barn elsker å leke ute, og det er ikke alltid de holder seg oppreist på sine to bein. Noen ganger velger de å lekefalle, rulle seg rundt, ligge og skue ut over. Og de aller fleste småbarnsforeldre har opplevde at det stinker av hundebæsj fra både sko, klær og noen ganger hår. 

Å se illeluktende, gufne porsjoner med avføring ligger på fortauet eller på en gressplen, er ikke bare ekkel. Det er irriterende fordi man vet at voksne mennesker har gitt blaffen etter at hunden deres har avlagt sine fotavtrykk til fritt skue for de som kommer etter. 

Men det verste er at barn faktisk kan bli alvorlig syke av bakterier fra avføringen, om de skulle få det i seg

Professor i parasittologi ved Universitetet i Bergen, Arne Skorping, har tidligere uttalt til Dagbladet.no at parasitten Toxocara canis er vanlig hos hunder. Den kan ha store konsekvenser for barn. Han forteller at barn kan få hjerneskader, øyeskader, astma, immunreaksjoner, lever- og nyreskader.

Parasitten ligger nemlig i tarmen til hunden og produserer egg, og da kan den komme ut sammen med hundens avføring.

Så til deg, som noen ganger ikke gidder å plukke opp visittkortet til Pluto eller Sofus; tenker over hvilke konsekvenser om barn skulle være uheldig å få i seg noe av det den firbente har lagt igjen.

Av

Thomas Gangstøe

thomas@aasanetidende.no

Andre saker