Lokalavis for Åsane og omegn!
  • TØFF JUL: Men mange faller utenfor dette «vi». Folk som hadde dårlig råd fra før, fikk ikke bedre råd på grunn av en pandemi. Og når strømprisen skyter til værs, kan det være nok til å velte et allerede stramt budsjett. (Arkivfoto: Kristine Rande=

Julen er en ekstra belastning for ganske mange nordmenn

Men mange faller utenfor dette «vi». Folk som hadde dårlig råd fra før, fikk ikke bedre råd på grunn av en pandemi. Og når strømprisen skyter til værs, kan det være nok til å velte et allerede stramt budsjett.

Ifølge en levekårsundersøkelse gjort av statistisk sentralbyrå i første halvdel av 2020, altså før eller like etter at koronapandemien kom til landet, viser at de fleste har god råd, men noen utsatte grupper har betalingsvansker og fravær av materielle og sosiale goder, som råd til å bytte ut utslitte klær eller til å reise på ferie.

19 prosent har ikke mulighet til å klare en uforutsett utgift på 18.000 kroner. Seks prosent har problemer med å få pengene til å strekke til, og en like stor andel oppgir at de bor i en husholdning med minst ett betalingsproblem, som husleie/fellesutgifter, boliglån, andre lån eller elektrisitet eller kommunale utgifter siste året. Så kom pandemien, som endret arbeidsmarkedet og med det inntektsgrunnlaget for mange.

«Folk skulle ikke på utenlandsferie i år, og har fått bedre råd,» har vært en gjennomgående tilbakemelding fra deler av næringslivet i halvannet år.

Og det er jo sant. For mange. Bare spør dem som selger bil, bobil, båt, interiørartikler, hagemøbler og sportsutstyr. For vi skulle til fjells. Vi skulle på norgesferie. Vi skulle pusse opp boligene, og oppgradere hagene våre. Vi skulle på sjøen. Vi skulle på hytten.

Men mange faller utenfor dette «vi». Folk som hadde dårlig råd fra før, fikk ikke bedre råd på grunn av en pandemi. Og når strømprisen skyter til værs, kan det være nok til å velte et allerede stramt budsjett.

Nå nærmer det seg jul med alt det medfører av forventninger og kjøpepress. For nå skal vi kose oss; nå skal det ikke mangle på noe. Hyggelig for de aller fleste i Norge, men en ekstra belastning for ganske mange nordmenn.

I kjølvannet av pandemien startet FK Bergen Nord et prosjekt i fjor. Klubben ønsket å bistå familier som trengte hjelp, og samlet inn 90.000 kroner fra det lokale næringslivet. I år fortsetter klubben arbeidet, for det som startet som et engangsprosjekt avdekket et behov uavhengig av pandemien.

– Vi fant fort ut at dette ikke hadde noe med korona å gjøre, sier daglig leder, Heidi Teigland, som fikk inn søknader fra familier som trengte hjelp til daglige utfordringer.

– Da vi leste gjennom alle søknadene ble vi litt overrasket over hvor vanskelig mange mennesker har det.

Nå har klubben bestemt seg for å gjøre dette til et årlig prosjekt. Så langt i år har klubben fått inn over 65.000 kroner fra næringslivet og er takknemlig for all støtte. 

Lions Club i Åsane bidrar også. For syvende år på rad arrangeres julemarkedet i Åsane Storsenter, hvor det deles ut julegaver til de som ellers ikke ville fått. Dessuten har klubben kjøpt inn rundt hundre matkasser, som skal deles ut til folk som trenger det.

– Noen må faktisk velge mellom julemat og julegaver, sier president Per Olav Ulberget.

Da er det godt at noen velger å gjøre noe for andre. Som på uegennyttig og uselvisk vis rekker ut en hånd og hjelper dem som ikke har mulighet til å være med på kjøpefesten, som venter på neste strømregning med bekymring, og som kanskje ikke gleder seg til jul.

Nå blir det en litt bedre jul for flere i Åsane.

Av

Ove Landro

red@aasanetidende.no

Andre saker