Lokalavis for Åsane og omegn!
  • I mars dundret steiner på flere hundre kilo i bakken og ødela delere av veien. Nå er det satt av midler, og fjellet bør dermed sikres så fort det lar seg gjøre. (Arkivfoto: Erik Madsen)

Leder

Nå gjelder det bare å sikre fjellet så fort som mulig

Vi grøsser bare med tanken på hvilke konsekvenser det hadde fått om det hadde gått et ras mens køen sto i stampe fra Salhus og til Klauvaneset.

I flere tiår har det gått mindre og større ras langs både Salhusveien og Tellevikveien. Åsane Tidende var selv til stede få timer etter at flere tonn store steiner nærmest knuste deler av fotballbanen i Salhus. Og tidligere har steiner fra Miladalselven fulgt elveløpet helt ned til Salhus trikotasjemuseum, hvor det har gjort store skader og knust seg opp gjennom gulvet i museet.

I mars smalt det virkelig da flere steiner på hundrevis av kilo traff og stengte veibanen. Bare sekunder før passerte det biler forbi Tellevikveien hvor raset gikk, og kun tilfeldigheter hindret at biler ble truffet og menneskeliv gikk tapt.

Området ved Milaelven er sikret med nett. Også Salhusbanen er nå beskyttet mot store steiner. Det er også «ranten» sør for idrettsarenaen.

Men Beboerne i Salhus, næringslivet, utøvere innen kultur, idrett eller andre med tilknytning til den flotte bygden, vet at de er utsatte når de ferdes langs Tellevikveien. Denne veien blir også brukt som omkjøringsvei når Steinestøveien er stengt som følge av en ulykke. Og vi grøsser bare med tanken på hvilke konsekvenser det hadde fått om det hadde gått et ras mens køen sto i stampe fra Salhus og til Klauvaneset.

For 11 år siden anbefalte geologer at dette området burde sikres, uten at dette ble prioritert. Åsane Tidende var nylig på befaring med turgåer Palmar Minde som viste oss flere rasutsatte punkt.

Derfor er det virkelig på tide at Fylkeskommunen nå har bevilger penger til rassikring i området i sitt budsjett, og det bør raskest mulig hentes inn anbud og settes i gang sikring.

«Observasjonene vi har gjort tilsier at dersom det skjer et steinsprang, vil det kunne nå veien og med sannsynlighet stor kraft, står det i kunnskapsgrunnlaget om skredsikring for 2022 til 2033.

Tellevikveien ble bygget i 1942. Neste år der det 80 år siden, og man bør ikke vente til veien er 81 år før raspunktene sikres.

Da kan det være for sent.

Av

Thomas Gangstøe

thomas@aasanetidende.no

Relaterte saker