Lokalavis for Åsane og omegn!
  • Mer enn 1 av fem bilister som en eller flere ganger har brukt håndholdt mobil under kjøring. Dette til tross for at tasting fører til uoppmerksomhet, og at uoppmerksomhet er grunnen til de aller fleste trafikkulykker i Norge i dag. (Arkivfoto)

Unødvendig og farlig

Ingen trenger i dag snakke i håndholdt mobil under kjøring. Likevel er det mange som tar sjansen.

Alle nyere biler har bluetooth slik at man enkelt kan overføre samtalen fra telefonen til bilens anlegg. Du kan egentlig legge helt vekk telefonen, og heller ta imot samtaler ved å trykke på en tast på rattet eller på skjermen foran deg. Lekende lett i grunnen. Og har du en 15 år gammel stasjonsvogn eller en 18 år gammel pick-up, ja så kan du fortsatt lett unngå håndholdt mobil ved å kjøpe deg en høytaler til et par hundrelapper hos Clas Ohlson, Jula, Elkjøp eller Power. Må du skrive en tekstmelding eller på død og liv holde telefonen til øret, så kan man stanse i en busslomme eller på en parkeringsplass.

Likevel er det mer enn 1 av fem bilister som en eller flere ganger har brukt håndholdt mobil under kjøring. Dette til tross for at tasting fører til uoppmerksomhet, og at uoppmerksomhet er grunnen til de aller fleste trafikkulykker i Norge i dag. For det skal ikke mer enn et sekunds uoppmerksomhet, før bilen svinger ut av veibanen. Eventuelt skjener den inn i veibanen og over i motsatt kjørefelt, slik at man risikerer å frontkollidere. 

22 prosent av bilistene som Åsane Tidende har spurt gjennom InFact har altså kjørt mens de har brukt håndholdt mobil, og i Vest politidistrikt har over 600 bilister blitt tatt for dette så langt i år. Det betyr utskrevne bøter for over fire millioner kroner, og 1800 prikker på ulike førerkort i distriktet. 

Flaut? Ja, utvilsomt! Pinlig, i grunnen!. At noen fortsatt tør å taste mens de kjører bil, eller ser en video på dashbordet, kanskje en fotballkamp, er vanskelig å forstå. Å sette andre uvitende mennesker i fare på denne måten, fordi man absolutt skal svare på en tekstmelding eller sjekke resultatet av en fotballkamp, er ansvarsløst. 

Problemet er at en del føler at de er trygg og har kontroll på situasjonen når de kjører. Men i høy fart, så skal det veldig lite til før man plutselig er over i motsatt kjørefelt, sa UP-sjef Terje Oksnes til Åsane Tidende nylig.

Han viste til at det er kampanjer, hyppigere kontroller og økte bøtesatser som skal få ned tallet på de som bruker håndholdt mobil, mens de egentlig skal ha hendene på rattet. I dag koster det 7450 kroner og du får tre prikker på førerkortet. Det betyr at du mister lappen om du blir tatt tre ganger. Spørsmålet er om dette er tilstrekkelig, eller om man bør få inndradd førerkortet i en kortere periode første gang man blir tatt og mye lengre andre gangen.

Ser du, eller sitter på med noen som bruker håndholdt mobil under kjøring, så si i fra. 

Av

Thomas Gangstøe

thomas@aasanetidende.no

Andre saker