Lokalavis for Åsane og omegn!
  • Norsk fyrverkeriforening og talsperson Rikard Spets slår tilbake mot Åsane Venstre som kaller fyrverkeri for tonedøvt. 

Debatt:

Fyrverkeri er en feiring av håp og glede for det nye året

I et debattinnlegg her i Åsane tidende 3. januar, har ikke styret i Åsane Venstre mye godt å si om fyrverkeri. Norsk Fyrverkeriforening kan ikke la dette innlegget stå uimotsagt.

Nordmenn bruker fyrverkeri når vi skal feire litt ekstra. På landsbasis feirer 1,8 millioner nordmenn med eget fyrverkeri. Over 5 millioner nordmenn er ute på nyttårsaften for å se på fyrverkeriet og ønske hverandre godt nyttår. Det er vel bare 17. mai som samler flere nordmenn rundt en hendelse. Fra forbrukerundersøkelser vet vi at privat fyrverkeri er en viktig del av barnefamilienes nyttårsfeiring. Hele to tredeler av alle barnefamilier kjøper inn fyrverkeri. Blant familiene som ikke kjøper fyrverkeri svarer halvparten at de ikke gjør det fordi en annen familie har dette ansvaret. 

Styret i Åsane Venstre mener at det er tonedøvt med fyrverkeri, når vi har mange flyktninger fra Ukraina. Krigen i Ukraina påvirker oss alle. Russlands grusomheter rokker ved de grunnleggende demokratiske prinsippene vi står for. Norsk fyrverkeriforening har full forståelse for at fyrverkeri kan skape utfordringer visse steder i Norge. Her er det imidlertid viktig at lokalpolitikerne går i dialog med de berørte for å skape en fin nyttårsfeiring. Ukrainere har sterke tradisjoner med fyrverkeri i mange sammenhenger, og i min hjemkommune ble ukrainske flyktninger busset fra mottaket for få orkesterplass til fyrverkerishowet – det var ifølge Røde Kors et svært populært tiltak som alle ville være med på. 

I debattinnlegget skriver styret at Venstre har stor tro på personlig frihet. Folk må i alminnelighet kunne gjøre som de vil, så lenge de ikke plager andre. Dette er god politikk, og bør også være førende for reguleringen av fyrverkeri. Norsk Fyrverkeriforening jobber for å få et strengere regelverk, og det må bli påbudt med bruk av beskyttelsesbriller. Vi må til livs uvettig adferd med fyrverkeri, og politiet må slå hardere ned på dette. 

Et forbud vil ramme det enorme flertallet, som har glede av fyrverkeri på nyttårsaften og bruker dette ansvarlig. Fyrverkeri er en viktig og stolt tradisjon som skaper fellesskap og hyggelige opplevelser sammen. Drømmen for mange barn er få å være våken til midnatt for å se fyrverkeriet. Den drømmen skal vi ikke ta fra dem.

Norsk Fyrverkeriforening ved talsperson Rikard Spets.

Av

Åsane Tidende

red@aasanetidende.no

Andre saker