Lokalavis for Åsane og omegn!
  • Tre ungdommer får oppfølging av politi og barnevern etter å ha sendt fyrverkeri mot et leilighetsbygg, og slått til en mann i 40-årene natt til 1. nyttårsdag. (Arkivfoto)

Leder:

Farlig påfunn fra 15-åringer på Li

Det er skummelt at barn helt ned i 15-års alderen kan stå bak så potensielt alvorlige hendelser som denne.

45 minutter etter at 2022 hadde blitt til 2023, sendte tre unge menn av gårde minst tre raketter/fyrverkeri mot et leilighetsbygg like ved Li skole. Boligen til en mann i 40-årene ble truffet, og han gikk ut og snakket til de tre ungdommene. Den ene skal da ha slått til mannen i ansiktet. Gutten som gjorde dette var bare 15 år gammel, og sammen med to jevnaldrende. Mannen trakk seg heldigvis unna og hindret med det ytterligere eskalering. Politiet ble tilkalt og rykket straks ut. Da trioen ble funnet av politiet, oppga den nevnte gutten falsk personalia til politiet. Det ble selvsagt raskt oppdaget. Han ble anmeldt både for dette og for å ha slått mannen. I tillegg risikerer alle tre videre oppfølging av politi og barnevern.

Det er skummelt at barn helt ned i 15-års alderen kan stå bak så potensielt alvorlige hendelser som denne. Bygget kunne begynt å brenne, og mannen som ble slått kunne fått stygge skader i ansiktsregionen, spesielt hvis det hadde utartet seg. Heldigvis gikk det bra, og de eneste som dette får konsekvenser for er de tre tenåringene, hvor to er 15 år og en er 16.

Og det er bra. 

I tillegg til at foreldrene er kontaktet og informert, vil de tre få oppfølging av forebyggende avdeling ved politiet i Åsane, og av politiansatte med ekspertise på ungdomskriminalitet. Trolig blir også barnevernet involvert, og forhåpentligvis klarer man å stanse ytterligere eskalering og uønsket adferd fra de unge guttene.

Fokus på ungdomskriminalitet er noe åsanepolitiet har jobbet med i flere år, og det har gitt resultater. Selv om det fortsatt knuses busskur, forsøples og settes fyr på bosspann, hadde situasjonen være verre uten politiets målrettede innsats for å følge opp unge lovbrytere og sørge for at de hjelpes videre og på riktig vei. 

Men hendelsen natt til 1. nyttårsdag var en vekker for hvor langt mindreårige er villige til å gå. De burde være voksne nok til å forstå konsekvensen av disse handlingene, både for andre og seg selv. Minst en av de tre guttene har vært i politiets søkelys tidligere. Nå får han og de to andre ytterligere søkelys på seg. 

Og er man 16, slår ned en annen person eller setter andres liv og helse i fare slik denne trioen potensielt gjorde, så kan man få ubetinget fengselsstraff og blekk på et ellers plettfritt rulleblad. Det kan skape store problemer for ungdommene de nærmeste årene.

Av

Thomas Gangstøe

thomas@aasanetidende.no

Andre saker