Lokalavis for Åsane og omegn!
  • BLID EX-KJØPMANN: Fra sofaen i rekkehuset i Hallskaret, kan Atle Bjørge filosofere over sin 47 år lange karriere i dagligvarebransjen, og sin 21 år lange fartstid som kjøpmann hos Rema 1000. (Foto: Thomas Gangstøe)

Rema 1000-Bjørge har gitt seg

Han økte omsetningen da tyske Lidl tok opp kampen i Eidsvåg, og har drevet det som er en av landets beste Rema 1000. På 90-tallet hadde han dagligvarebutikk i Salhus. Nå er Atle Bjørge pensjonist etter 47 år i en bransje som bare blir tøffere og tøffere.

Å være kjøpmann for en gedigen Rema 1000-butikk, er ikke en åtte til fire jobb – heller en 24 timer i døgnet-jobb.

– Har du ansvaret, så har du ansvaret. Jeg pleide å være på jobb før klokken 06.00, smiler han.

Men Bjørge har trivdes. Det har han alltid gjort. Noe som har smittet over på kolleger og kunder. Det er nok også en av grunnene til at Rema 1000 i Eidsvåg alltid har vært en av Norges beste.

– Vi har vært på 160 millioner i omsetning på det meste, og har stort sett ligget inne blant topp ti i landet hvert eneste år. Det har nok både med beliggenheten og miljøet å gjøre. Man skal alltid ha tid til å prate med kundene. Trives de, kommer de tilbake. Så enkelt er det, sier 66-åringen.

Han er kjent for å skape liv rundt butikken i Eidsvåg, og sa sjelden nei om noen ville arrangerer basar, samle inn mat til fattige eller om Lions ville selge tulipaner utenfor forretningen. Bjørge har også gitt bort mengder med mat gratis eller til sterk redusere priser til lokale tiltak.

Begynte i 1971

Eidsvåg-gutten Atle Bjørge tok aldri høyere utdanning. Han startet imidlertid sin karriere allerede i 1971 for Sigvald Kristiansen frukt og engros.

– Jeg jobbet der til 1976, og jobben min gikk ut på kjøre frukt, minnes Atle Bjørge.

Samme året ble han kjøpmann for Hagebyen matsenter like nedenfor Eidsvåg skole. Her var han i hele 18 år, før han i OL-året 1994 solgte og ble kjøpmann i Salhus.

– Butikken i Salhus het Fokus, og hadde lokaler hvor frisørsalongen holder til i dag. Det var en flott tid, og vi tjente penger, erindrer åsabuen.

– Tror du det kan være mulig å drive en lokalbutikk i Salhus i dag?

– Nei, jeg tviler. Det er for lite boområde. Du er avhengig av at alle som bor der handler i nærbutikken, og ikke drar til sentrene.

21 år for Rema

Etter to år i Salhus dro Atle Bjørge videre. Men ikke langt. Han stod foran sin største oppgave noensinne, og ble kjøpmann for Rema 1000 på Vollane i Eidsvåg – en butikk som kun få år senere ble en av landets beste.

– Vi gjorde det veldig bra. Selv da Lidl åpnet i 2005 bare to hundre meter unna, var vi blant de som gjorde det best økonomisk. Faktisk økte vi fra dag én etter at den tyske kjeden tok opp konkurransen med oss.

Lidl-eventyret, eller fadesen som noen også kaller det, varte bare i noen år. I 2008 kjøpte Rema 1000 kjedens bygg og omprofilerte til blått og hvitt. For Atle Bjørge betydde det å flytte Vollane-butikken nordover.

En epoke er over

I ti år var Bjørge kjøpmann i den nye Rema 1000-butikken i Lidl sitt gamle bygg. Han tjente godt, men det kostet også.

– Jeg har alltid trives på jobb, og en av gledene er at man blir kjent med nye trivelige mennesker hele tiden. Men som kjøpmann jobber du steinhardt, også når andre har fri. Noen åtte til fire jobb, har det aldri vært.

– Hadde du valgt det samme igjen?

– På tross av alt det harde arbeidet, så hadde jeg valgt det samme igjen. Ingen tvil, smiler Bjørge.

Sist måned gikk Atle Bjørge av med pensjon etter 21 år hos Rema 1000 og hele 47 år i dagligvarebransjen. Få før ham, har vært like lenge.

Av

Thomas Gangstøe

thomas@aasanetidende.no

Relaterte saker