Lokalavis for Åsane og omegn!
  • VANT: Kesete Kifle og Simon Monstad delte seieren i kåringen av «Årets lærling» i bygg- og anleggsbransjen i Vestland. (Foto: Marit Hommedal, EBA Vestenfjelske).

Kom alene til Norge i 2014 - nå er han årets lærling

Kesete Kifle fra Eritrea, bosatt i Breimyra på Flaktveit tok førsteplassen i kåringen av «Årets lærling» i bygg- og anleggsbransjen i Vestland.

Den deler han med Simon Monstad fra Seim i Alver

På delt andreplass følger Julie Ibsen fra Frekhaug i Alver, Marius Hopland fra Radøy i Alver og Sjur Tenden Nesje fra Loen i Stryn. Alle fem tar utdannelse i betongfaget.

Kesete Kifle (24) kom alene til Norge i 2014 etter syv måneders flukt fra Eritrea, bare 17 år gammel. Da kunne han verken engelsk eller norsk, men etter et kurs i norsk kom han til Bergen og begynte på Nygård ungdomsskole. Deretter ble det videregående opplæring i byggfag på Laksevåg vgs før han gikk ut i lære. Nylig avsluttet han utdannelsen med fagbrev med beste karakter.

– Vi er fulle av beundring for den innsatsen Kesete har lagt ned, og er stolte av at han nå er blitt fagarbeider hos oss, sier daglig leder Marit Moberg Vossgård i entreprenørbedriften Hjelmen. Som lærling har han blant annet fått opplæring på den nye demningen til Bergen kommune i Munkebotn, og det var her han avla fagprøve.

«En liten juvel»

Den andre vinneren, Simon Monstad (19), er elev på TAF-linjen for bygg og anlegg på Knarvik vgs, og skal avslutte fire års utdannelse med eksamen i studieforberedende fag og avlegge fagprøve til våren. Han er lærling hos LAB Entreprenør og blir av arbeidsgiveren omtalt som «en liten juvel». Dette fordi han både er kunnskapsrik og engasjert i jobben.

Alle fem ble hedret med diplom og premie på henholdsvis 10.000 kroner til hver av vinnerne og 5.000 kroner til de tre på andreplass på et arrangement i regi av EBA, Vestenfjelske avdeling og Byggopp Vestland. Dette opplæringskontoret er blant de største i fylket, og følger opp nær 500 lærlinger og personer som følger utdanningsprogrammet fagbrev på jobb.

– Svært høyt faglig nivå

Det er bedriftene som nominerer de beste kandidatene til konkurransen om å bli «Årets lærling». Deres uttalelser om lærlingenes faglige kvalifikasjoner og personlige egenskaper, blir vurdert og bedømt av en uavhengig jury i bransjen.

– Det faglige nivået til de nominerte kandidatene var spesielt høyt i år, sier jurymedlem Mads Wiik Kleven, som representerer Fellesforbundet i styret for Byggopp Vestland. – Bygg- og anleggsbransjen stilles overfor stadig strengere krav til bærekraft, klimatiltak og offentlig regulering. På den bakgrunn er det positivt at bransjen møter de mange utfordringene med økt egenutviklet kompetanse, sier han.

HEDRET: Alle de fem som ble hedret i kåringen av Årets lærling: Fra venstre Sjur Tenden Nesje, Marius Hopland, Julie Ibsen, Simon Monstad og Kesete Kifle. (Foto: Marit Hommedal, EBA Vestenfjelske).
HEDRET: Alle de fem som ble hedret i kåringen av Årets lærling: Fra venstre Sjur Tenden Nesje, Marius Hopland, Julie Ibsen, Simon Monstad og Kesete Kifle. (Foto: Marit Hommedal, EBA Vestenfjelske).

Av

Thomas Gangstøe

thomas@aasanetidende.no

Andre saker