Lokalavis for Åsane og omegn!
  • DRØMMESJANSEN: – Dette var en drømmesjanse som jeg måtte ta, sier Alexander Landvik Karlsen, som tok over Fiskekroken i høst.  

– Jeg hadde vel egentlig gitt litt opp før jeg begynte her

Alexander Landvik Karlsen var i ferd med å gi opp arbeidslivet. Så fikk han en mulighet til å overta Fiskekroken. Nå er 28-åringen gründer med tro på fremtiden, og en drøm om at åsabuen støtter lokalt næringsliv og at han kan åpne flere butikker.

Alexander Landvik Karlsen er født og oppvokst i Åsane. Først bodde han i Kolåshøyen og senere i Langarinden. Han begynte hos Fiskekroken før julen i 2019. Men så kom pandemien, og behovet for hjelp var ikke like stort. 

Karlsen har hatt mange sjåfør-jobber, og han har også vært noen år på Nav, lenge uten å vite hva han ville bli. 

– Det ble en del jobber i tjue prosent-stilling. Etter hvert gikk livsgnisten litt ut av meg. Man faller litt bak på, blir litt lei og kjenner at livet biter litt hardt. Jeg hadde vel egentlig gitt litt opp før jeg begynte her. Jeg satt på Nav og så for meg en stund at det var der jeg skulle bli sittende. Så fikk jeg sjansen her og kjente hvor godt det var å komme seg opp om morgenen, ha noe å gjøre på, se frem mot noe meningsfylt å fylle hverdagen med. Etter mange sene netter var det godt å få rutiner igjen, sier Karlsen.  

For et år siden gikk han i dialog med eierne av Fiskekroken, og bestemte seg etter hvert for å lage sitt eget as og kjøpe ut eierne. Først nå i høst var papirene i orden, og Karlsen kunne åpne Fiskekroken 15. september som stolt eier av den tradisjonsrike butikken. 

– Turte nesten ikke å ta i fisken

– Jeg hadde kjent Arvid Gunnvald Halleland i mange år, og for noen år siden tok han kontakt og sa han hadde bruk for hjelp i butikken. Jeg har gått kokk og servitør-linjen i Eidsvåg, og tok andreåret på Sandsli, men kom meg aldri videre og ut i lære etter det. Dette var i ungdommen, og for å være ærlig var jeg litt skolelei, sier 28-åringen.

Den korte arbeidsperioden på Fiskekroken ga mersmak. 

– Det er litt rart å se tilbake på den første tiden her, for jeg turte jo nesten ikke å ta i en fisk, og jeg hadde aldri trodd jeg skulle jobbe i en fiskebutikk. Men jeg har verdens beste lærer, Martha som jobber her, som viste meg og støttet meg, og etter hvert som jeg fikk lære hva dette produktet kan brukes til, ble det mer og mer interessant. 

Ikke bare skulle han jobbe i en fiskebutikk, han skulle overta hele bedriften.

– Det var en skummel følelse, og en avgjørelse jeg måtte bruke litt tid på. Nå sitter jeg med et stort ansvar, både for meg selv og Martha sin arbeidsplass. Plutselig handler det ikke bare om meg selv, men en ansatt som jeg skal følge opp og man har også ansvar knyttet til leverandørene. Jeg måtte lære meg å ta beslutninger og være mer bestemt. Jeg har vel ikke alltid vært slik som person. Nå har jeg ikke noe valg. Jeg ble veldig voksen på kort tid.  

VIL JOBBE: – Jeg blir 67 år i juni og har tenkt å gi meg til sommeren, ja. Men jeg har lovet Alexander at dersom jeg er frisk, så vil jeg jobbe. Det er veldig kjekt å være her, sier Martha Haukaas, som har jobbet på Fiskekroken i 30 år.
VIL JOBBE: – Jeg blir 67 år i juni og har tenkt å gi meg til sommeren, ja. Men jeg har lovet Alexander at dersom jeg er frisk, så vil jeg jobbe. Det er veldig kjekt å være her, sier Martha Haukaas, som har jobbet på Fiskekroken i 30 år.

God desember

– Hvordan har høsten vært etter åpningen?

– For oss som for mange andre bedrifter, er desember og tiden opp mot jul viktig. En god desember måned kan være forskjellen på om du overlever eller ikke. For oss har det vært en god måned, selv om det er trangere tider for folk, virker det som om julematen er viktig for dem uansett. Og heldigvis for det. Så det har gått veldig bra med god trafikk både i november og desember. 

Karlsen erkjenner at han er spent på hvordan januar blir, men han har mange ideer og tanker om hvordan han skal møte konkurransen med Meny og lokke åsabuen til Fiskekroken.  

– Vi må være gode på service, og det tør jeg påstå at vi er. Vi skjærer opp fisken for deg, og gir tips til hvordan du skal tilberede den. Vi har også mye ferdigmat som vi lager her på huset, og det er mange opptatt av. For noen år siden solgte de fiskekaker her, og dette har vi startet opp igjen med. Vi følte vi måtte gjøre noe for å møte konkurransen med for eksempel Meny, som har fisketirsdag. Så fiskekake-tirsdag her på Fiskekroken er blitt veldig populært. 

– Hva liker du med jobben?

– Å møte alle kundene våre. Vi har mange faste. Vi ser også en utvikling der mange yngre kunder kommer til oss. Det hjelper vel også litt at Karsten Warholm sier «spis mer fisk», gjennom Norges sjømatråd, Godfisk, sin kampanje. Jeg har planer om å knytte til oss folk fra treningsmiljøer her i Åsane, for vi vet at mange er opptatt av å spise sunt, spesielt de som trener. Her får du fersk fisk uten tilsetningsstoffer.

Drømmer om ny avdeling

– Hva er drømmen?

– Å kanskje få åpnet en avdeling til og bevare ferskvarehandelen i Bergen og omegn, som dessverre har blitt mindre siden jeg var liten, og spesielt sammenlignet med generasjonen før meg. Det er vel kanskje en håndfull fiskehandlere i Bergen nå, og det er synd. Så det er dette vi jobber mot, å øke folks bevissthet både når det gjelder å handle fersk fisk av høy kvalitet, og ikke minst støtte det lokale næringslivet. Vi er en utdøende rase, men jeg har håp om at vi skal klare å bevare det, og hvis det går bra her, så vil jeg utvide med en avdeling til. Jeg tenker litt på Knarvik. Det kommer kunder hit fra Nordhordland, og det synes vi er kjekt. 

– Så du for deg at du skulle bli en gründer?

– Nei, jeg ser jo ikke på meg selv som en sjef heller. Martha må minne meg på det innimellom, smiler 28-åringen.

– Du har ikke alltid hatt det lett?

– Jeg har ikke vært den mest skoleflinke, og jeg hadde ikke noe mål om å ta utdanning. Målet mitt har vært å finne en jobb jeg kunne trives med. I senere tid har jeg tenkt å ta litt etterutdanning, spisset inn mot det jeg driver med. 

– Så før jeg tok over Fiskekroken hadde jeg ikke jobb. Dette ble min sjanse. Jeg så at denne muligheten måtte jeg gripe. Nå har jeg skaffet meg et levebrød. Og jeg har jo lyst til at Fiskekroken skal være her i 30 år til. Det er den største drømmen.  

– Vi kan bare gjøre så godt vi kan

Damen som Karlsen omtaler som verdens beste lærer, heter Martha Haukaas. Hun begynte å jobbe i butikken 1. juni 1993, og jobber der altså fremdeles.

– Jeg elsker denne jobben, men det var tilfeldig at jeg begynte her. Jeg jobbet på Janus i Arna, hvor jeg startet som 17-åring. Nå har det blitt 30 år her på Fiskekroken. Jeg ble spurt om hjelpe til en mandag, og siden har jeg vært her, smiler Haukaas.  

– Hva trives du best med?

– Alle de hyggelige kundene. Så har jeg tatt fagbrev og fått lære mye. 

– Er det håp for Fiskekroken?

– Hvis vi ser på hvordan desember var, med alle kundene som kom og kjøpte våre varer, så ser jeg lyst på situasjonen. Og jeg tenker at hvis alle de som var her i desember kommer resten av året også, så kan dette gå bra. Hvis folk vil ha fiskebutikk i Åsane, så må de bruke oss. Vi vet at det er tøffe tider for mange, og vi er veldig spente på hvordan det går utover året. Men det ser positivt ut, sier Martha Haukaas. 

Hun går av med pensjon til sommeren.

– Jeg blir 67 i juni og har i utgangspunktet tenkt å gi meg til sommeren, ja. Men jeg har lovet Alexander at dersom jeg er frisk, så vil jeg jobbe. Det er veldig kjekt å være her, vi har det veldig kjekt i lag, og han lærer veldig fort. Og så har han vokst mye på bare ett år. Alexander er veldig motivert, sier Haukaas.

Den unge gründeren smiler. 

– Dette var en drømmesjanse som jeg måtte ta, og vi kan bare gjøre så godt vi kan og så får vi håpe det er godt nok, at folk kommer til oss, og at vi kan fortsette driften av Fiskekroken, sier Alexander Landvik Karlsen. 

FOLK MÅ BRUKE OSS: – Hvis folk vil ha fiskebutikk i Åsane, så må de bruke oss. Vi vet at det er tøffe tider for mange, og vi er veldig spente på hvordan det går utover året. Men det ser positivt ut, sier Karlsen og Haukaas i Fiskekroken.
FOLK MÅ BRUKE OSS: – Hvis folk vil ha fiskebutikk i Åsane, så må de bruke oss. Vi vet at det er tøffe tider for mange, og vi er veldig spente på hvordan det går utover året. Men det ser positivt ut, sier Karlsen og Haukaas i Fiskekroken.

Av

Ove Landro

ove.landro@aasanetidende.no

FAKTA

Fiskekroken snart 30 år

Åsane Senter åpnet i 1976. Ved siden av senteret ble Arken åpnet i 1985. I 2007 slo Åsane Senter og Arken seg sammen og ble Åsane Storsenter. Den første fiskebutikken åpnet i Arken i 1988, og het Husebø Fisk, drevet av Alf Husebø, som mange kjenner fra Torget. 

I 1993 la Husebø ned fiskebutikken. Arnt Ove Skotnes fra Askøy hadde jobbet hos Husebø, og han åpnet Fiskekroken i 1994. Fiskekroken nærmer seg altså 30-årsjubileum i Åsane. 1994 er for øvrig samme år som dagens innehaver av Fiskekroken, Alexander Landvik Karlsen ble født. Først i 2007, da de to sentrene ble slått sammen til ett, flyttet Fiskekroken inn i lokalene som butikken har i dag. Skotnes solgte Fiskekroken til Eirik Sundal og Sebastian Bernard. Arvid Gunnvald Halleland kom inn for tre år siden, men solgte til Alexander Landvik Karlsen i høst. Martha Haukaas begynte å jobbe i butikken 1. juni 1993, og jobber der fremdeles.

Andre saker