Lokalavis for Åsane og omegn!
  • IKEA-VIPEN: – Vitenskapelig svært spennende, sier miljøsjef Håvard Bjordal om Vipen som har lagt egg på taket til Ikea. Han mener oppdagelsen kan endre mye av det vi vet om den fascinerende og sjeldne fuglen i dag.

Vipe-sensasjon på Ikea-taket

Vipebestanden er på full fart nedover, men på Ikea-taket har en fugl lagt fire egg. – Dette kan andre mye av det vi vet om vipen, sier miljøsjef i Bergen, Håvard Bjordal.

Det var Ikea-sjef Odd Rune Bjørge og hans kolleger som først meldte fra om at flere viper holdt til på det gresslagte taket i Heiane. På onsdag var Håvard Bjordal selv på stedet og oppdaget et rede med fire egg.

- Det er fantastisk. Jeg tror det må være første gang en vipe legger egg på et tak. Det andre uvanlige er at klekketiden var i april, ikke nå i slutten av juni. Dessuten er det bare en enslig hunnfugl. Det er også svært uvanlig, fordi de hekker i flokk, sier Bjordal til Åsane Tidende.

Unik oppdagelse

Han er ikke den eneste som fryder seg over funnet.

- Biologer og fugleentusiaster må fryde seg over dette. Vipebestanden stuper. På Haukås var 30-40 par som hekket i gamle dager. Nå har vi ikke funnet et eneste rede med egg her. Trolig er ungene på Ikea, dersom de overlever, den eneste nye bestanden i Åsane i år, mener han.

- Kan man nå lære mer om bevaring av denne fuglen som følge av funnet på Ikea-taket?

- Helt klart, sier han.

Av

Thomas Gangstøe

thomas@aasanetidende.no

Relaterte saker