Lokalavis for Åsane og omegn!
  • MINDRE EGNET: Vann- og avløpsetaten i Bergen kommune har målt urovekkende høyt innhold av tarmbakterier ved Tømmervågen. Forekomsten av denne type bakterier var 80 ganger høyere per 100 milliliter vann enn Vollane, bare et par hundre meter unna. Det viser en måling gjort 19. juni.

  • VOLLANE: Åsane største og flotteste badeplass heter Vollane, og ligger kun få hundre meter unna Tømmervågen. Her er tarmbakteriene langt færre, og badeplassen for toppkarakter av vann- og avløpsetaten.

  • TOPP: Toppesanden får toppkarakter og regnet som godt egnet badevann.

  • TERTNES: Forekomsten av tarmbakterier i badevannet på Grønskjæret er lav.

  • TRYGT: I Salhus kan små og store trygt ta seg en dukkert.

  • HORDVIK: Hordvikhamnen regnes som godt egnet badevann.

Sjekk vannkvaliteten på din badeplass

Tømmervågen i Eidsvåg kommer dårlig ut i Vann- og avløpsetatens måling av tarmbakterier i vannet den 19. juni, men friskmeldes i en måling fra 26. juni. Sjekk resultatet for fem andre badeplasser i bydelen.

Tømmervågen var verst i klassen i Bergen på den første målingen. Forekomsten av tarmbakterier var flere titalls ganger høyere en de fleste andre badeplasser. Badeplassen var også den eneste som ikke fikk godkjent av de over 20 badeplassene det tas prøver fra.

Fra mennesker og dyr

Badevannsmålingen, som er utarbeidet av Vann- og avløpsetaten og Bergen og omland friluftsråd, gir en indikasjon på vannkvaliteten ved majoriteten av offentlige badeplasser i alle Bergens bydeler.

Badevannet analyseres for såkalte termostabile koliforme bakterier (TKB). Det som kjennetegner disse bakterier er at de er tarmbakterier fra mennesker og dyr, og at de ikke overlever lenge i naturen. Det er derfor en god indikatorbakterie.

Høy forekomst

I Tømmervågen ble det ved målingen 19. juni registrert 810 tarmbakterier per 100 milliliter vann. Dette gjør at badeplassen falt inn i kategorien mindre egnet badevann. Ved forekomster på over 1000 tkb per 100 milliliter vann, fraråder helsemyndighetene bading.

Badeplassen har tidligere år hatt under 100 tkb per 100 milliliter vann, og kommet i kategorien godt egnet badevann. Årets første måling fraviker derfor mye fra foregående.

Vollane får toppkarakter

Når det gjelder bydelens flotteste og mest besøkte badeplass, Vollane, er resultatene radikalt annerledes. Dette til tross for at badeplassen bare ligger noen hundre meter unna Tømmervågen.

For mens Tømmervågen har 810 slike bakterier per 100 milliliter vann, har Vollane bare 10. Vann- og avløpsetaten gir dermed Vollane betegnelsen godt egnet badevann.

Trygt over hele linjen

Også Toppesanden, som ble modernisert av Bergen kommune for tre år siden, får toppkarakter og har like god vannkvalitet som Vollane.

I tillegg er Grønskjæret på Tertnes, Hordvikhamnen og ikke minst Storåkervika i Sallhus målt.

Førstnevnte har et innhold på 20 tarmbakterier per 100 milliliter vann, mens de to andre har 40 tkb. Alle tre er med andre ord godt innenfor og får derfor betegnelsen godt egnede badevann.

 

Se hva smittevernsoverlege Øystein Søbstad og rådgiver i Vann og avløpsetaten Anne Cornell sier om resultatene i Åsane Tidendes papirutgave tirsdag 1. juli.

 

Av

Thomas Gangstøe

thomas@aasanetidende.no

Relaterte saker