Lokalavis for Åsane og omegn!
  • HELE PAKKEN: Vi får reise, det er sosialt og opplevelsesrikt, og så er det selvfølgelig selve koropplevelsen, forteller Marthe Aa. Mikkel Eskil Mikkelsen er enig.

  • ENGLAND NESTE: 20-årige Frida Århus Ekerhovd ser frem til å synge i katedralene i London, Oxford og Birmingham iført bunad.

  • MYE SOM SKJER: Rektor ved Åsane folkehøgskole, Bjørn Berentsen, er glad for å ha et tett program utover sensommeren og høsten.

Full fart på folkehøgskolen

Sommeren er ikke akkurat høysesong for skolene i bydelen vår, men på Åsane folkehøgskole yrer det av liv. Skolen på Hylkje har en lang tradisjon for kurs og diverse arrangementer, og Åsane Tidende ble møtt av vakker korsang like før helgen.

Siden forrige onsdag har Bergen blitt fylt opp av syngende barn og ungdommer i forbindelse med korfestivalen European Cantat Junior. Et av høydepunktene på VIP-konserten fredag ettermiddag var prosjektkoret Norges Ungdomskor (NUK), som består av nærmere 40 ungdommer i alderen 16 til 26 år. Kordeltakerne, som kommer fra alle landets kanter, har i fire dager bodd og øvd inn stykkene på Åsane folkehøgskole. Idet Åsane Tidende tok turen innom fredag formiddag holdt koret på å øve, til stor glede for de faste ansatte.

Årets dirigent og kunstnerisk leder for NUK, Vivianne Sydnes (40) fra Oslo, er dirigent og underviser på Musikkhøgskolen i Oslo. Hun var selv med i ungdomskoret da hun var yngre, og hun berømmer de unge sangtalentene som er med i år.

– Det er en gjeng med veldig kjekke ungdommer, og nivået er svært høyt. Det er en glede å jobbe sammen med dem.

Katedralturné i England

Koret møtes til sammen rundt tre ganger i året, og de pleier som regel å bo på folkehøgskoler. En stor del av prosjektkoret er de årlige utenlandsturene. Denne sommeren går turen til England i forbindelse med en katedralturné i London, Oxford og Birmingham. Da skal de synge norsk folkemusikk samt norsk og engelsk kirkemusikk.

Sydnes ser frem mot englandsturen, og gleder seg til fine musikkopplevelser.

– Det å skape øyeblikk sammen, og se at summen er større enn enkeltheten, er noe av det beste med kormusikken. Det betød mye for meg å være med i NUK, og så er det jo ikke minst veldig gøy.

– Fellesskapet er det beste

Frida Århus Ekerhovd (20) fra Sotra er med i NUK for fjerde året. Hun forteller at deltakerne må gjennom opptaksprøve hvert andre år. Ettersom det er et prosjektkor er det meningen at flest mulig skal få prøve seg. Man kan enten reise på opptaksprøve i Oslo eller Bergen, eller sende inn en demo.

20-åringen erkjenner med et smil at det gjerne oppstår litt flørting når så mange ungdommer samles på en plass.

– Vi blir jo knyttet tett sammen, og danner sterke bånd. Fellesskapet er noe av det beste med å synge i NUK, og det er fantastisk å få lov til å gjøre noe du elsker sammen med andre som elsker det samme.

Svært sosialt

Marthe Aa (22) fra Nordfjord og Mikkel Eskil Mikkelsen (25) fra Tysfjord sitter utenfor og nyter solen i lunsjpausen. De er med for henholdsvis første og andre året, og så langt har oppholdet på Åsane folkehøgskole stått til forventningene.

– Vi synger fin musikk, og det er bra å slippe å bruke for mye tid på øving, forteller Mikkelsen

– Hva er det beste med NUK?

– Det er hele pakken. Vi får reise, det er sosialt og opplevelsesrikt, og så er det selvfølgelig selve koropplevelsen, forteller Aa.

– Artige sommeropplegg

Rektor ved Åsane folkehøgskole, Bjørn Berentsen, har ikke hatt noe imot å spise lunsj til lyden av norsk folkemusikk. Han forteller at skolen har en lang tradisjon med ulike sommerkurs og -arrangementer, og at det skjer mange interessante ting utover sensommeren og høsten. Neste arrangement blir et reisekurs til Polen, og deretter blir det en teatertur til London med artist og skuespiller Cato Jensen.

– Det er et veldig artig opplegg med flere musikaler, de som er med får også muligheten til å ta turen bak kulissene, forteller Berentsen.

Videre utover høsten blir det flere korprosjekt, med blant andre Åsane festivalkor som skal opptre på Åsatun i forbindelse med Åsane kulturfest, og Sogn & Fjordane musikalkor. Begge prosjektene tar utgangspunkt i kjente musikaler, og både i Åsane og Førde stiller Christine Guldbrandsen og Sigurd Sæle som solister.

 

 

Av

Relaterte saker