Lokalavis for Åsane og omegn!
  • ERNA OG JENS-EN: Baker Tor Rune Jensen og tre eksemplarer av Erna-brødet. Som han selv bemerket, lente han seg stadig mot høyre under fotograferingen. – Det må være noe med dette brødet. 

Alle vil ha en bit av Erna

Det er mye godt å få kjøpt hos Morvik hjemmebakeri, men det finnes ett brød som… vel… tar kaken. Det heter Erna. Det er så populært at baker Tor Rune Jensen har opplevd munnhuggeri blant fortvilte kunder som vil ha det siste Erna-brødet.

I løpet av halvtimen vi befinner oss i det lille familiebakeriet i Morvik, ringer det stadig i bjellen på døren. Kundene vil ha skillingsboller, rosinboller og grove rundstykker, men overraskende nok er det ingen som etterspør Erna-brødet.

– Jeg hadde kjøpt det hvis det het Jens, humrer en av kundene som benytter anledningen til å berømme Jensen for kakene sine.

– Men jeg er ikke så begeistret for Erna.

Ryker på lørdager

Det har gått rundt fem år siden salget av Erna-brødet tok av, og det er fremdeles like populært.

– Hvor mange Erna-brød har dere solgt i dag?

– Foreløpig har vi ikke solgt så mange, kanskje 20. På det meste selger vi gjerne 50 til 60 på en dag. Det er på lørdager at Erna ryker. Da baker vi i to omganger, forteller bakeren med et smil.

Fra Inger til Erna

Å gi egennavn til brød er for så vidt ikke noe nytt. Ingers rugbrød er for eksempel allment kjent, og det var faktisk det berømte rugbrødet som førte til det første Erna-brødet.

Baker Geir Hauge fra Haugesund døpte nemlig om Ingers rugbrød til Ernas fiberbrød på grunn av navnerettigheter for nøyaktig ti år siden. På det tidspunktet var Erna Solberg en dominerende kommunalminister. Nå har hun blitt statsminister. Tor Rune Jensen har laget sin egen oppskrift inspirert av de grove rundstykkene til konen.

– Det begynte jo egentlig som en spøk og uten noen politisk undertone, men det er ingen hemmelighet at Erna-brødet er både sunt, tungt og solid, forteller han med et smil.

Nyter Erna i Syden

Oppskriften er forståelig nok hemmelig, men noe kan han selvsagt røpe.

– Det er et brød med grovt mel, frø og uten både fett og sukker. Brødet er også bakt med lite salt og gjær. Det er lite av det vi ikke skal ha, og mye av alt det gode vi trenger. Det er rett og slett smaken av bestemors bakst.

Han kan bekrefte at kunder kjører langveisfra for å sikre seg et stykke Erna, og flere tar til telefonen for å holde av et brød eller tre.

– Folk kommer blant annet fra Fana og Nordhordland, og noen tar det med seg til Syden. Vi har en kunde som alltid kjøper med seg et brød til søsteren som bor i Sunnmøre.

– Har statsministeren selv smakt på brødet?

– Det går faktisk rykter om det. Hun har ikke vært innom og handlet selv, men en tidligere nabo av henne har kjøpt med seg et Erna-brød som det sies at hun har fått smake på.

Førstemann til mølla

Kundene som til stadighet kjøper Erna-brødet er raus med de gode tilbakemeldingene, og flere hevder at de har gått ned i vekt med brødet som del av kostholdet.

– Ja, de sier så. Noen forteller at de klarer å holde blodsukkeret jevnt gjennom dagen, og en kunde fortalte om sin far som klarer å holde diabetesen i sjakk. Det er kjekt å kunne bidra til å gjøre noe riktig.

Munnhuggeri har altså oppstått blant kunder når de innser at det ligger igjen ett enslig Erna-brød på hyllen bak disken. Men førstemann til mølla får som kjent først male. Det prinsippet gjelder også i Morvik hjemmebakeri.

– De som får det siste brødet blir veldig glade, forteller Jensen, til bekreftende nikk fra datteren.

 

Les hva Morvik hjemmebakeri skal finne på til Oktoberfest og Halloween i papirutgaven av Åsane Tidende.

Av

Relaterte saker