Lokalavis for Åsane og omegn!
  • SKUFFET OG SJOKKERT: – Bildene stod på vår grunn, så her har nok Statens vegvesen gjort en tabbe, sier Odd Rune Bjørge, etter at Statens vegvesen har malt over gatekunsten i denne undergangen ved Ikea.

  • SKUFFET OG SJOKKERT: – Bildene stod på vår grunn, så her har nok Statens vegvesen gjort en tabbe, sier Odd Rune Bjørge, etter at Statens vegvesen har malt over gatekunsten i denne undergangen ved Ikea.

  • SAUER PÅ VEGGEN: Disse sauene ble tydeligvis for sterk kost for Statens vegvesen.

  • ENGLEKU MED GLORIE: «Du äter vel inte kjøttbullar?» spør kuen, som Mesta nå har malt over.

  • FEMINISTISK BUDSKAP: – Jeg ville si noe om at vi menn ikke kan oppføre oss som vi vil, sier «Joy» om dette bildet, som han har sprayet opp ved inngangen til Bohus på Nyborg.

  • PIPPI MED MASKINGEVÆR: Politisk budskap på Mallingens varehus på Nyborg (med Barnas hus, Toys ’R Us og Jula), enten det handler om barnesoldater eller salg av krigsleketøy.

  • NULLTOLERANSE FOR GATEKUNST: Dette bildet er malt ved nordgående busstopp like nedenfor Sandviken sykehus, og lever nok et farlig liv - siden dette er Statens vegvesens eiendom.

  • BESTILLINGSVERK PÅ BIBLIOTEKVEGGEN: – En liten parodi på OL planene for 2022, som ikke gikk helt etter planen, kommeneter «Joy» om denne, som han satte opp på veggen inne i biblioteket på Åsane storsenter sist søndag. – Vi hadde en tom vegg, og sendte en forespørsel om han kunne lage noe, sier avdelingsleder ved Åsane filial, Anne Merete Hegrenes.

  • BRANNFAKKEL TIL FREMTIDEN: – Joys budskap er bra og forenlig med våre verdier, sa kommunikasjonsrådgiver i Bir, Tina Skudal, til Åsane Tidende 1. august, etter at dette bildet kom på plass ved innkjørselen til deponiet i Salhusveien. (Foto: Ove Landro)

Statens vegvesen malte over Ikeas gatekunst:

– Jeg er sjokkert

– Jeg var skuffet og sjokkert da jeg så at dette var gjort, sier varehussjef for Ikea Åsane, Odd Rune Bjørge.

 

Mange har gledet seg over den flotte graffiti-kunsten under gangbroen like ved Ikea. Broen er en del av Ikeas eiendom, og Bjørge har tidligere uttalt til Åsane Tidende at han setter stor pris på de spesielle bildene. Nå er de borte for alltid, etter at Mesta, på oppdrag fra Statens vegvesen, har malt over de med en betonglignende gråfarge.

Gatekunst i Ikea-ramme

Begge de to motstående veggene var dekorert, den ene med noen sauer og teksten «…glor du på?», den andre med en engleaktig flygende ku med glorie. «Du äter vel inte kjøttbullar?» spør den døde kuen. Begge bildene var laget av signaturen «Joy», som etter det Åsane Tidende kjenner til er fra Åsane.

– Jeg likte godt disse bildene, og hadde håpet at de skulle få stå i fred, sier Bjørge.

– Du burde kanskje satt Ikea-ramme på de?

– Ja, det kan du si. Men bildene stod på vår grunn, så her har nok Statens vegvesen gjort en tabbe.

Beklager overmalingen

Mesta har ansvar for alle riks- og fylkesveier i Stor-Bergen på oppdrag fra Statens Vegvesen. I dette ansvaret ligger fjerning av graffiti, der Statens vegvesen har null toleranse og Mesta må fjerne innen korte frister.
– Dessverre har Mesta, representert med underleverandør, gjort feil og fjernet graffiti som ligger på Ikea sin eiendom tett opp til fylkesvegnettet, sier distriktssjef Rolf Dale til Åsane Tidende.

– Mesta beklager på det sterkeste denne feilen og vil ta en gjennomgang med utførende underleverandør.

Velkommen tilbake

Mesta har også vært i kontakt med Ikea Åsane, og varehussjef Odd Rune Bjørge sier at han aksepterer beklagelsen og er villig til å legge saken bak seg.

– Kunne du tenke deg å be Joy om å få bildene på plass igjen?

– For meg er han velkommen tilbake, sier Bjørge.

– Det hadde bare vært hyggelig etter at overivrige Mesta malte over de.

Glad for gatekunst

Signaturen «Joy» har vært rundt flere steder i Åsane, blant annet på Bohus Åsane, Bir i Salhusveien og Mallingens varehus på Nyborg (med Barnas hus, Toys ’R Us og Jula). Åsane Tidende har tatt en telefonrunde til alle disse, og tilbakemeldingene så langt er utelukkende positive. Bir brukte bildet utenfor avfallsstasjonen deres som forsideillustrasjon på siste utgave av Bossanova, mens varehussjef Anne Ytrearne ved Bohus Åsane sier at det er en ære å få Joys stempel på varehusveggen.

– Vi ble helt overgitt over å se at han har vært hos oss, sier hun til Åsane Tidende.

– Dette er bare positivt; for oss er dette et smykke.

Bildet viser en vakker kvinne som roterer et mannshode ytterst på langfingeren.

– Jeg oppfatter det som en kommentar til hvordan kvinner tvinner mannen rundt fingeren når de skal kjøpe interiør.
 

Politisk bilde

Leder for markedsavdelingen ved Malling, Petter T. Malling jr., er også glad i gatekunst, og forteller at dette er noe de har hatt glede av både på vegger som vender ut mot gater og i gårdsrom.

– Bildet på varehuset deres i Åsane er ganske politisk. Hva tenker du om det?

– Så lenge budskapet ikke er for kontroversielt eller diskriminerer, så mener jeg at det bare er en berikelse, og noe som liver opp en ellers grå vegg.
 

Hadde blitt provosert

Et unntak han ikke kunne vært bekjent av, ville vært dersom det lå en hentydning til publikum om leietagerne i bygget.

– Hadde leietagerne våre oppfattet det slik, er jeg sikker på at de hadde kontaktet oss, men så vidt meg bekjent har vi ikke fått noen henvendelse på det.

– Hvordan hadde du reagert dersom Mesta hadde malt over det?

– Statens vegvesen har rett til å fjerne ting som virker forstyrrende på trafikken, så vi hadde svart ja dersom vi hadde fått en forespørsel om å fjerne noe med en slik begrunnelse. Men jeg hadde blitt provosert dersom de bare hadde tatt seg til rette, uten å snakke med oss på forhånd. 

Av

Andre saker