Lokalavis for Åsane og omegn!
  • GLEDER SEG: Irene Ahnéll ser frem til musikaloppsetningen av Little Shop of Horrors, og garanterer god stemning. – Det blir rett og slett et fyrverkeri av en forestilling. 

– Et fyrverkeri av en forestilling

Den kjente musikalen Little Shop of Horrors har begeistret fans hele verden over siden oppstarten på 80-tallet. Onsdag 25. februar er det bergensk premiere på Cornerteateret. Arrangør og medprodusent, Irene Ahnéll fra Flaktveit, grugleder seg enormt.

Little Shop of Horrors er intet mindre enn en skrekkinngytende rockemusikal med massevis av humor. Teatergruppen Krabatenes oppsetning på Cornerteateret, som spilles den fra 25. februar til 7. mars, blir første gang musikalen spilles i Bergen. I tillegg til å være arrangør og medprodusent, har Irene Ahnéll (43) ansvaret for alle kostymene og rekvisittene. Og ikke nok med det: Hun har også rollen som Audrey, en av stykkets hovedroller.

– Det er en spennende og gøy historie, og musikken er helt fantastisk. Det er en grunn til at den er så populær, forteller hun over en kaffe på Kaffebrenneriet, et lite steinkast unna teateret hvor det hele skal skje.

Trang til å opptre

Ahnéll, som i dag er bosatt på Tertnes, har vært med i Krabatene helt fra starten i 1994. Teatergruppen ble opprinnelig startet av Kenneth Kolberg og Thomas Kaiser, men allerede i 1996 overtok 43-åringen rollen som 'teatersjef'. Ensemblet består av frilansskuespillere, og gruppen har en rekke forestillinger bak seg. For Ahnéll har det å stå på scenen har vært av interesse helt fra barndommen.

– Jeg har alltid hatt en trang til å opptre, og jeg var nok litt plagsom da jeg gikk på Li skole. Jeg ville være med på absolutt alle avslutningene, smiler hun.

Da Ahnéll så filmatiseringen av Little Shop of Horrors fra 1986, med Steve Martin i rollen som den gale tannlegen, ble hun umiddelbart oppslukt. Sammen med Kolberg og Kaiser begynte hun å oversette sangene til norsk, og drømmen om å en gang få sette opp forestillingen ble født.

– Jeg gjør det

Siden har det vært mange travle perioder. Noen av tiden har gått med til å skrive manuset til Kaptein Knurr og Mareminemysteriet, som har blitt satt opp flere ganger og som i dag lever sitt eget liv. Mysteriet i Pepperkakebyen er en annen forestilling som ble populær blant de minste. Ahnéll har både regissert, skrevet manus og vært skuespiller i en lang rekke stykker de to siste tiårene.

Da hun fant den gamle CD-en med Little Shop of Horror-soundtracket i bilen for en stund tilbake, ble hun på nytt intenst begeistret.

– Da tenkte jeg bare: hvorfor gjorde jeg det ikke? Og så: hvorfor gjør jeg det ikke? Og til slutt: jeg gjør det. Og siden har jeg angret, ler hun.

For hun erkjenner gjerne at det er mye jobb. Til sammen vil 13 skuespillere innta scenen, i tillegg til seks musikere. Til tross for en del skrekk og gru er barn fra ni år og oppover velkomne. Handlingen er sentrert rundt en blomsterbutikk som trues med nedleggelse. Løsningen blir en noe spesiell plante, som trenger blod for å overleve.

– Det er veldig kompleks musikk, med flerstemt sangmateriale. Noen steder er det faktisk åtte, ni korstemmer. Vi har en jentetrio som har en sinnssyk jobb foran seg. I tillegg er det en krevende scenografi.

Liker å leke

– Hva er det som fascinerer deg med teater?

– Jeg liker å fortelle historier, og jeg liker å leke. Det å lage en forestilling og se at den gjør noe med publikum, det er en fantastisk følelse.

Og det har blitt en del emosjonelle øyeblikk. Etter urpremieren på Kaptein Knurr og Mareminemysteriet, som hver sommer spilles i Gamle Bergen, var det stort å betrakte scenen fra avstand i etterkant av forestillingen.

– Da applausen la seg, og jeg så nedover amfiet mot scenen - med Byfjorden og byen badet i fullmånelys i bakgrunnen - fikk jeg rett og slett en bang!-opplevelse. Da måtte jeg faktisk grine litt, for jeg ble så overveldet over at prosjektet faktisk var blitt gjennomført.

Blir et høydepunkt

Etter over 20 års erfaring i teaterbransjen, har det blitt noen minneverdige stunder. Men noen ganger er det faktisk slik at det beste ligger foran oss.

– Jeg tror faktisk at Little Shop of Horrors blir høydepunktet. Det blir rett og slett et fyrverkeri av en forestilling. Publikum kommer garantert i godt humør etterpå, avslutter en spent Ahnéll.

Av