Lokalavis for Åsane og omegn!
  • BYDELSUTVIKLING I ÅSANE: – Dersom vi får til noe på C-feltet, vil både motorveilokket og næringsutvikling tvinge seg frem, sier Lise Hæreid Ramsøy. – Jeg vet at Åsane storsenter arbeider med noe. De har fått en ny konkurrent i Horisont, så jeg tror absolutt at de vil komme tilbake. 

– Vi kan ikke vente på Bybanen

– Åsane trenger flere arbeidsintensive arbeidsplasser, slik at vi slipper at så mange yrkesaktive må pendle ut av bydelen, sier nyvalgt leder av Åsane Høyre, Lise Hæreid Ramsøy.

Høyre-politikeren er ikke opprinnelig fra Åsane, men har bodd her mer eller mindre siden 1968, da foreldrene bygget hus i Morvik.
– Min mann er fra Åsane, og min yngste sønn bor her også. Det er en fantastisk flott bydel, og jeg synes det er på tide at vi fremsnakker Åsane, sier Ramsøy.

Ble spurt om å stille

Av yrke er hun selvstendig næringsdrivende, og driver egen frisørbedrift med fire heltidsansatte. Salongen heter Charmer, ligger på Laksevåg, og feirer 35-årsjubileum i mai. Karrieren hennes i Høyre er noe kortere.

– Jeg kom med i styret for to år siden, forteller hun.
– Var det på grunn av en spesiell sak at du engasjerte deg?

– Nei, de ringte bare og spurte om jeg ville bli med. Men jeg har vært aktiv i mye, og alltid likt politikk.

Utålmodig på Åsanes vegne

– Hvilke saker mener du er de viktigste for bydelen?
– Jeg har vært opptatt av at vi trenger flere arbeidsplasser. Det vi har i dag, er mye handelsvirksomhet med lav arbeidsintensitet, sier hun.
– Vi trenger å utvikle Nyborg som et næringsområde, med boliger på C-feltet og lokk over motorveien for å skape nærhet mellom bydelens sentrale deler. Er det noe vi trenger i Åsane, så er det byutvikling.

«Silicon Valley» på Nyborg

– Du er utålmodig på Åsanes vegne?
– Helt klart. Heldigvis jobbes det med en del planer allerede.
– Hvordan kan dere politikere få ting til å skje fortere?

– Vi må begynne i en ende. Dersom vi får til noe på C-feltet, vil både motorveilokket g næringsutvikling tvinge seg frem, mener hun.
– Jeg vet at Åsane storsenter arbeider med noe. De har fått en ny konkurrent i Horisont, så jeg tror absolutt at de vil komme tilbake.

– Hvordan skal dere lokke næringsdrivende til Åsane?

– Jeg liker Dag Skansens merkesak om å bygge en «Silicon Valley» på Nyborg. Det er fornuftig å samle flere bedrifter på samme sted. Dessverre tror jeg at mange vegrer seg. Området ligger langt fra flyplassen, og vi har ikke noe sammenhengende transportsystem.
– Litt av poenget er vel at folk skal kunne bo, sove og jobbe på nesten samme sted?

– Ja, det er tanken. Slik vil vi kunne skape en vinn vinn-situasjon for alle.

Brenner for yrkesutdanning

– Hva er din egen merkesak?
– Jeg har jobbet mest med yrkesutdanning. Det er noe som jeg brenner veldig for, forteller hun.

Ramsøy sitter i fylkesutvalget i arbeidsgiverforeningen Norske frisør og velværebedrifter (NFVB), som, sammen med Fylkeskommunen, Årstad videregående skole og frisørfagets opplæringskontor har fått i stand en «vekslingsmodell». Dette er et mer yrkesrettet tillegg til den vanlige «to pluss to»-modellen (to år i skole, etterfulgt av to års læretid i bedrift).

– I stedet for å gå to pluss to, så går de fire år i skole og bedrift, der all teori er yrkesrettet.
Tilbudet er foreløpig et prøveprosjekt, og er ment for de som vet at de vil bli frisør.

– Tilbakemeldingene har så langt vært svært positive, sier hun.
– Meningen er de tidligere skal komme i kontakt med faget, i stedet for dagens ordning, der elevene smaker på mange fag. Det handler om å forebygge frafall, få flere til faget, og gjøre det mer interessant.

Olderkvinne i Frisørlauget

Dette er nok en sak der Ramsøy burde ha de beste forutsetningene for å mene noe, i og med at hun i mange år satt som oldermann (eller olderkvinne?) for Frisørlauget, og sitter i dag både som leder av prøvenemnda, varamedlem i Faglig råd for design og håndverk og som medlem av mesterbrevnemnden.

– Det siste høres ut som noe fra Anno?
– Ja, og det er det jo også. «Mester» er en videreutdanning som personer med fagutdanning

– Har du tid til private interesser og hobbyer utover dette?
– Jeg er glad i å gå i fjellet og å stå på ski, så det bruker jeg mye tid på.
Hun ser ikke så mye tv, men gjør et unntak for House of Cards. Derimot setter hun stor pris på å lese.

Glad i bøker

– Jeg må alltid ha en bok på nattbordet, sier hun.
Akkurat nå leser hun «Svøm med de som drukner»; Lars Myttings dramatiske familiehistorie, og hun likte godt Jojo Moyes’ suksessroman «Et helt halvt år». Men når hun reiser på påskefjellet, er det krim som gjelder.

– Jeg ser frem til den siste fra Jo Nesbø,

– Har du en favorittroman?
– Det må være Rohinton Mistrys «Balansekunst»; en praktfull fortelling om moderne storbyliv i India. Den klarte jeg ikke å legge fra meg før siste side var lest.

Av

Relaterte saker