Lokalavis for Åsane og omegn!
  • HISTORISK FUNN: Sander, Selma, Martin og Kasper er fire av de mange arkeologspirene som har gravd frem gamle gjenstander. Her holder de frem noen av de rustne skattene som har kommet til syne de siste ukene. (Alle foto: Nina Johnsen)

  • ARKEOLOGSPIRER: Her er firerspannet på plass midt i utgravingsarbeidet med spader i hendene. – Jeg har faktisk gravd så mye at jeg ble helt brun i ansiktet av all gjørmen, forteller syvårige Selma.

  • FIN SAMLING: Her ser vi noen av delene som har blitt gravet opp fra under jorden. Skøytene er lettest å identifisere. Gjenstanden til høyre ligner en form for ovnsdør.

  • LÆREVILLIG: Phillip kan lære mye av morfaren Åge Madsen, som selv var elev ved Kyrkjekrinsen skole på 1950-tallet. 

  • HVA KAN DET VÆRE?: Selma og Martin er spesielt interessert i den store jernringen. Er det noen som har et godt forslag til hva det kan være? 

Unge arkeologspirer på historiejakt

Mandag for to uker siden markerte starten på et arkeologisk eventyr på Kyrkjekrinsen skole. Ved hjelp av ivrige barnehender og spader ble det gravd frem en rekke gjenstander under jorden, noe som var spennende for både store og små.

Det var fjerdeklassingen Martin som startet det hele. Han har tidligere oppdaget en gjenstand som stakk opp fra jorden, men opplevde at noen stadig fylte på med jord i området han gravde opp. Denne gangen gikk det derimot bedre, da flere elever og nesten hele SFO involverte seg i det arkeologiske arbeidet. Åsane Tidende snakket med fire av graverne, som alle var sikre på at gjenstandene måtte være ganske gamle.

– Minst 62 år, forteller Kasper i andre klasse.

Generasjonsskifte

Til nå har elevene blant annet funnet et par skøyter, hengelåser, noe som ligner en ovn og et par hittil uidentifiserte gjenstander. Noen tror at det har vært en lærerbolig der tidligere, mens andre mener det er snakk om en gård. Spor etter grunnmur tyder i alle fall på at det en gang har vært et form for hus stående overfor dagens fotballbane. Flesteparten av elevene er overbevist om at gjenstandene er over hundre år gamle, og til og med jernalderen ble foreslått som mulig opphavstid.

En av elevenes morfar, Åge Madsen, synes det kjekt at elevene forsker på det som har vært til stede tidligere. Han var selv elev ved Kyrkjekrinsen på 1950-tallet, og husker den gamle lærerboligen. Han har et forslag til hva det kan være som ligger skjult, som kanskje er litt mindre spennende enn elevene ønsker:

– Det kan hende at de rett og slett gravde ned diverse gjenstander for å kvitte seg med det. Det var jo sånt man gjorde før.

Gjørme i ansiktet

Det er ingen tvil om at elevene har satt pris på å kunne grave i jorden, og de har byttet på spadene slik at alle har fått være med. Det er til og med gøyere enn å spille fotball, kan de fortelle.

– Jeg har gravd i hvert eneste friminutt. Jeg har faktisk gravd så mye at jeg ble helt brun i ansiktet av all gjørmen, forteller syvårige Selma, og viser frem to lysebrune hender.

For når finarbeidet tilspisses, må av og til hendene tas i bruk. Og det var mange bukser og jakker med tydelig spor av jord å spotte blant alle elevene som samlet seg rundt utgravingsarbeidet. Den økte klesvasken har derimot ikke vært et problem for Selmas familie, skal vi tro syvåringen.

– Jeg tror ikke foreldrene mine har merket det. De så bare at jeg var brun i ansiktet.

Tungt arbeid

At de har kommet i nærheten av et flertall marker under utgravingen, har ikke vært til bekymring. For såpass skvetne er de faktisk ikke.

– Nei, de bare kaster vi vekk, forteller Selma.

Det de synes er det alle kjekkeste er spenningen rundt hver enkelt gjenstand, og de gleder seg til å se om det er mulig å sette noen av delene sammen. Underveis i gravingen har de naturlig nok truffet på mange steiner, men de har de ikke blitt skuffet av den grunn.

– Nei, men det er litt tungt, så vi blir litt slitne i armene, sier Sander.

Pirrer nysgjerrigheten

Også lærerne på Kyrkjekrinsen har latt seg begeistre av oppgravingen. Tone Fløysand, avdelingsleder for 1. til 4. trinn, synes de to siste ukene har vært spennende.

– Ja, det er kjempespennende. De graver jo frem historie, og det har engasjert noe voldsomt. Vi har kunnet bruke oppgravingen til å lære elevene om blant annet arkeologi. De holder på i hvert eneste friminutt, hver eneste dag.

Lærerne har bladd i Åsane historiebok på leting etter informasjon, men de har ikke funnet mye om området på Kyrkjekrinsen. Det de derimot har funnet, er et gammelt bilde som viser skoleområdet slik det så ut før, og de kommer ikke til å gi seg før de får vite hvor alle de rustne skattene stammer fra.

Siv Nerdal, som er lærling på SFO, har vært veldig delaktig i utgravingsarbeidet, og hun synes det er like gøy som barna. Da Martin oppdaget den første gjenstanden i bakken, kom han løpende til henne, og hun var ikke vond å be.

– Jeg blir jo veldig nysgjerrig selv. Det er kjekt å se hvor engasjerte de er, forteller 18-åringen.

Stolte gravere

I løpet av den snaue timen Åsane Tidendes utsendte var til stede på skolen, fikk elevene endelig gravd opp den store jernringen de har holdt på med i det siste. Hva det faktisk er vites ikke foreløpig, men det var litt av en begivenhet å endelig få den opp. Det var mange som ble ivrige etter å kunne fortelle til både venner og familie, og da passet det jo godt at lokalavisen var til stede. Det er tross alt ikke hverdagskost.

– Jeg ble med i dag for at familien min skal bli stolt av å lese om meg i avisen, avslutter Martin blidt.

Og det var nok de tre andre helt enige i.

Av

Relaterte saker