Lokalavis for Åsane og omegn!
  • PRESTASJONSPRESS: – Ikke bare opplever vi press, men vi er en veldig narsissistisk generasjon. Vi har en stor trang til å bli akseptert, av foreldre, av venner og gjennom media. Vi må ha den sosiale aksepten, og er på stadig jakt etter likes, forteller en reflektert Tertnes-gjeng. Fra venstre: Tarald Tvedt, Mats Nordås og Hanna Sheehy. (Foto: Nina Johnsen)

Ung i Åsane:

– De kaller oss generasjon prestasjon

Hver generasjon har sine utfordringer. Dagens ungdom har mange. Mats, Hanna og Tarald fra Tertnes videregående skole lever i en hverdag der kroppspresset er stort, og det har de mange meninger om.

Det er få ting som opptar mer spalteplass i magasiner og sosiale medier enn kropp og trening. Det konstante bildet av hvordan man skal se ut, som kommer fra både medier og jevnaldrede, bidrar til å forverre hverdagen for mange. Tredjeklassing Hanna sier at hun ikke lar seg påvirke for mye av presset, men hun er bekymret på vegne av sin yngre søster.

– Jeg har en lillesøster på 14 år som er veldig bekymret for at hun skal se feit ut i en kjole som er helt tettsittende, og hun har ikke ett gram fett på kroppen. Det påvirker tankegangen og følelsene til folk, både psykisk og fysisk.

Selvtillit av trening

Det å være tenåring har aldri vært spesielt problemfritt, men mange hevder at dagens ungdommer opplever et økt press fra flere hold. Det er de tre Tertnes-elevene klar over.

– Jeg tenker på dette flink pike-syndromet; at man skal være flink på skolen, se bra ut og være finest mulig for mannfolka. Jeg kan ikke si at jeg kjenner så mye på det selv, men jeg ser at det er veldig mye press rundt meg. Det er synd å se på, sier Hanna.

Mange av de andre jevnaldrende jentene er nemlig svært opptatt av å få gjennomført de planlagte treningstimene.

– De andre i kullet blir veldig stresset dersom de ikke rekker å gå på trening. Da får de helt fnatt, og føler seg ekle og fæle.

Det er noe Mats til en viss grad kan kjenne seg igjen i. Gutter opplever også kroppspress, og elevrådslederen har selv trent jevnlig de siste to årene.

– Hvis man er liten og tynn, så skal man legge på seg med muskler. Jeg har vært der selv. Før var jeg ganske tynn, og jeg begynte å trene i slutten av 10. klasse. Etter det har jeg trent rundt tre til seks styrkeøkter i uken i snart to år. Jeg begynte med styrketrening fordi jeg ikke følte meg fornøyd med meg selv, men nå har jeg fått selvtillit og er generelt fornøyd.

Nedlatende kommentarer

Kommentarene fra sine jevnaldrede var én av grunnene til at Mats ville begynne med å bygge muskler.

– Når man hver dag får høre at man er en bitteliten spinkel drittunge, blir man lei etter hvert. Bestevenner sier det på kødd, mens andre sier det uoppfordret. Ungdommen i dag kan være jævlige. Så jeg skjønner de som ikke får inn denne dagsøkten. Jeg blir rensket i hodet etter en treningsøkt, og selvtilliten min har økt en god del. Det kan derimot ta overstyr innimellom; det må jeg innrømme.

For Tarald er situasjonen en annen.

– Jeg trener lite, og stoler blindt på forbrenningen min. Men min far er vegetarianer, så jeg er oppdratt til å spise sunt.

Det uskrevne kravet om at gutter skal være store og muskuløse kan blant annet stamme fra det konstante bildedrysset av mannlige kjendiser. Nylig ble det avslørt at reklamebildet av popidolet Justin Bieber, hvor han er iført en Calvin Klein-bokser, var fotoshoppet for at musklene skulle se større og mer definerte ut. Slik er dessverre virkeligheten: Kvinnene redigeres smalere og mennene større. Det vil ikke de tre ungdommene ha noe av

– Det er problemet. Media lyger. De man vil se ut som, ser jo ikke slik ut selv. Bildene er så redigerte, sier Tarald.

Narsissistisk generasjon

Det er ingen tvil om at trening er positivt. Problemet kommer kun når treningsfokuset overskygger resten. For Mats har treningen vært en gode, til tross for at den kan ta overstyr.

– Det er bedre å ha selvtillit enn å ikke ha det, og trening er positivt på ungdommen. Nå trener jeg fordi det er gøy. Jeg har veldig mye energi, og jeg føler at jeg får ut en del av energien gjennom treningen. Det er nesten som terapi for meg, forteller han.

– Vi blir jo kalt generasjon prestasjon. Vi skal være på topp når det gjelder skole og kropp, være snill og grei, ha kule klær, og følge alle de sosiale normene. Utdanningspresset og treningspresset krasjer med hverandre. Det er en realitet, og det tærer på.

Presset kan også føre til en slags selvopptatthet.

– Ikke bare opplever vi press, men vi er en veldig narsissistisk generasjon. Vi har en stor trang til å bli akseptert, av foreldre, av venner og gjennom media. Vi må ha den sosiale aksepten, og er på stadig jakt etter likes. De sosiale mediene har blitt en del av oss, en forlengelse av hvem vi er, forteller Tarald.

Farlig trend

Og presset treffer yngre og yngre folk. Jenter ser trente ut allerede på barneskolen. Gutter i tolvårsalderen er å finne på tredemøllen på treningssentre. Det synes de tre ungdommene er leit å se.

– Unge gutter kommer innom treningssenteret, og jeg var jo selv en av de. Jeg hadde ikke peiling på hva jeg drev med. Du får en time gratis med veileder, men stiller ellers uforberedt. Det kan potensielt være svært farlig. Unge tenåringer tar knebøy og markløft, og det er kompliserte øvelser. Står du feil med ryggen, kan du skades for livet, sier Mats.

Kosthold er også en viktig del av kroppsfokuset, og spesielt har proteinshaker blitt veldig vanlig - også for de som ikke har behov for det.

– Jeg tar en shake dersom vi har noe proteinfattig til middag. Men noen sluker ned to, tre stykker hver dag, noe som kan bli i overkant mye. Det er jo ment som et supplement; ikke som en erstatter for mat, forteller Mats.

Det er heller ikke unormalt å kutte ut alt av sukker og søtsaker i dietten.

– Jeg tror at folk bestemmer seg for at de ikke vil spise snop; de har ikke behov for det. Men såkalte cheat meals (tillatte usunne måltider) er vanlig, sier Hanna.

Arrogansen vokser

Når selvtilliten øker i takt med musklene, kan enkelte bli i overkant selvopptatt. Det er en klart negativ trend.

– Én ting er å trene, men noen annet er når de som trener blir arrogante og begynner å snakke nedlatende til de som ikke trener. Det er bra at du er mer selvsikker, men å la det gå ut over andre med negative kommentarer er ikke bra. Det er en ond sirkel.

Han vet hva han snakker om.

– Da jeg startet med trening prøvde jeg å alltid ha en baktanke om at jeg ikke skulle bli altfor arrogant når musklene og kroppen kom frem. Dette er fordi jeg har hatt tidligere erfaringer med personer som begynte å oppføre seg negativt etter hvert som de ble større. Det er noe man bør prøve å være oppmerksom på, selv om det kan være vanskelig til tider, avslutter elevrådsleder Mats Nordås.

Av

Ung i Åsane

Ung i Åsane er spalten der bydelens ungdommer kommer til orde. Åsane Tidende har satt sammen en gruppe på tre elever fra hver videregående skole, som månedlig samles på kontoret i Arken for prat og debatt om ulike temaer.

Dagens tema: Trening og kroppspress

Tertnes-gjengen:

Tarald Tvedt, 19, Rolland

Studiespesialiserende. Med i elevrådet.

Hanna Sheehy, 19, Ulriksdal

Studiespesialiserende.

Mats Nordås, 18, Nyborg

Studiespesialiserende. Elvrådsleder.

Relaterte saker