Lokalavis for Åsane og omegn!
  • NØDDE: Mathias Bu og Christoffer Birkeland står foran russebilen Nødde, og ser frem mot de resterende festene. De andre medlemmene er Viljar Nerheim, Nikolas L. Heimland, Eirik Førre Hesthammer, Erlend Fossum, Håkon Stang Stakset og Andreas Rygg. Logoen er laget av Per Vindenes.

  • LEOPARD: Richardt og Bendik fra Power Rangers trives godt inne i russebilen. – Tanken bak bilen er at vi skulle lage et originalt konsept med assosiasjoner fra barndommen. Vi har aldri sett en russebil med leopardtak og gulldetaljer, og synes derfor det er kjekt å skille oss litt ut. 

  • POWER RANGERS: Bendik Aarbu, Christoffer Herdlevær, Johan Drægebø og Richardt Apelseth ville lage et originalt konsept med assosiasjoner fra barndommen. De resterende medlemmene er Joachim Kjelby og Stian Knudsen.

– Vi kjører aldri med tomme seter

De er lette å få øye på, og du kan høre dem på mils avstand. Russen er her på ny, og vi har tatt en prat med to av russebilgjengene på Tertnes. – Å være sammen med de du er glad i er det aller viktigste, forteller Christoffer Birkeland.

Det er mye grått og svart å betrakte på parkeringsplassen utenfor Tertnes videregående skole en regnfull dag i mai, men to biler skiller seg ut med sitt knallrøde ytre. Russebilene Nødde og Power Rangers frakter daglig guttegjengene til og fra skolen, og kanskje enda viktigere; til og fra de mange festlighetene. Venner er de alle sammen, men noe konkurranse finnes også. Ingen av dem ønsker å avsløre hvor mye penger som er brukt på bilen.

– Hvis Nødde-gjengen sier det, så skal vi si det, forteller Johan Drægebø fra Power Rangers.

Men russen er ikke lett å lokke, selv ikke for Åsane Tidendes lesere.

Sammensveiset gjeng

Navnet Nødde startet som en intern greie, men har ifølge guttene vokst seg stort. Da vennegjengen ferierte sammen i Syden, ble det vanlig å spørre «e det nøye?» dersom noe ikke gikk helt etter planen. Faktisk ble denne ironiske frasen så mye brukt at de ville finne et nytt ord. Dermed oppsto Nødde. Sydenstemningen har de også tatt med seg inn i den 26 år gamle bilen. Den ble kjøpt for to måneder siden, men selve planleggingen har foregått over lengre tid. Å skaffe seg bil har alltid vært planen for vennegjengen.

– Men uten enormt god hjelp fra pappa Bjørn Birkeland, nabo Leif Nilsen og sponsorer, ville nok ikke bilen vært på veien nå, forteller Christoffer Birkeland.

– Hvorfor ville dere ha bil?

– Å komme seg lett fra sted til sted er bra, men det beste er å ha et felles prosjekt sammen med vennene sine. Vi legger inn mye innsats, og blir ekstra sammensveiset som gjeng. Det er mye vi må bli enige om.

Vandrerussen, altså de som ikke tilhører bil eller buss, er ifølge russebilgjengene noe misunnelige. Men dersom en av guttene ikke kan være med i bilen en dag, fylles alltid det ledige setet opp.

– Ja, vi kjører ikke rundt med et tomt sete. Da spør vi alltid noen andre om de vil være med, sier Mathias Bu.

Skryter av skolen

Russetiden foregår samtidig som den siste innspurten på skolen, men Tertnes får skryt av ungdommene.

– Tertnes har gjort en god jobb med å tilrettelegge for oss, og vi er ferdige med de fleste prøvene. Det er veldig viktig å prioritere. Man kan ikke glemme skolen helt, så det gjelder å finne en riktig balanse, sier Nødde-duoen.

Det er guttene på Power Rangers helt enige i.

– Selv om vi er opptatt av å ha det gøy i de tre ukene russetiden varer, kan vi ikke glemme eksamener som kommer etterpå. Skolen vil fortsatt være den viktigste prioriteringen, selv i russetiden. 

– Hva er det beste med russetiden?

– Alt det sosiale og vennskapet. Vi får muligheten til å feire det siste året før voksenlivet, og å være sammen med de du er glad i er det aller viktigste, sier Birkeland.

Ser frem mot Stavanger

Guttene på Power Rangers-bilen kjører en animalsk stil, med leopardprint på både draktene og inni bilen.

– Tanken bak bilen er at vi skulle lage et originalt konsept med assosiasjoner fra barndommen. Vi har aldri sett en russebil med leopardtak og gulldetaljer, og synes derfor det er kjekt å skille oss litt ut. 

Landstreffet i Stavanger blir det store høydepunktet for gjengene.

– Landstreffet er den største festivalen vi skal på. Her samles russ fra hele landet, spesielt Vestlandet. Dette blir kjekt fordi vi får utnyttet bilen til det fulle, samt får en tur med gode venner. Det virker som de har fått til et bra opplegg, med bra konserter. Dette er noe vi gleder oss til, forteller Drægebø.

Trafikksikkerhet i fokus

Statistikken viser at antall trafikkulykker med russ involvert har gått ned, og årets russekull får derfor skryt av forsikringsselskapet If. Tertnes-russen er opptatt av tryggheten.

– Trafikksikkerhet er vesentlig, spesielt når vi kjører en så gammel bil. Vår ble EU-godkjent, uten en eneste feil eller mangel. Når vi er på fest, leier vi inn sjåfør, og når vi skal kjøre til Kongeparken bytter vi så at vi ikke blir slitne. Vi syntes også det er positivt at politiet har jevne kontroller av russebiler, forteller Drægebø.

Nødde-gjengen har gjort egne tiltak.

– Russevanen vår ble kjøpt EU-godkjent ut russetiden, og sånn sett har det ikke vært et krav å forbedre sikkerheten i vanen. Vi har likevel valgt å gjøre dette ved å skifte til dekk med forsvarlig spordybde, samt å forbedre bremsene. Vi har også gjort tiltak som å sette inn brannslukningsapparat og førstehjelpsskrin, forteller Birkeland. 

Det er ingen tvil om at russen ønsker å fremstå som fornuftige og ansvarsfulle.

– Det viktigste med russetiden er å ha en god tid samtidig som vi gjør dette på en ordentlig og ryddig måte, avslutter Johan Drægebø. 

Av

Relaterte saker