Lokalavis for Åsane og omegn!
  • BYBANE TIL ÅSANE: Hele partigrupper har brutt inngåtte avtaler og byrådshoder har trillet som fotballer i en kamp der spillet foregår mer ute på kantene enn innenfor sekstenmeteren.

På lederplass:

Den gangen det skulle bygges bybane til Åsane

Det er ikke umulig at det overstående en gang vil bli stående som tittel på en lengre artikkel i Åsabuen; tidsskriftet som med ujevne mellomrom utgis av Åsane historielag. Kanskje det endatil kan bli en bok.

Isåfall vil det bli en bok med mange og ganske korte kapitler. Forfatteren vil også ha sin fulle hyre med å sette seg inn i alle de skiftende ståstedene og politiske hestehandlene som har pågått underveis - der enighet plutselig har snudd, hele partigrupper har brutt inngåtte avtaler og byrådshoder har trillet som fotballer i en kamp der spillet foregår mer ute på kantene enn innenfor sekstenmeteren.

De siste dagenes politiske utspill har vist dette til fulle. På mandag inviterte Høyre og Frp samarbeidspartiene KrF og Venstre til å skrive under på en avtale om å ikke legge frem en bybanesak før valget, mot at de setter seg ned sammen «med et mål om å bli enige» like etter at bergenserne har puttet stemmesedler i valgurnene.

Dagen etter ble det klart at KrF avviste byrådsleder Martin Smith-Sivertsens forslag til en slik bybaneavtale. Partiets gruppeleder, åsabuen Dag Skansen (H) svarte da med å si at konsekvensen ville være at bybanetunnelen blir banket gjennom før sommeren.

Dette fikk Anders Haga (Ap) til å reagere. «Høyre har trukket hele det politiske miljøet i Bergen ned i sølen» uttalte han til Bergens Tidende på tirsdag, og fikk støtte fra gruppeleder Geir Steinar Dale. – Det siste krumspringet har ødelagt muligheten for å få et tverrpolitisk vedtak i denne saken før valget, sa han.

Dagen etter, på onsdag, skrev Venstre under en avtale med byrådet hvor de garanterte at det ikke skulle legges frem en hastesak om en tunnelløsning for Bybanen til Åsane, slik at dette vedtaket uansett er lagt på is. Samtidig har nok dette også fått byrådets forhold til Ap til å nærme seg frysepunktet, noe som tegner dårlig når det gjelder å sikre flertall for en tunnelløsning med innslag ved Rådhuset.

– Vårt standpunkt står fast. Vi skal jobbe for et vedtak om en tunnelløsning for sentrum, beroliger Dale, uten at det trenger bety så mye så lenge frontene er så steile som nå. Symptomatisk nok går Smith-Sivertsen regelrett i strupen på Dale, og beskriver Ap som et parti som «kun har et negativt budskap, har ingen konstruktive løsninger og bare klager uten substans».

De siste dagers vingling om bybanetunnel har også fått frem spliden mellom bystyrets grønneste. – Nå er vi et skritt nærmere å realisere en bybane gjennom Åsane, sier leder av Åsane Venstre, Per-Arne Larsen, til Åsane Tidende i dag, mens hans nærmeste nabo (faktisk!), MDGs lokalleder Fredrik Brandt, rister på hodet og sier at han ikke kan forstå «hvordan Venstre mener at denne politikken er en pådriver for bybanen, nå som de blir direkte ansvarlig for enda en utsettelse i saken».

De eneste som ikke er spurt, er velgerne.

 

 

 

Av

Relaterte saker