Lokalavis for Åsane og omegn!
  • FAMILIEKONKURRANSER: Utøverne har sammen med foreldre og søsken stilt seg opp på rekke, klare til å sprinte avgårde.

  • IKKE BARE HARDTRENING: – Jeg synes det viktigste er å ha det gøy, sier Naomi Van den Broeck. Her avbildet sammen med Marius Bull Hjeltnes etter at de ble hedret som beste jente og beste gutt under Hovding friidretts årsfest tidligere i år. (Foto: Privat).

  • NYE MEDLEMMER: – I det siste har det vært en jevn tilstrømning av nye, unge som vil prøve seg innen friidrett, sier Erlend Sæterstøl (til høyre). Til venstre: Kjetil Bruvik.

Sommeravslutning med en vri

– Vi har alltid hatt et godt og inkluderende miljø med stor vekt på trivsel, forteller Kjetil Bruvik, styremedlem i Hovding. Torsdag arrangerte Hovding sommeravslutning i friidrettshallen på Leikvang.

– Nå skal du få se ekte idrettsglede! Dagens «vri» er at ungene styrer. Det blir som en familiekonkurranse, hvor alle er med, forteller Bruvik.
Utøverne har sammen med foreldre og søsken stilt seg opp på rekke, klare til å sprinte avgårde. Resultatene blir notert, og ved dagens ende kåres vinnerne.

Har tatt seg opp

Erlend Sæterstøl, som trener de yngste i Hovding i tillegg til å være landslagstrener i friidrett, forteller at det den siste tiden har vært en jevn tilstrømning av nye, unge som vil prøve seg innen friidrett.
– Vi har fri tilgang til denne hallen ettersom vi ikke trenger å dele den med andre aktiviteter, sier han takknemlig, og legger til at Hovding har tatt seg opp etter at hallen kom.
Bruvik forteller at en markering av klubbrekorder for fjoråret skjedde på Lillehammer forrige helg.
– En av våre beste utøvere, Naomi Van den Broeck, har i år satt en rekke klubbrekorder, sier han.

Van den Broeck har den niende beste junior-tiden i Europa i år,  med 11.68 på 100 meter, 23.92 på 200 meter og 5.97 i lengde.

Stor prestasjon

– Jeg synes det viktigste er å ha det gøy, sier Naomi Van den Broeck (19).
Den unge friidrettsutøveren er nylig ferdig uteksaminert fra Bergen Katedralskole, og har planer om å studere videre til høsten.
– Planen er enten medisin eller nanoteknologi, forteller hun, og erkjenner at hun kommer til å få det travelt med både studier og idrett.
– Men det har vært tungt før, så jeg tror jeg greier det.
Van den Broeck forteller at hun hadde en nokså hektisk hverdag da hun gikk på videregående.

– Jeg hadde ikke særlig tid til annet enn idrett og skole, innrømmer hun, og legger til at leksene ble gjort på bussen.

– Jeg kom hjem sent på kvelden, og da måtte jeg bare legge meg. Det var veldig tungt, men det var verdt det.

Individuell idrett

– Jeg begynte med idrett da jeg var seks år gammel, men i starten drev jeg med masse forskjellig, forteller Van den Broeck, og nevner svømming og tennis som eksempler.
– Jeg drev først med alt mulig, men da jeg ble 15 år, bestemte jeg meg for å satse på friidrett, legger hun til, og forteller at det bare gikk oppover etter at hun begynte på Hovding.
– Jeg ville prøve det ut, og så gikk ting bedre og bedre.
– Hva er det kjekkeste med friidrett?
– Jeg synes det er kjekt at det er en individuell idrett, og på mange måter blir det som en slags familieidrett ettersom alle i klubben kjenner hverandre og heier på hverandre, svarer Van den Broeck.

– Det er kjekt å kunne løpe sammen med andre, og jeg liker kulturen vi har i friidrett.

Tøffe krav

I 2013 satte Van den Broeck ny klubbrekord og årsbeste i verden på 200 meter hekk, under første dag av Bergenslekene.
– Jeg hadde en god følelse fra starten av. Jeg følte at jeg hadde fin flyt under løpet og over hekkene. Det gikk veldig lett.
Van den Broeck forklarer at hun ikke tenker så mye mens hun løper.
– Når jeg løper hører jeg ingenting, alt er bare blokkert.
– Hva skjer de neste dagene?
– Jeg skal til Tyskland nå, på juniorstevne.
Den engasjerte utøveren medgir at det sjeldent blir ferie.
– Hva er din beste opplevelse?
– Det må ha vært det som skjedde for to uker siden, da jeg greide kravene til junior-EM som skal holdes i Sverige, i Eskilstuna, om tre uker, svarer hun, og erkjenner at kravene var veldig tøffe.
– Men det blir kjekt å få være med internasjonalt.
– Hva vil du si til andre, unge idrettsutøvere?
– Jeg vil si at det viktigste er å ha det gøy. Man må ha det gøy fra starten av. En dag slutter jeg nok med dette, og da vil jeg først og fremst tenke tilbake og huske hvor gøy jeg hadde det.

Fem ganger i uken

Sebastian (13) er en annen Hovding-utøver med gode prestasjoner. Han har nylig blitt trukket ut til kretskamp i diskos og kule, som representant for Hordaland.
– Jeg er med på det meste innen friidrett, forteller Sebastian, og legger til at han gleder seg veldig til kretskampen kommende helg.
– Spyd og kule er det jeg liker aller best, påpeker han, og forteller at det der handler om å ha riktig teknikk og kraft.
Den unge idrettsmannen går også på håndball, og at det fort blir fem ganger trening i uken.
– Hva gjorde at du begynte med friidrett?
– Det var noen i klassen som sa at jeg burde prøve det, og så hadde jeg lyst til å teste noe nytt, smiler Sebastian.

Kjetil Bruvik synes det er kjekt at det sosiale kan skje på tvers av aldersgrenser.
– Det tror jeg gjelder spesielt innen friidrett. Yngre og eldre reiser sammen. For eksempel dro de yngste på tur sammen med Naomi, og det var stor stas.


Bruvik gjør oppmerksom på at det i sommer arrangeres idrettsleker på Leikvang stadion og friidrettshall i regi av DNB. Lekene tar plass mellom 11.-13. august, og er åpent for barn mellom 9-12 år. Påmeldingsavgiften er kroner 900, og gjøres på Hovdings hjemmeside: hovdingfriidrett.no/idrettsleker.no

 

Av

Kristine Rande Nesheim

kristine@aasanetidende.no

Relaterte saker