Lokalavis for Åsane og omegn!
  • GOALGETTER: Julie Isene scoret elleve mål for Eidsvåg og viser stolt frem trofeet.

  •  

    BLIDE JENTER: Fornøyde Eidsvåg-jenter etter å ha slått Varegg 1-0 i gruppespillet.

    (Foto: Privat)

  • JUBEL: Turneringsseieren er i boks og jentene kan juble. Fra venstre:  Ingvild Ona Sværen, Mathilde Buanes Heltne, Lina Tungodden, Milena Kokosz, Gresa Hoti, Astrid Sofie Tungodden, Johanne Holmøy, Julie Isene, Mari Helle, Frid Festø og Helene Andvik. 

    (Foto: Privat) 

  • SMIL: Fornøyde Eidsvåg-jenter med helgens fangst.    

Suksess for Eidsvåg-jenter i Sogndal

Eidsvågs J14 reiste til Sogndal forrige fredag for å delta i Lerum cup. Skader og sykdom reduserte etterhvert laget til åtte friske spillere, men det skal mer til for å stoppe jenter fra Eidsvåg.

Lerum Cup er en årlig turnering i regi av Sogndal fotballklubb. 300 lag og 4500 deltakere samles hvert år til dyst i klasser for gutter og jenter fra 11 til 14 år. Der deltar lag fra Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Oppland. Arrangementet har gått av stabelen siden 1989, og er en av landets større fotballturneringer for disse aldersklassene.

Julie og Milena

dominerte

De første kampene på fredag gikk på gamle Sogndal stadion i strålende sol. Første kamp mot Masfjord ble en fin oppkjøring for jentene i grønt. Eidsvåg styrte kampen, og de tok en oppskriftsmessig 7-0-seier etter scoringer av Julie Isene (3), Milena Kokosz (3) og Gresa Hoti.

– I neste kamp ventet Varegg, som vi har møtt flere ganger tidligere, forteller den ene av lagets to trenere, Asle Festø. Den andre treneren er Ole Morten Holmøy.

– Varegg er kjent som et fysisk sterkt lag, og som forventet ble kampen jevn og tøff med mange harde dueller. Vi måtte slite oss til en 1-0-seier etter scoring av Ingvild Ona Sværen. Ettersom det ble uavgjort i de andre kampene i gruppespillet, var vi klare for A-sluttspillet som gruppevinnere allerede etter første dag, forteller Festø.  

Oppgjøret mot Fagernes/Aurdal/Leira ble derfor bare en formalitet. Julie Isene viste seg fram igjen, denne gangen ved å score hattrick, mens Milena Kokosz scoret ett mål.

Askøy ventet i kvartfinalen – nok et lag Eidsvåg har møtt flere ganger før. Julie Isene og Milena Kokosz var sentrale igjen, og scoret de to første målene for grønntrøyene. Askøy reduserte, men fem minutter før full tid punkterte Milena kampen med sin 3-1-scoring.

Rammet av skader

Sogndal ventet i semifinalen, og laget som leder 1. divisjon etter vårsesongen, var storfavoritt til å gjenta bragden fra fjoråret da de vant Lerum cup. Eidsvåg var rammet av skader. Det begynte å tære på.

Svarte og hvite sogndalflagg vaiet i vinden mens tilskuerne satt tilbakelente i sine fluktstoler i trygg forvissning om at Sogndal skulle ta seg videre til finalen i egen cup. Eidsvågs tropp telte 10 spillere, Sogndal stilte med 16.

Som mottrekk til Sogndals raske pasningsspill la Eidsvåg seg dypt i banen, og ventet på at sjansene skulle by seg. Frid Festø lå som defensiv midtbanespiller, og fikk i oppgave å stoppe gjennomspill før de ble farlige. Frid fant seg raskt til rette i rollen og sørget for arbeidsro for resten av midtbanen med sitt kompromissløse taklingsspill. Eidsvågs midtbane bestående av Frid, Julie, Gresa, Astrid Sofie og Helene jobbet og slet slik at Sogndal aldri fikk mulighet til å spille sitt raske pasningsspill.

Effektive Eidsvåg-jenter

Sogndal fikk snart kjenne hvor raskt et godt organisert og effektivt lag kan utnytte motstanderens minste glipp.

– Julie vant ballen på egen banehalvdel og fikk drive upresset ballen tre meter inn på Sogndals banehalvdel. Upresset banket hun ballen utagbart bak Sogndals keeper, forteller Festø.

Eidsvåg kjempet ufortrødent videre og Astrid Sofie Tungodden og Helene Andvik gjorde en voldsom innsats på hver sin kant, der de med hurtighet og styrke var en stadig trussel mot Sogndals backrekke. Kantenes utrettelige innsats resulterte i en corner som ble lagt lurt til Julie Isene, som hamret inn sitt andre mål i kampen.

Eidsvågs trenere kunne høre forbausede tilskuere utbryte: «Dei e’ effektive!»

Eidsvåg ledet nå 2-0 og øynet en finaleplass. Sogndal kastet alle jenter i angrep og presset Eidsvågs jenter hardt de siste minuttene. Johanne Holmøy var imidlertid i det umulige hjørnet, og stengte buret foran fortvilede sogndalspillere. Returer ble effektivt og kontant ryddet unna av Mari Helle, Frid Festø, Ingvild Ona og Lina Tungodden; Eidsvåg var klare for finale mot Austrheim.

Jubelbrøl

– Det ble tidlig klart at nøkkelen for oss i denne kampen lå i å stoppe Austrheims sentrale midtbanespiller. Hun er en meget driblesterk, rask og skuddsterk spiller som er en konstant trussel mot alle lag hun møter, sier Eidsvågs trener.  

Anført av en meget god Gresa Hoti på midtbanen var det aldri noen tvil om hvilket lag som var det dominerende, og Eidsvåg ledet fortjent 3-1 til pause. Milena Kokosz scoret hat-trick og med to scoringer av Julie Isene vant Eidsvåg fortjent 5-2.

Da fløyten lød og jentene slapp jubelen løs, kunne ropene høres helt hjem til Eidsvåg. Mathilde Heltne satte ny verdensrekord i «30 meter sprint med en krykke» da hun jublende humpet til sine lagvenninner for å feire seieren.

Kapteinen Mari Helle mottok beviset på at Eidsvåg var det klart beste laget gjennom hele turneringen, og kunne stolt løfte trofeet over hodet.

Av

Relaterte saker