Lokalavis for Åsane og omegn!
  • SKUFFET: I helgen burde det vært enkelt å bli enig om hvem som var NMs beste utøvere, sier Norna-Salhus-leder Kjell Magne Ebbesvik, som er svært skuffet over at Erik Tysse ble forbigått av juryen, og i stedet ga kongepokalen til Karsten Warholm. 

  • GULL: Svein Martin Skagestad tok gull både i diskos og kule under helgens hoved-NM i friidrett i Haugesund. 

Gull til Skagestad og Tysse

Under svært dårlige vindforhold kastet Svein Martin Skagestad diskosen 58,68, og tok med det en klar seier under NM i friidrett. Erik Tysse var suveren på 5000 meter kappgang, men kongepokalen fikk han ikke.

Helgens hoved-NM i friidrett ble arrangert i Haugesund, og i tillegg til gullet i diskos stakk Skagestad også av med seieren i kule da han perset med 17,57 i lørdagens stevne.

– Jeg straffes

Samme helg gikk Erik Tysse en strålende 5000 meter kappgang, vant suverent og imponerte alle med unntak av juryen da kongepokalen for herrer skulle deles ut. Selv om Tysse gjorde et mye bedre enkeltløp enn 19 år gamle Karsten Warholm, var det unggutten som stakk av med kongepokalen.

– Jeg er ikke overrasket, for slik har det vært de siste årene. På poengtabellen ligger jeg helt øverst, og jeg føler jeg fortsatt straffes for dopingdommen, sier Erik Tysse til VG.

I 2010 ble han utestengt fra konkurranse i to år etter å ha testet positivt på det forbudet stoffet Cera. Han har hele tiden hevdet sin uskyld, og har fått støtte fra Norna-Salhus.

– Burde være enkelt

– I år burde det vært enkelt å bli enig om hvem som var NMs beste utøvere. Det var nok ikke mange som var uenig i at Isabelle Pedersen fikk pokalen for kvinner. 12.88 og under VM-kravet i godkjent vind samtidig som resultatet var mesterskapsrekord, er imponerende. Men da pokalen skulle deles ut i herreklassen, ble det plutselig vanskeligere for juryen, sier leder for Norna-Salhus, Kjell Magne Ebbesvik ironisk.

 

– Alt tyder på at de feiltolker regelverket, og som konsekvens av det gir pokalen til Warholm for sin 400 meter hekk på 51.09, og vektlegger at han presterer godt i andre øvelser i tillegg. Men dette resultatet i seg selv er ikke godt nok for å vinne kongepokalen. Her var flere sterkere kandidater, og den sterkeste var Erik Tysse; hans 5000 meter var det eneste resultatet på herresiden av internasjonal klasse. Det er få utøvere som har kvalifisert seg til årets VM i Beijing, men av utøverne som skal dra fant vi to i kappgang; Tysse slo sin VM-konkurrent med mer enn 20 sekunder og leverte god internasjonal standard.  Det var det ingen andre som gjorde i et stort sett svakt NM, sier en forbannet Ebbesvik til Åsane Tidende.

– Erik Tysse er en hardhaus som har måttet tåle mye urettferdig behandling, men å bli forbigått tre år på rad når kongepokalen skal deles ut er i overkant, sier Ebbesvik.

Stor tropp

Norna-Salhus hadde en stor tropp under årets NM med 17 individuelle øvelser i tillegg til to stafettløpere.

Det fjerde NM-gullet som Norna-utøverne hentet i Haugesund, kom i stevnets siste øvelse: 1000 meter stafett for menn søndag. Et rent juniorlag bestående av Samuel Gyedu (100 meter), Salumu Kashafali (200 meter), Sebastian Perez (300 meter) og Josh Kevin Ramirez Talm (400 meter) løp inn til den sterke tiden 1,53,71, som ikke bare holdt til seier, men også til ny norsk juniorrekord med et halvt sekund.

Josh Kevin Ramirez Talm hadde tidligere i mesterskapet tatt sølv på 400 meteren med tiden 47,79. Det ble bronse i tresteg til unge Mari Aarø (17) med resultatet 12,09.

Salumu Kashafali tok bronse på 100 meteren i kraftig motvind på tiden 10,94. Forsøkene og semifinalene gikk i medvind, der han vant begge lett. Der løp Kashafali på tiden 10,32. Medvinden var imidlertid for sterk til at tiden kunne godkjennes.

Jonathan Varela Byrkjenes tok bronse i tresteg med lengden 14,68. Mona Ekroll Jaidi ble nummer fem i diskos med 46,09, også det under dårlige vindforhold.

Helene Ingvaldsen ble nummer fire i slegge med 57,51. Fjerdeplasser ble det også til Christian Boe Helland da han hoppet 14,56 i tresteg og 2,00 i høyde.

På 800 meter var det knyttet store forventninger til Yeimer Lopez Garcia som bor i Salhus og løper for Norna.  Forsøket vant han enkelt med 1.53.49, men han ble skadet under foten og måtte se finalen fra tribunen.

For Norna-Salhus ble det et meget godt norgesmesterskap; med fire gull, en sølv og tre bronsemedaljer.

 

Av

Relaterte saker