Lokalavis for Åsane og omegn!
  • BEDRE ENN BRANN: Dugnadsklubben mot kapitalistene; Åsane var bedre enn Brann i perioder på onsdag, hevder Åsane Tidende, og spør hvorfor. (Foto: Erik Madsen)

  • KLASSISK: – Vi ser at lillebror ikke har noe å tape, men alt å vinne. Denne lillebror-greien er klassisk, og det er tredje gangen i år at Brann viser at de takler det dårlig; de taklet det ikke mot Nest-Sotra på 16. mai, ikke mot Sogndal, og jeg synes egentlig ikke de taklet det så bra på Myrdal mot Åsane før ferien heller før det var tyve minutter igjen., sier Tom Mangersnes etter onsdagens kamp mellom Brann og Åsane. 

  • IKKE RART: – Det er ikke så veldig rart at Åsane klarer å mobilisere inn mot en slik kamp. De har alt å vinne. Brann har alt presset på seg, sier BAs Tormod Bergersen. 

  • ROTET BORT FORSPRANGET: – Brann har over tid forvaltet ressursene på en så inkompetent og hjelpeløs måte at de har rotet bort hele forspranget de har hatt og burde ha, mener Davy Wathne. (Foto: TV2)

  • IKKE OPPSIKTSVEKKENDE: – At Åsane i enkeltkamper er på høyde med Brann er ikke oppsiktsvekkende, mener TV2s Jan Henrik Børslid. (Foto: TV2)

Åsane-planen får skryt

Lillebror mot storebror. Dugnad mot kapital. Rammebetingelsene er vidt forskjellige i Åsane og Brann, men på onsdag var oransjetrøyene best i 2-2-oppgjøret. Hvorfor?

Brann hentet den ene spilleren etter den andre i sommervinduet for å sikre opprykk til eliteserien. Sivert Heltne Nilsen og Ruben Kristiansen ble kjøpt fra Vålerenga, og kommer med eliteserieerfaring, mens Viljar Vevatne ble hentet fra Bryne i 1. divisjon; han kom opprinnelig fra Viking og har kamper for G18 og G19-landslaget.

Da Åsane møtte Brann på stadion onsdag var det på mange måter dugnadsgjengen mot kapitalistene, kompisene mot de profesjonelle. Men da kampen startet var det i perioder lillebror som var det beste laget, mens storebror slet med å trenge igjennom gjestenes forsvar. 

Lillebror-greien

Hvorfor var det slik? Åsane Tidende har vært i kontakt med flere som jobber tett på Brann, tett på norsk fotball generelt og én som har som jobb å analysere motstandere for Sogndal, og som både så onsdagens kamp live og på video etterpå. Vi begynner med den siste – Tom Mangersnes, med fortid som Åsane-trener, men opprinnelig fra Fyllingsdalen.  

– Vi som kommer fra Dalen husker godt hva som skjedde for 25 år siden, da Fyllingen rystet Brann hver gang lagene møttes. Vi ser at lillebror ikke har noe å tape, men alt å vinne. Denne lillebror-greien er klassisk, og det er tredje gangen i år at Brann viser at de takler det dårlig; de taklet det ikke mot Nest-Sotra på 16. mai, ikke mot Sogndal, og jeg synes egentlig ikke de taklet det så bra på Myrdal mot Åsane før ferien heller før det var tyve minutter igjen. Og de taklet det ikke på onsdag. Lillebror har ofte et helt annet energinivå, mer trøkk og vilje. 

– Samtidig er jeg helt sikker på at lagene har gjort leksen sin før disse kampene, og det så det ihvertfall ut som at Åsane hadde gjort onsdag kveld. Brann fikk ikke opp tempoet sitt og det ble for lange avstander, sier Tom Mangersnes.  

Tormod Bergersen er journalist i Bergensavisen. Han har har fulgt både Brann og Åsane tett, og er inne på noe av det samme. 

– Åsanes plan fungerte godt

– Åsane var dyktige inn mot denne kampen. Trenerduoen Kjetil Knutsen og Morten Kalvenes hadde laget en plan som fungerte godt. De visste at Brann hadde begynt å få orden på det defensive, men at det offensive spillet fortsatt hadde store mangler. Et høyt press fra Åsane gjorde Brann stresset i angrepsoppbyggingen. Målene og de aller fleste sjansene til Åsane kom etter dødballer, der har Brann vært svake den siste tiden. 

Bergersen peker også på at Branns kaptein var skadet. 

– De måtte klare seg uten Vadim Demidov, som har vært selve nøkkelen til at de hadde lyktes i det defensive arbeidet før denne kampen. Det er ikke så veldig rart at Åsane klarer å mobilisere inn mot en slik kamp. De har alt å vinne. Brann har alt presset på seg. I cupen denne sesongen har vi sett eksempler på lag fra 2. divisjon, som har slått ut lag fra eliteserien. Hvis en ser på tabellen i 1. divisjon er ikke Åsane et bedre lag enn Brann, men i enkeltkamper kan de være fullt på høyde med dem, mener BA-journalisten.  

– Ikke oppsiktsvekkende

Jan Henrik Børslid er sportsanker i TV2 og tidligere Fyllingen-spiller. Han så onsdagens kamp fra tribuneplass, og deler ikke Åsane Tidendes synspunkt.

– Nei, jeg er ikke helt enig i premisset. Synes Åsane var brukbare i perioder, men synes ikke de var bedre enn Brann i store deler av kampen. Poengdeling var greit. At Åsane i enkeltkamper er på høyde med Brann er ikke så oppsiktsvekkende. Vi har sett det samme med Fyllingen tidlig på 90-tallet, da sågar i toppdivisjonen. Dersom Åsane poengmessig er på høyde med Brann når sesongen er over, da begynner det å bli oppsiktsvekkende. Det er uansett en grunn til at Brann spiller i Obos-ligaen. Per i dag mangler stallen mye kvalitet, da hjelper det ikke å ha 100 millioner i omsetning. Laget som spiller kampen er ikke bedre, mener Børslid.

– Når det gjelder selve kampen på onsdag synes jeg Åsane sin kampplan er fornuftig. Brann ønsker å styre kampen, men det går for sent, alt for sent, i en del faser av spillet. Da er det lett for Åsane å forsvare seg så lenge gjengen er lojal til planen. To dødballmål og et par store sjanser som oppstår etter Brann-slurv er nok til å ta med seg poeng fra stadion. Skulle dog likt å se Åsane ønske å vinne kampen på stillingen 2-2 mot 10 mann og med 6-7 minutter igjen å spille.

– Klar strategi

Anders Pamer er journalist i Bergens Tidende, og mener i likhet med Børslid at gjestene lyktes med sin kampplan. 

– Åsane hadde en klar strategi og behøvde ikke ta hensyn til å underholde på bortebane. De la seg lavt, fikk utlignet tempoforskjellene og kjempet herlig. Forskjellen mellom lagenes kvalitet er ikke større, enn at den kan utlignes med hardt arbeid og en klar og fornuftig taktikk.

TV2-anker og Tertnes-beboer, Davy Wathne, har hatt sommerjobb i underholdningsprogrammet God Sommer Norge, og fikk bare sett deler av 1. omgang. Han sier imidlertid dette: 

– Rent generelt har Brann over tid forvaltet ressursene på en så inkompetent og hjelpeløs måte at de har rotet bort hele det forspranget de har hatt og burde ha. Sportsklubben er et skammens monument over uutnyttede ressurser. 

– Rykker ikke ned

Tom Mangersnes har håp om at Åsane fornyer kontrakten i 1. divisjon. 

– Jeg håper inderlig ikke at de rykker ned. Det de har vist med å slå Hødd og at de fortjente å vinne mot Brann, så har de også fortjent å snu en trend som flere lag rundt dem der nede sliter med å klare. Nå har de altså slått tilbake mot Hødd de har spilt «cupfinale» mot Brann på stadion; nå kommer det hverdagskamper mot lagene rundt dem, og det er der det blir avgjørende. Det er nå de må være  like gode i forberedelsene og gjennomførelsene, understreker Mangernes.

Han kommer med en liten advarsel. 

– Nå åpner universitetene og arbeidsplassene etter ferien; nå skal de gå i gang med høstsesongen samtidig som man altså skal bidra på alle andre fronter, og dette så vi i Løv-Ham, det holdt på å knekke oss. Vi var gode på våren, brukbare på sommeren og forferdelig på høsten. Jeg håper Åsane klarer å turnere dette på en god måte, og ingenting ville glede meg mer. 

– Du har analysert kampen på video, hvem imponerte deg på Åsane?

– Jeg er kjempeimponert over det bidraget som Vegard Leikvoll Moberg legger ned i hver neste kamp. Han er kanskje ikke outstanding eller blendene og kanskje er det ikke en publikum legger merke til, men han posisjonerer seg alltid riktig og plukker opp baller; han er en spiller som alltid går foran. Videre har Martin Ueland hatt en voldsom utvikling på det defensive, og det er gøy å se den roen han har i spillet sitt. 

Åsane møter Ranheim hjemme på søndag. 

Av

Relaterte saker