Lokalavis for Åsane og omegn!
  • KOMMENDE ROCKEHELTER: Bandet Close under øving til fjorårets Kulturfest Åsane. Fra venstre: Emily Høysæter Milde, Ken Hugo Skutevik (instruktør), Bjørn Milde og Silje Myrjord. (Foto: Privat)

  • INVITERER TIL JUBILEUMSFEST: Sveinung Myrjord og Bjørn Milde er begge instruktører ved Haukås rockeakademi, som nå har eksistert i fem år.

Vuggestue for nye talenter

– Vi ser stadig talenter som dukker opp, sier Sveinung Myrjord, som er en av instruktørene ved Haukås rockeakademi. Nå inviterer de til workshop i Åsatun sammen med Mads Eriksen.

Haukås rockeakademi driver primært med musikkundervisning for barn mellom 10 og 18 år.  De holder til i en egen musikkbinge ved Haukås skole, der de øver fire kvelder i uken.

Lærer barn å spille

– Enkelte av barna er mer musikalske enn andre, mens noen er mest opptatt av å se tøff ut, smiler Bjørn Milde, som stiller til intervju sammen med Sveinung Myrjord.

Begge er instruktører ved Haukås rockeakademi, som opprinnelig ble startet i 2010 av Vibeke Storvik og Dag Inge Landbakk. Den gangen ble det drevet av Haukås FAU, men er nå gjort om til en organisasjon registrert i frivillighetsregisteret, og med Sveinung Myrvold som styreleder.

Ved siden av Myrvold og Milde, som stiller opp gratis, har de også innleide instruktører.

– Vi har egne barn i rett alder som er med, sier Myrvold som forklaring på hvorfor han gjør dette.
– Jeg er dessuten over middels interessert i musikk, legger Milde til.

Sambruksavtale med skolen

En annen viktig motivasjon er, ifølge Myrvold, «å få til noe i nordre del av Åsane også». Et viktig skritt på veien var musikkbingen, som de fikk plass i 2013 - med støtte fra Arna og Åsane kulturkontor. Dette er en brakke med øvingslokale som de har fått plassert på en tomt ved siden av Haukås skole.

De har også inngått en sambruksavtale med skolen, der rockeakademiet låner toaletter strøm og klasserom (til en til en-undervisning), og skolen til gjengjeld får låne musikkbingen på dagtid.  Haukås rockeakademi har for tiden 27 elever, og kan notere seg for å ha spredt spilleglede til mer enn hundre barn i løpet av de fem årene de har eksistert.

Nytt band

– Er det noen som har gått videre?

– Ja, Basement, som nå heter The Well, var innom her, sier Myrvold.
– Akkurat nå har vi et jenteband som begynner å ta av. De heter Close, og har allerede gjort det bra på Festivalestrand på Osterøy.

Jentene er i 14-15-årsalderen, og har allerede begynt å skrive egne låter.

– Hva er det viktigste når barna skal lære seg å spille?
– At de følger med, er positive og tar seg tid til å øve, mener Myrvold.
Milde er enig.
– De er veldig lærenemme i den alderen, og tar det lett, om de klarer å konsentrere seg, sier han.

Plass til flere

Rockeakademiet har plass til flere, men da trenger de flere instruktører. De oppfordrer derfor spillekyndige voksne som har tid og overskudd til å melde seg. Ellers ser de frem til Kulturfest Åsane, der de skal markere at de har eksistert i fem år.

– Vi kommer til å sy sammen en happening med konsert og workshop på Åsatun, forteller Milde.
Mads Eriksen kommer med sitt band, og de jobber også med å få bergensvennen Chris Thompson (Manfred Mann’s Earth Band) til å stille.

– Da blir det tre timer med opplæring på dagen og konsert på kvelden sammen med elevene.

En vegg av forsterkere

Her er det mulig for flere barn og unge å melde seg på. Kravet er at man er mellom 12 og 18 år, og kan spille litt fra før. Påmelding kan gjøres enten direkte til instruktørene, eller via Haukås rockeakademis Facebook-side.

Til slutt, hvilke artister hører dere selv på?
– Mine favoritter er Metallica og Iron Maiden, sier Myrvold.
Bjørn Milde er derimot mer «indiefiksert», slik han beskriver det.

– Jeg er veldig glad i Morrissey, The Smiths og The Cure.
Neil Young er også en av heltene. Av nyere ting hører han gjerne på Band of Horses - og ikke minst J. Mascis (Dinosaur Jr.).

– Da han spilte på Maxime, hadde han en hel vegg med Marshall-forsterkere. Det var bare støy, smiler han, og jeg forstår på måten han sier det på at akkurat dét var en god ting.

Av

Relaterte saker