Lokalavis for Åsane og omegn!
  • ORDFØRER FRA ÅSANE: – For meg var det en ære å bli nominert, og jeg gleder meg til å ta fatt, sier Marte Mjøs Persen. På en pressekonferanse forrige onsdag ble hun presentert som byens nye ordfører, samtidig som det nye byrådet la frem samarbeidsplattformen. (Foto: Karina Asbjørnsen)

– Min oppgave er å få andre til å skinne

– Jeg ønsker å være en ordfører som har omsorg for andre. Bergen skal bli en varmere by, både når det kommer til å redusere sosiale ulikheter og å satse på de menneskene som sliter litt, sier Marte Mjøs Persen, som snart trer inn i byens fremste tillitsverv.

Det er lett å tenke at slike ord bare er politiske floskler. Slik er det ikke med vår kommende ordfører. Varmen hun utstråler er ekte, og et intervju med henne begynner aldri før vi har snakket litt om mer familiære ting. Vi er ikke omgangsvenner, hun er bare en person som tydelig bryr seg om sine medmennesker. Dette er en egenskap som kan komme godt med for en ordfører i Bergen, en by der ryktet vil ha det til at flertallet av oss er bedre på å prate enn på å lytte.

Omsorg og omtanke

– VG gjør et tabloid poeng av at du er trillingmamma. Hva tenker du om en slik vinkling?
– Jeg har vært mor hele voksenlivet, og synes det er litt rart at noen synes det er rart at jeg gjør det alle voksne mennesker gjør i løpet av livet, nemlig å kombinere jobb og familie. Når det er sagt, så skjønner jeg at mange synes det er morsomt og fascinerende med trillinger. Det synes jeg også!

– Har morsrollen din noen betydning for utøvelsen av ordførervervet?
– Jeg skal i hvert fall ikke være mor for alle, sier hun, og ler hjertelig.
– Men det med omsorgen og omtanken, det er viktig. Vår tilstedeværelse som mor eller far handler om å dyrke frem barnas gode egenskaper og få dem til å bruke sine talenter. Likeledes skal jeg som ordfører være til stede i veldig mange sammenhenger der det handler om å la andre få skinne; om å få frem deres beste egenskaper.

Åpner Kulturfest 2015

Dette kan være alt fra skolejubileer til festivalåpninger. Et godt eksempel er Kulturfest 2015 i Åsane, som åpner i gågaten på Åsane storsenter førstkommende lørdag. Her er det nettopp Marte Mjøs Persen som skal holde åpningstalen, fire dager før hun velges som ny bergensordfører.

– Kulturfesten har et allsidig program med utrolig mange som bidrar til glede for åsabuen. Hovedpersonene her er alle de som har brukt av sin tid for å få dette i stand, sier hun.
Så ligger også amatørkulturen tett på den delen av politikken som ligger hennes hjerte nærmest.

Ønsker dialog

– En viktig del av byrådsplattformen handler om å lage en helhetlig tiltaksplan mot barnefattigdom, forklarer hun.
– Det som virker best er de universelle tiltakene. Vi må sørge for at idrett- og kulturtilbud er tilgjengelig for alle; at vi ikke priser ut de som har minst. Så må vi ha en god offentlig fellesskole og lik kvalitet på helsetjenester til alle. Dette er en viktig del av det jeg håper å kunne bidra til som ordfører. Jeg vil gjerne være en ombudsperson, og håper at de som har noe på hjertet tar kontakt.

– Bymisjonen i Oslo deler ut noe de kaller for aktivitetskort, som gir muligheter for fattige barn til å delta på en rekke fritidsaktiviteter. Er det noe slikt du tenker på?
– Arbeiderpartiet har kjempet for dette lenge, og bystyret vedtok at vi skal ha noe lignende i Bergen i vår, etter at KrF fremmet et forslag om det. Så det kommer.

Byens fremste tillitsverv

Sist Åsane Tidende snakket med Persen, var like før valget. Hun sa da at hun var svært motivert for å bli ordfører, men at det var valgresultatet som ville avgjøre dette. En stund så det likevel ut som ordførervervet skulle bli en viktig joker i byrådsforhandlingene med Venstre og KrF.

– Ville du ikke heller vært byråd, med mer politisk makt?
– Det å være ordfører i Bergen er det fremste tillitsvervet man kan få, bortsett fra statsminister, og jeg gleder meg utrolig mye til å ta fatt, sier hun.
– For meg var det en ære å bli nominert, og jeg gleder meg til å ta fatt. Politikk er lagarbeid, og ordføreren er helt klart med på laget.

Fikk hull på verkebyllen

En sentral oppgave for ordføreren er å være brobygger mellom fløyene i bystyret. Dette er noe hun gjerne vil bidra til.
– Vi må få frem de gode forslagene, uavhengig av hvilket parti som fremmer de, sier hun.
– Det er viktig å skape et bredt flertall for de større sakene i byen vår.

– Dere begynner friskt, med å endelig parkere den verkebyllen bybanen nordover har vært for det forrige byrådet?
– Alle vet at det smerter å gi seg på noe som betyr mye, men i denne saken handler det om å belite seg og gå videre, sier hun.
– Arbeiderpartiet er et helhetlig parti; de sakene vi går sterkest inn for skal virkelig utgjøre forskjeller. Vi skal gjøre noe med luftforurensingen, vi kommer til å satse på eldreomsorgen og vi vil ikke minst skape en kommune der vi lytter til alle.

Glad i Åsane

– Og nå får altså Åsane bybane før Fyllingsdalen, slik det opprinnelig var planlagt?
– Det gjenstår å se; det viktige med dette er at vi nå vet at det kommer bybane til alle bydelene.

– Arbeiderpartiet har fått inn flere sterke Åsane-representanter, inkludert deg selv. Hva vil dette bety for bydelen vår?
– Hehe, det vet jeg ikke helt. Jeg skal være ordfører for hele Bergen, men jeg er blitt veldig glad i Åsane, etter å ha bodd her i fire år. Dette har vært en viktig periode av livet mitt der jeg har fått tre barn, giftet meg og skapt meg et godt liv på Flaktveit. Jeg liker de grønne strukturene og fellesskapet.

Lekepark på Rolland

– Hva blir de viktigste Åsane-sakene fremover?
– Vi skal kjempe for å få på plass kulturhuset, og fortsette å utvikle idrettsanlegget i Myrdal. Så må vi bli bedre på å ta vare på de grønne strukturene, og jeg håper at vi kan få til en offensiv for å rydde opp i sentrale deler. Det ser litt trist ut rundt terminalen, med boss som flyter. Dette er et ansvar vi gjerne kan dele med næringsliv og andre. Dugnad er flott.

– Du har tidligere vært opptatt av lekeparken på Rolland, der byrådet fjernet bevilgningene med et pennestrøk. Kommer denne nå?
– Dette er en viktig sak for oss, og jeg håper at vi kan få den tilbake, sier hun, og tar et forbehold om knyttet til den vanskelige økonomiske situasjonen.
– Det ser ut som om det står dårligere til enn vi hadde trodd, så vi blir nok nødt til å ta ett skritt om gangen.
 

Av

Relaterte saker