Lokalavis for Åsane og omegn!
  • UNGDOMSPRISEN: Her mottar Sindre Rydland ungdomsprisen.

  • SANGTALENT: – Jeg synes teksten og historien i en sang er viktigere enn selve melodien, sier Hanne Mellingen.

  • TAKKNEMLIG VINNER: Tertnes Kvinne-og familielag ved Bjarnhild Hodneland, mottok kulturprisen.
      

Åsanes egen kveld

For syvende gang i historien ble Åsanekveld arrangert, og denne gang tok begivenheten plass i Åsane kirke. Her fikk vi se og høre talenter av høy standard, samt lovord om bydelen vår. – Mitt Åsane er en bydel hvor vi hilser og veksler ord, og hvor bygdesjelene er i behold, sier Jørund Vandvik.


Benkeradene er fulle, og en gjeng unge og gamle åsabuer sitter spent og venter på kveldens innslag og tildelinger. Ganske snart toger koret Prima Vista inn, syngende på Brudemarsj fra Øre.

– I dag skal vi vise et blomstrende kulturliv i bydelen vår. Det skal bli veldig kjekt å få kunne trekke frem talentene våre, innledes det.

Sang om smerte

Førstemann som trekkes frem er en lærer fra Tertnes videregående skole, som driver med musikk ved siden av jobben, og som har skrevet sine egne låter og gitt ut egen cd. Øyvind Aasmul ønskes velkommen opp. Sangen han skal synge er en hyllest til den avdøde sønnen, Kjartan.
– Jeg ble minnet på at det er mange som har opplevd det samme tapet som meg, sier Aasmul like før han begynner.
– Jeg kaller denne låten «I got the message myself».
Aasmul leverer en rørende og fin låt, sunget fra hjertet. Det er både trist og fint på samme tid 


Neste innslag viser et av de unge talentene, Sigmund Toppe, som har store musikalske gaver innenfor pianospilling.

Unge og lovende Sigmund Toppe trer frem og setter seg bak pianoet. Først spiller han «Bryllupsdag på Troldhaugen» av Edvard Grieg. Toppes pianospill fyller det store kirkerommet med fantastiske toner. En slik fremføring krever uten tvil talent.

Ungdomsprisen

Det er klart for første prisutdeling som er ungdomspris for Arna og Åsane.

– Prisvinneren er en som bor i Hordvik, og som bruker mye tid på musikk. Han er med i tre forskjellige korps, hvor han spiller kornett. I tillegg er han en flott ungdom med et stort hjerte.
Sindre Rydland trer opp på scenen, hvor han mottar blomster og et stipend på 20.000 kroner.

Sangtalent

Hanne Mellingen er neste utøver. I søt, blomstrete kjole trer hun frem for å vise noen av sine sangtalenter. Hun har selv mottatt ungdomsprisen en gang i tiden.
Mellingen forteller litt om låtene hun skal fremføre.

– For meg personlig er melodi en ting, mens teksten og historien er vel så viktig, og noe jeg verdsetter mye mer, forklarer hun.
– Jeg skal nå synge to sanger av Ole Paus, og en vise av Alf Prøysen.
Mellingen forteller at den første sangen handler om to mennesker som har stor kjærlighet for hverandre, men som ikke kan møtes. Med skjønn og fin stemme fremfører hun låtene sine, og får stor applaus.

Kulturprisen

Det er klart for nok en prisutdeling, og denne gangen er det selveste kulturprisen som skal deles ut.
Selve prisen er en kopi av runesteinen som ble funnet på Vollane i Eidsvåg i 1901. I tillegg deles det ut en sjekk på 20.000 kroner. Prisvinneren er Tertnes Kvinne- og familielag, med torsdagstreffet. Bjarnhild Hodneland kommer på scenen for å motta prisen på vegne av laget, samt si noen ord.


– Takk til alle de 70-80 personer som er innom oss av og til. De kommer i vind og regn, på glattisen og i solen, og de er alltid blide! I tillegg vil vi takke våre ektefeller, og vi vil også takke komiteen. Dere må være en flott gjeng.

Stolt av Åsane

Koret Prima Vista innhenter oss med nok et innslag og avrunder dermed første økt av Åsanekvelden. Etterpå er det klart for noe nytt på programmet. Jørund Vandvik fra Hylkje, administrerende direktør i Nordea Liv, trer frem for å kaste lys over bydelen.
– Mitt Åsane er en bydel hvor vi hilser og veksler ord, og hvor bygdesjelene er i behold, åpner Vandvik, og viser til kveldens arrangement, hvor folk jobber sammen for et fellesskap.
– Jeg er stolt av bygden og bygdesjelene, og stolt av handlebygden!

Gitartalent

Vi får hilse på nok et ungt talent, gitarist Thomas Valeur, som har mastergrad i utøvende musikk fra Griegakademiet. I tillegg har han deltatt på forskjellige internasjonale konkurranser og hatt samarbeid med Festspillene i Bergen.
– På gitar kan man spille det meste, sier Valeur før han starter.

Valeurs fremføring er et godt eksempel på at man ikke trenger mer enn et instrument for å lage fin musikk.
– Gitarer er et levende instrument. De har humør, smiler Valeur etter å ha fremført en prisverdig seanse med vakkert gitarspill.

Kulturvernprisen

Det er tid for utdeling av kulturvernprisen.
– Vinneren er utpekt av en jury bestående av et fulltallig styre, og alle var helt enig i avgjørelsen, smiler historielagets leder, Marianne Herfindal Johannessen.
Hun forklarer at prisen deles ut til noen som på enestående vis har bidratt til å redde et viktig kulturminne.

– Årets prisvinner er en ildsjel, et ja-menneske med innsatsvilje og stor arbeidsmoral. Han er en som jobber i det stille, men som likevel jobber veldig mye, fortsetter Johannessen hemmelighetsfullt.

– Han har gjort en kjempeinnsats for at Almåsgårdene skal få en gjev fremtid. Ingenting er for stort, tungt eller vanskelig for denne mannen!
Kulturvernsprisen tildeles Roald Muri, som ydmykt tar imot.
– Denne prisen må jeg dele med mange, medgir han.
– Tusen takk til alle!

Operatalent

Vi går mot slutten, og nok et ungt talent får muligheten til å skinne denne kvelden. Det er Thomas Røshol, som studerer opera ved musikkhøyskolen i Stuttgart. Tidligere er han utdannet fra Musikkkonservatoriet i Tromsø og Guiseppe Verdi Conservatorio i Torino.

I kveld synger han blant annet «You rise me up», og markerer dermed en verdig avslutning på kvelden. Åsane har helt klart mange å være stolt av.


 

Av

Kristine Rande Nesheim

kristine@aasanetidende.no

Relaterte saker