Lokalavis for Åsane og omegn!
 • NY TRAFIKKSTASJON: Alt man ikke trenger bil til, gjøres i sentrum, men kontrollene og alt som har med oppkjøring å gjøre foregår fra nå av i Åsane. (Foto: Statens vegvesen)

 • TENKER FREMOVER: – Vi var opptatt av å være fremtidsrettet da vi startet opp i nye lokaler, sier sjefingeniør, Kjell Hasselgren (til høyre). Til venstre: regionvegsjef Helge Eidsnes. (Foto: Kristine Rande)

 • EKSPLOSJONSSIKKERT ROM: – Her har vi lukkesystemer ved eventuell gasslekkasje, forteller Hasselgren. (Foto: Kristine Rande)

 • SENTRAL PLASSERING I BYEN: Alt man ikke trenger bil til, gjøres på førerkontoret i Nygårdsgaten 112. (Foto: Statens vegvesen)

 • FØRERKORTKONTOR I SENTRUM: Ved førerkortkontoret i Nygårdsgaten 112 kan du fornye førerkortet, få utskrift av sjåførkort, søke om innbytte av utenlandsk førerkort, ta teoriprøven og ta foto til førerkortet. (Foto: Statens vegvesen)

Nå kan du kjøre opp i Åsane

– Dette har vi ventet lenge på, sier sjefsingeniør Kjell Hasselgren. Statens vegvesen har nylig flyttet inn i Bergen sentrum og Åsane, og nye løsninger og metoder har blitt innført.

Åsane Tidende treffer regionvegsjef Helge Eidsnes og sjefsingeniør Kjell Hasselgren inne på de store, nye lokalene i Heiane 4. Her får vi en liten omvisning.

– Vi har holdt til i Fyllingsdalen i tre og et halvt år, og de lokalene har vært krevende på flere måter, sier Eidsnes, og forteller at de har flyttet førerkortkontoret til Nygårdsgaten.

Alt man ikke trenger bil til, gjøres i sentrum, men kontrollene og alt som har med oppkjøring å gjøre foregår fra nå av i Åsane.

Nytt system

– Vi har innført en del unike systemer, forteller Hasselgren, og sikter til blant annet ute-kontrollen, som nå gjøres på området.

Dette er et avansert, teknologisk system som skal brukes til å kontrollere kjøretøy langs E16 og E39 ved hjelp av kamera og digitale trafikkskilt. Dette systemet er under utvikling, og vil være det første systemet i landet.

– Vi har satt opp sensorer som gjør at vi får beskjed om hvilke biler som trenger å kontrolleres. Kjøretøyene blir altså identifisert før de kommer hit, informerer Hasselgren.

Sensorene er allerede på plass i Vågsbotn-krysset, og dekker bilene som kommer fra Arna, fra Nordhordland og fra byen.
– På den måten har vi alle tre armene.

Hasselgren medgir at det er en del biler som ikke overholder fristen for EU-godkjenning.
– Dette oppdager vi når de kjører forbi. Når vi tar inn bilene fremfor å stoppe dem på veiene, har vi helt andre muligheter, og vi finner ut mye mer, poengterer Hasselgren.

Fremtidsrettet

Hasselgren forteller at de var opptatt av å bygge noe fremtidsrettet da de startet opp i nye lokaler.
– Det er så mange år siden stasjonen i Fyllingsdalen ble bygget, og det har skjedd utviklinger siden den gang, påpeker han.

Eidsnes viser oss rundt på de nye kontorene.
– Her er det både kontorlandskap og cellekontor. Fra nå av vil teoriprøvene bli tatt i kontorlandskap, forklarer han.

Vi tas med til kontrollrommet, hvor man har utsikt over uteområdet.
– Det kommer 8000 tunge kjøretøy forbi her hver dag, og det er jo en del, påpeker Hasselgren.

Han forteller at det for vektkontroll av kjøretøy er montert en 24 meter lang vekt fordelt på fire plater. Hver plate er kalibrert for 40 tonn, med minstevekt på 20 kg og maksvekt på 160 tonn.
– Vi kan nå veie hele bilen på en gang istedenfor å dele det opp. Det gjør alt mye lettere.

Eksplosjonssikkert

Hasselgren forteller at de også har fått en egen hall for farlig gods. Et såkalt eksplosjonssikkert rom.
– Her har vi lukkesystemer ved eventuell gasslekasje, forklarer han, og legger til at de tidligere måtte gjøre dette utendørs.

– Men det var vanskeligere! Tanken her er å kunne ta inn fullastede tankbiler som man normalt ikke tar inn i en hall, understreker han.

– Vi har også lamper, sniffere, som leter etter farlige gasser. Dersom de finner noe, går alarmen, vi stenger av og kontakter brannvesenet, forklarer han, og legger til at det er utfordrende å gjøre et kjøretøy gassfritt.
– Før, da vi måtte stå ute, fikk vi ikke sjekket under bilene. Da hadde vi et par branner, medgir han.

Av

Kristine Rande Nesheim

kristine@aasanetidende.no

Ny trafikkstasjon

 • Bergen trafikkstasjon er nå flyttet til Heiane 4 på Nyborg, mens førerkortkontoret er plassert i Nygårdsgaten 112 i Bergen sentrum.
 • Ved førerkortkontoret i Nygårdsgaten 112 kan du fornye førerkortet, få utskrift av sjåførkort, søke om innbytte av utenlandsk førerkort, ta teoriprøven og ta foto til førerkortet.
 • På trafikkstasjonen i Åsane kan du registrere kjøretøy, få prøvekjennemerke, ta den praktiske førerprøven og foreta teknisk kjøretøykontroll.
 • Det er ikke nødvendig med timeavtale for brukt og ny import av personbiler med europeisk typegodkjenning som har med COC og utenlandske vognkort.
 • Det samme gjelder kontroll av enkle ombygginger som varebil/minibuss til personbil.
 • Andre kontroller må ha timeavtale, tlf. 02030.
 • Åpningstider i Åsane for drop-in lette kjøretøy: Mandag kl. 09.00-14.00, tirsdag-fredag kl.  09.30-1400.

Relaterte saker